Nagyvilág

Túszok szerveivel kereskedhet az Iszlám Állam

Egy rajtaütés során megtalált dokumentum kimondja, hogy akkor is ki lehet venni a szerveiket, ha belehalnak.

Egy kiszivárgott dokumentum alapján felmerült a gyanú, hogy az Iszlám Állam emberi szervekkel is kereskedik. Egy január 31-i keltezésű határozatban a terrorszervezet azt mondta ki, hogy megengedhető kivenni a túszok szerveit annak érdekében, hogy megmentsék egy muszlim életét, még akkor is, ha a túsz ebbe belehal.

A Reuters független forrásból nem tudta megerősíteni a dokumentum eredetiségét, de amerikai tisztségviselők szerint az irathoz a különleges erők egy kelet-szíriai rajtaütés során jutottak hozzá. A határozat egyfajta fatva, vallási állásfoglalás, amit az Iszlám Állam illetékes bizottsága állított ki.

A dokumentum nem adja egyértelmű jelét annak, hogy az Iszlám Állam valóban kereskedne emberi szervekkel, mindenesetre vallási alapon lehetővé teszi ezt. Korábban Irak már megvádolta azzal a dzsihádista szervezetet, hogy anyagi haszon fejében szervkereskedelmet folytat.

Az amerikai razzia során más határozatokat is megszereztek, az egyik azt írja le, hogy az Iszlám Állam harcosai milyen feltételek mellett erőszakolhatják meg a rabszolgaként fogságban tartott nőket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik