PARIS, FRANCE - NOVEMBER 16: The Eiffel Tower turns blue, white and red in memory of the victims of Friday's terrorist attacks, on November 16, 2015 in Paris, France. Countries across Europe joined France today to observe a one minute-silence in an expression of solidarity with the victims of the terrorist attacks, which left at least 129 people dead and hundreds more injured. (Photo by Xavier Laine/Getty Images)
Élő Külföld

Párizsi terrortámadás – Olaszországba menekülhetett az egyik terrorista

24.hu
24.hu

Frissítve: 2015. 11. 18. 13:552015. 11. 16. 06:01

Franciaország egyszerre emlékezik és bombázza az Iszlám Állam állásait. Eddig három öngyilkos merénylőt sikerült azonosítani, több gyanús név kering, egy embert pedig keresnek.
 • A vasárnapi hivatalos jelentések szerint a pénteki mészárlásban 129-en vesztették életüket, a sebesültek száma több mint 350, 42 embert még mindig az intenzív osztályokon ápolnak.
 • Megkezdődött a könyörtelen háború, amit a francia elnök, Francois Hollande hirdetett meg. A hadsereg tíz vadászrepülője húsz bombát dobott az Iszlám Államra. A francia elnök nagy reformokat is bejelentett, növelik a haderő teljesítményét és az alkotmányt is módosíthatják.
 • Eddig három öngyilkos merénylőt azonosítottak, Bilal Hadfit, Ismail Omar Mostefait és Ibrahim Abdeslamt.
 • Egy terrorista, Abdeslam Salah, szökésben van. Ő belga születésű, mindenki őt keresi. A merényleteknél látott Seatot Olaszországban látták.
Fotó: AFP
Abdeslam Salah. Fotó: AFP

Vasárnapi összefoglalónkat itt olvashatja.

Mérföldkövek:
Hírfolyam 0 új
22:02

A legtöbb merényletet csak inspirálja az Iszlám Állam, nem rendeli

24.hu
24.hu

Frissítve: 2015. 11. 18. 13:552015. 11. 16. 06:01

Az Iszlám Állam vezetői nagyrészt nem ártják bele magukat piti terrorakciók megszervezésére, ezt az alsóbb szinteken lévőknek hagyják a Terrorism Research Initiative intézet kutatása szerint. A legtöbb akciót olyanok követik el, akiket csak inspirál az IÁ, de nem rendeli meg tőlük az akciót.

Az intézet 2011 januárja és idén június között vizsgált meg 69 merényletet vagy tervet, amiből csak 30-nak volt közvetlen köze a terrorszervezethez. Ezek közül pedig mindössze négyet rendeltek meg az IÁ középvezetői, és mindössze hat esetben kaptak kiképzést. Tizenhét támadást olyanok követtek el, akiknek semmilyen kapcsolatuk nem volt a szervezettel, semmilyen segítséget nem kaptak tőle. Ez persze még nehezebb feladat elé állítja a titkosszolgálatokat. (New York Times)

21:41

Videón beszél a terrorista testvére

24.hu
24.hu

Frissítve: 2015. 11. 18. 13:552015. 11. 16. 06:01

Korábban már említettük, hogy megszólalt a merényletben résztvevő testvérpár öccse/bátyja, Mohamed Abdeslam is, most már videók is keringenek a küszöbön tartott sajtótájékoztatójáról. Elmondta, ő abszolút nem vett részt a támadásokban, ezért is engedték ki. A testvérei mindig is normális emberek voltak, őt is meglepte, amikor tiszta erkölcsi bizonyítvánnyal is őrizetbe vették a belga különleges erők.

Életben és szökésben lévő testvéréről, Salahról azt mondta, nem tudják, hol van. “Nem tudjuk, hogy a jelenlegi feszült helyzetben vajon meg meri-e adni magát a hatóságoknak vagy sem, de tudniuk kell, hogy ő itt nőtt fel, itt tanult, ő egy normális srác” – tette hozzá.

A családot megviselték a történtek, ahogy sokan, ők is a tévéből tudták meg, mi történt Párizsban. Ekkor még csak nem is sejtették, hogy két családtag is érintett az iszonyatban. “Az áldozatokra gondolunk, a családjaikra, de meg kell azt is érteniük, hogy van egy családunk, hogy van egy anyánk és neki ő a fia marad” – mondta Mohamed Abdeslam.

21:18

Rendre utasította az amerikai focista a paraszt drukkert

24.hu
24.hu

Frissítve: 2015. 11. 18. 13:552015. 11. 16. 06:01

Amerika szokatlan méretű szolidaritást mutat a régi szövetséges Franciaországgal mostanság: egy csomó profisportmeccsen egy perces gyászszünetet tartanak a zutóbbi napokban. Így volt ez a Detroit Lions és a Green Bay Packers amerikaifoci-mérkőzésén is. Azonban egy hülye szurkoló nem tudta befogni a száját és a “Muszlimok leszophatnak” kaliberű bekiabálást kellett benyögnie (a videó szinte legvégén hallható).

Aaron Rodgers a Green Bayből sajtótájékoztatót tartott a meccs után, amiben azt mondta, az egy perc csenddel azt jelezték, ez egy sok szálon összefonódó, összekötött világ, fontos ilyen gesztusokat tenni. Hozzátette, nagyon nem ért egyet a rikácsoló drukkerrel, nagyon nem volt helyénvaló a bekiabálása, ami ráadásul egy előítéletes ideológián alapul. Szerinte ez az ideológia az, ami miatt itt tart a világ.

21:02

Olaszország nem körözi tovább a Seatot

24.hu
24.hu

Frissítve: 2015. 11. 18. 13:552015. 11. 16. 06:01

Az olasz hatóságok bejelentették, hogy beszüntették egy francia állampolgár és egy fekete Seat Ibiza körözését Piemonte tartományban és egész Észak-Olaszországban. Azt feltételezték, hogy a párizsi merényletek egyik elkövetőjéről lehet szó. A torinói idegenrendészet parancsnok-helyettese közölte, semmi nem alapozza meg a feltételezést, hogy a férfi és a kocsi átlépett volna a határon. Ezért a körözést visszavonták. Francia források szerint a szóban forgó Seatot már Párizs közelében megtalálták.

A Franciaország által kiadott nemzetközi körözés az összes szomszédos államra érvényes volt. Olaszországban először Piemonte sztrádáin és útjain, valamint a Torinót övező körgyűrűn vezettek be ellenőrzést, majd egész Észak-Olaszországra kiterjesztettek. A körözött egy 32 éves francia állampolgár, Baptiste Burgy. A keresett kocsi rendszámát is nyilvánosságra hozták.

Angelino Alfano olasz belügyminiszter korábbi bejelentései szerint az olasz-francia határon már közvetlenül a péntek esti merényletek után megerősítették a határellenőrzést. Ugyanakkor olasz ellenzéki politikusok azt állították, hogy a határmenti Ventimigliában még szombaton is teljesen szabad volt az autóval való átkelés bármilyen ellenőrzés nélkül. (MTI)

20:51

Orbán fejében megszólalt a vészcsengő

24.hu
24.hu

Frissítve: 2015. 11. 18. 13:552015. 11. 16. 06:01

A kormánynak a magyar emberek biztonsága az első, eddig is “ezen a vonalon haladt”, nem kell megváltoztatnia gondolkodását – mondta Orbán Viktor az M1-en. A miniszterelnök a merényletekkel kapcsolatban kijelentette: a kormánynak folytatnia kell, meg kell erősítenie az eddigi politikáját, de az irány, valamint az együttműködés a kormányzat, a politika és a szakmai szervezetek között eddig is rendben volt.

Orbán elmondta, amikor a biztonságért felelős szakmai szervezetektől megérkeztek a jelzések a kormányhoz, “a mi fejünkben rögtön megszólalt egy vészcsengő, máshol ez nem így történt”. Magyarország mind a maga, a saját polgárai, mind Európa, az európai polgárok védelmében is mindent megtett, ami lehetséges, sőt még valamivel többet is, mert még az országhatárokon túlra is küld rendőri és határőrizeti egységeket. (MTI)

20:45

A drog, az erőszak és az iszlamizmus szippantotta be a merénylőt

24.hu
24.hu

Frissítve: 2015. 11. 18. 13:552015. 11. 16. 06:01

A Párizshoz közeli Courcouronnes-ban élt Omar Ismail Mostefai, a férfi, aki felrobbantotta magát a Bataclan klubnál. A BBC riportere utánajárt a férfi előéletének. Bele is futott egy magát csak Dominicnek nevező helyi srácba, aki megmutatott egy rapvideót, amiben egy fegyvert lóbálva Mostefai is szerepelt. Ebben az időszakban a banlieue-t, ahol éltek a drog uralta, meg a fegyverek, konstans bandaháborúk pusztítottak.

Az egész egy családi vitával kezdődött, majd széleskörű bosszúhadjárattá terebélyesedett. 2008-ban megöltek egy férfit egy helyi élelmiszerboltban, és a tettest sose fogták el. Gyanús, hogy Mostefai volt az elkövető. Őt az erőszak után az erőszakos iszlamizmus szippantotta magába.

Dominic azt mondta a riporternek, őket is sokkolták a történtek, mindegyik hajdani bandataggal együtt. “Oké, bonyolult volt felnőni itt, de sose gondoltuk volna, hogy egyvalaki közülünk kimegy és ilyet tesz” – mondta Dominic. Ő már nem bandázik, de a helyzet nem változott Courcouronnes-ban, nemrég a háza előtt lövöldöztek. Fegyvert márpedig bármelyik banlieue-ben könnyű szerezni, és az ördögi kör bezárult.

20:32

Ezen a Twitteren emlékeznek az elhunytakra

24.hu
24.hu

Frissítve: 2015. 11. 18. 13:552015. 11. 16. 06:01

Az amerikai Mashable létrehozott egy ParisVictims (PárizsiÁldozatok) nevű Twitter-fiókot, ahol bárki leróhatja kegyeletét az öldöklésben elhunytak előtt. Az oldalon az elhalálozottak életének momentumai és persze fotói láthatók. Az #enmémoire hashtaget is a megemlékezés céljára hozták létre.

20:14

Bombariadó van a Harvardon

24.hu
24.hu

Frissítve: 2015. 11. 18. 13:552015. 11. 16. 06:01

A nyugtalanság az egész nyugati világra átragadt: az Egyesült Államok leghíresebb egyetemét, a campust kiürítették bombafenyegetés miatt. Közvetlen összefüggés ugyan nincs a párizsi támadásokkal, de az Iszlám Állam épp hétfőn fenyegette meg az Egyesült Államokat. (BBC)

20:06

Nem érti az egész Iszlám Államot? Elmagyarázzuk!

24.hu
24.hu

Frissítve: 2015. 11. 18. 13:552015. 11. 16. 06:01

Sok biztonságpolitikai szakértő mond nagyon okosakat az európai biztonsági helyzetről, a párizsi merényletekről és az Iszlám Államról, de mi most inkább a Szíriát megjárt munkatársunk, Jászberényi Sándor cikkét ajánljuk. A következő kérdésekre lehet itt választ kapni:

 1. Kit bombáznak most a franciák?
 2. Kivel áll hadban az Iszlám Állam?
 3. Az Iszlám Állam harcol az al-Kaidával is?
 4. Ha ennyi ellenségük van, miért léteznek még?
 5. Akkor nem fekteti meg senki sem az iszlám államot?
 6. Mi értelme van annak, hogy a franciák most bombáznak?
 7. Kevesebb lesz a terrormerénylet Európában, ha nem lesz Iszlám Állam?
19:53

A vasárnapi tömegpánikban forgatott az RTL Klub

24.hu
24.hu

Frissítve: 2015. 11. 18. 13:552015. 11. 16. 06:01

Stábot küldött a párizsi terrortámadások után a városba az RTL Klub Híradója, és ők épp egy étteremben ebédeltek a Place de la République-on, azaz a Köztársaság téren, amikor kitört a tegnapi tömegpánik. Az éttermükbe özönlöttek be sokan, a tulaj lehúzta a vasrácsot is. Végül a rendőrök szóltak, hogy vaklárma volt, de a jelenet után így is sokan elsírták magukat.

19:46

Összetrikolorozták az Eiffel-tornyot

24.hu
24.hu

Frissítve: 2015. 11. 18. 13:552015. 11. 16. 06:01

A merényletsorozat után a világ több híres középületét is kivilágították a francia zászló színeivel, a kék-fehér-pirossal. Egyedül az Eiffel-torony maradt sötét péntek óta, de hétfőn ismét díszkivilágítás lett úrrá a külsején. A tornyot is a három színnel festették be.

Generated by IJG JPEG Library
Generated by IJG JPEG Library/Europress
19:39

Francia Eb-t akar az UEFA

24.hu
24.hu

Frissítve: 2015. 11. 18. 13:552015. 11. 16. 06:01

Just Fontaine ugyan nem rendezne Eb-t, de a szervezők és az UEFA megbíznak a francia rendezésben. Lesz Eb, ráadásul magyarokkal.

19:34

Félnek a franciák pályára lépni

24.hu
24.hu

Frissítve: 2015. 11. 18. 13:552015. 11. 16. 06:01

Vannak kétségeik a francia focistáknak, akik kedden barátságos meccset játszanak az angol csapattal a londoni Wembley-ben. Ezt a csapatkapitány kapus, Hugo Lloris mondta. Szerinte persze a francia futballszövetség vezetősége jó döntést hozott, és nekik is jó lesz 90 percre elfelejteni a borzalmakat.

A csapat épp a németekkel játszott, amikor három öngyilkos merénylő is robbantott a stadionon kívül, mert nem tudtak bejutni. A többi támadásban meghalt Lassana Diarra középpályás unokatestvére, viszont épségben kimenekült a koncertteremből Antoine Griezmann húga.

“Az utóbbi három nap egy kissé drámai volt. Mind együtt gyászolunk. Megpróbálunk ez elől elszökni 90 percre. Sok érzelem várható a játékosoktól, de a szolidaritás nagyszerű pillanata lesz” – mondta Lloris.

Közben a meccs szervezői közölték, fegyveres rendőrök fogják felügyelni a Wembley környékét, pusztén elővigyázatosságból. Amúgy Vilmos herceg is kimegy a meccsre, pedig nem is tervezte, így valószínű, hogy direkt a terrortámadás miatt lesz jelen. (BBC)

19:14

Gyanús pakk a londoni buszon

24.hu
24.hu

Frissítve: 2015. 11. 18. 13:552015. 11. 16. 06:01

Apró pánik volt Londonban, mert gyanús csomagot találtak egy menetrend szerinti buszon. A csomag ártalmatlannak bizonyult, bővebben itt olvashatja el, mi történt.

18:51

A punkkal nem lehet kicseszni

24.hu
24.hu

Frissítve: 2015. 11. 18. 13:552015. 11. 16. 06:01

Az északír punkbanda, a Stiff Little Fingers annak ellenére fellép Párizsban kedden, hogy épp egy koncerten történt a péntek esti merényletsorozat legvéresebb lövöldözése, és egy rakat zenekar lemondta már a turné párizsi állomását – írja a Guardian.

Az indok egyszerű és személyes: annak idején elegük volt belőle, hogy az északír politikai helyzet és erőszak miatt a kutya sem koncertezett Belfastban. Nem akarják, hogy Párizsban is ez legyen, ezért a meghirdetettnek megfelelően fellépnek és kész.

18:43

Gyászos közleményt adott ki a Bataclan klub

24.hu
24.hu

Frissítve: 2015. 11. 18. 13:552015. 11. 16. 06:01

Megszólaltak a péntek este legvéresebb helyszínének, a Bataclan klubnak az üzemeltetői is. Szomorú Twitter-üzenetet tettek ki, amiben azt írják, nincsenek szavaik a gyász kifejezésére és együtt éreznek a halottak és sebesültek családjaival.

Sok megkeresést kaptak, hogy a káoszban elvesztett holmikat szeretnék visszakapni a koncert látogatói, de a helyszínt még vizsgálják a hatóságok, ezért nem adnak ki tárgyakat. “Köszönjük a megértéseteket és a támogatásotokat, sokat jelent nekünk” – zárul a rövid közlemény.

Közben az MTI azt írja, a klubot már régóta fenyegették terroristák, méghozzá az Iszlám Hadserege nevű banda. A Le Point információi szerint már 2011-ben érkeztek jelzések, hogy a klub Izrael-párti és zsidók a tulajai, ezért vált célponttá. A klubot a megnevezett tulajdonosok szeptemberben eladták amúgy.

18:36

Falába mentette meg a férfi életét

24.hu
24.hu

Frissítve: 2015. 11. 18. 13:552015. 11. 16. 06:01

A BBC talált egy egészen rendkívüli történetet. Egy férfi a Bataclan klubban élvezte a koncertet, amikor berontottak a terroristák. Hajszálon múlott az élete. A részleteket itt olvashatja el.

18:04

Nem akarták a franciák a NATO záradék élesítését

24.hu
24.hu

Frissítve: 2015. 11. 18. 13:552015. 11. 16. 06:01

Nem valószínű, hogy a párizsi merényletek miatt alkalmaznák a NATO kollektív védelmi záradékát – mondta hétfőn Brüsszelben Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter.

Az EU-tagok külügyminiszteri tanácskozásán részt vevő Steinmeier közölte: Franciaország nem vetette fel, hogy vegyék igénybe a kölcsönös védelmi garanciát, a NATO-t megalapító Washingtoni Szerződés ötödik cikkelyét. Mint hozzátette, szerinte a dolgok nem is haladnak ilyen irányba. Berlin kész az eddiginél több fegyvert juttatni az Iszlám Állam ellen harcoló kurd önvédelmi erőknek, a pesmergáknak. (MTI)

17:47

Nem veszitek el az én Franciaországom

24.hu
24.hu

Frissítve: 2015. 11. 18. 13:552015. 11. 16. 06:01

Az egyik párizsi bár, ahol egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát, az ellenállás helyszínévé vált egy házi készítésű plakáttal. Erre azt írták: “Nem veszitek el az én Franciaországom, az én szabadságom, az én emberségem. Nem félek.”

 

17:37

Megszólalt a robbantó testvére

24.hu
24.hu

Frissítve: 2015. 11. 18. 13:552015. 11. 16. 06:01

Ibrahim Abdeslam a Comptoir Voltaire bárnál robbantotta fel magát, testvérét, Mohamedet a belga hatóságok fogták el, majd hétfőn szabadon engedték. Elmondta, a harmadik testvért, a körözés alatt lévő Salah hollétéről nem tudnak a családdal, és semmi rendkívülit nem észlelt bátyjai viselkedésében a támadás előtt.

Hozzátette, a család az áldozatokra gondol és nagyon megérintette őket, ami történt, amit még mindig nem értenek teljesen.

17:06

Obama: hiba lenne szárazföldi csapatokat küldeni Szíriába

24.hu
24.hu

Frissítve: 2015. 11. 18. 13:552015. 11. 16. 06:01

Hibát követne el az Egyesült Államok, ha szárazföldi csapatokat küldene az Iszlám Állam elleni harchoz – jelentette ki az amerikai elnök a törökországi Antalya közelében tartott G20-csúcs után.

Barack Obama azt mondta, hogy Washington Szíriában követett stratégiája helyes. Kormánya már kezdettől fogva tisztában volt azzal, hogy az olyan csoportok számára, mint amilyen az Iszlám Állam, lehetséges egy nyugati csapásméréshez szükséges képesség megszerzése.

Obama kitért arra is a vérengzéssel kapcsolatban, hogy az amerikai hírszerzésnek nem voltak információi egy esetleges párizsi támadásról.

17:04

Szívbemarkolóan magyarázza el egy francia gyermekmagazin a párizsi terrortámadást

24.hu
24.hu

Frissítve: 2015. 11. 18. 13:552015. 11. 16. 06:01

A pénteki események helyszínei és Párizs utcái továbbra is az emlékezés helyei. Egész családok érkeznek gyertyákkal és virágokkal, és hozzák a gyermekeiket is, akik nem teljesen értik a történteket. Egy francia ifjúsági magazin, a 7-11 éves korosztályt megcélzó Astrapi hétvégi mellékletében ezért nekik is megpróbálja elmagyarázni az eseményeket.

17:04

Újra küzdhet a dicső sereg

24.hu
24.hu

Frissítve: 2015. 11. 18. 13:552015. 11. 16. 06:01

Hollande tehát nagy rendpárti fordulatot akar Franciaországban, ehhez kőkeményen felturbózzák az erőszakszervezeteket. Ötezer rendőrt, 2500 smasszert és igazságügyi dolgozót, ezer vámost és határőrt vesznek fel, nem csökkentik 2017-ig a hadsereg büdzséjét és informatikai beszerzésekbe kezdenek. A cél, hogy a 2007-es szintre visszaállítsák a hadsereg lecsökkent képességeit.

16:59

A köztársaság elpusztítja a terrorizmust

24.hu
24.hu

Frissítve: 2015. 11. 18. 13:552015. 11. 16. 06:01

Remény és szolidaritás fogja jellemezni a párizsi klímacsúcsot, amit mindenképp megtartanak a hó végén.

A terrorizmus nem fogja elpusztítani a köztársaságot, mert a köztársaság az, ami elpusztítja a terrorizmust

– zárta beszédét a francia elnök nagy ováció közepette, majd az egész terem elénekelte a Marseillaise-t.

16:56

Olaszországba menekülhetett az egyik terrorista

24.hu
24.hu

Frissítve: 2015. 11. 18. 13:552015. 11. 16. 06:01

Az olasz sajtóban megjelent hírek szerint Olaszországba menekülhetett az egyik szökésben lévő francia terrorista, a 32 éves Baptiste Burgy. Torino rendőreit arra kérték, figyeljenek, hátha megtalálják azt a fekete Seatot, amit pénteken Párizsban a merényletek elkövetéséhez használhattak – írja a 444.

Az autó pontos típusát nem tudják, de rendszámában a GUT 18053 betű- és számkombináció biztosan szerepel. Úgy tudják, az autó bizonyosan átlépte a francia-olasz határt, de hivatalosan ezt nem erősítették meg.

16:48

Rendpárti fordulatot vesz Franciaország

24.hu
24.hu

Frissítve: 2015. 11. 18. 13:552015. 11. 16. 06:01

Két év alatt 5000 új rendőri állást hoznak létre és fejlesztik a hadsereget, a program 2019-ig zajlik le. A tartalékosokból szerinte nemzeti gárdát lehet létrehozni. Ez persze sok pénzbe fog kerülni, de ebbe az ország stabilitása érdekében bele kell most menni.

16:40

Módosíthatják a francia alkotmányt is

24.hu
24.hu

Frissítve: 2015. 11. 18. 13:552015. 11. 16. 06:01

Francois Hollande bejelentette az alkotmány módosítását is, hogy ilyen krízishelyzetben nagyobb legyen a mozgástér. Persze a polgárjogokat nem akarja csorbítani.

16:36

Három hónap szükségállapot

24.hu
24.hu

Frissítve: 2015. 11. 18. 13:552015. 11. 16. 06:01

Francois Hollande szerint támogatni kell a migránsokat, és nincs értelme kerítéseket építeni, az csak szétcsapja az uniót. Szerinte szörnyű azt kimondani, hogy péntek este franciák öltek franciákat. Hollande említette, hogy lezárta a határokat és szükségállapotot vezetett be az egész országra, 167 házkutatás volt eddig. Szerdán javaslatot nyújt be arról, hogy három hónapra meghosszabbítsák a szükségállapotot. Hollande amúgy szeretne a légiutasokról egy EU-s nyilvántartást is.

16:30

NATO-sítaná az EU-t Hollande

24.hu
24.hu

Frissítve: 2015. 11. 18. 13:552015. 11. 16. 06:01

Szíria egy terrorgyár lett Hollande szerint, eközben a nemzetközi közösség megosztott abban, mi legyen a közel-keleti országgal. Több légicsapásra és a földön harcolók nagyobb támogatására van szükség, ehhez nemzetközi egyetértést akar Francois Hollande. A következő napokban a francia elnök találkozni fog az amerikai és orosz vezetőkkel is. Felkérte a védelmi minisztert, hogy dolgozzon ki egy javaslatot arra, hogyha támadás éri az EU egy tagállamát, a többi mutasson szolidaritást vele. Hozzátette, a menekültek ugyanezen fent említett terror áldozatai.

16:26

Hollande szétveri a terrorizmust

24.hu
24.hu

Frissítve: 2015. 11. 18. 13:552015. 11. 16. 06:01

Ezután a Daesh-t, azaz az Iszlám Államot elemezte, aminek Szíriában van a központja sok szempontból, illetve hogy hány államot támadtak már meg. A nemzetközi közösségnek meg kell a Daesh-t semmisíteni, szeretne ehhez egy közös nemzetközi elköteleződést. Megemlítette, hogy az ő utasítására 10 francia repülő támadta az Iszlám Állam rakkai állásait. A Charles de Gaulle repülőgép-hordozó csütörtökön fut ki, hogy segítse a hadműveleteket. Felemlegette, hogy Maliban és Nigériában is segítenek szétverni a helyi terrorszervezeteket, mint a Boko Haram. Szíriában viszont Basár el-Aszad nem lehet a megoldás része, ez alapelv.

16:22

Együttérzés az egész világból

24.hu
24.hu

Frissítve: 2015. 11. 18. 13:552015. 11. 16. 06:01

A többség 30 év alatti volt az áldozatok közül – mondta Hollande, sőt még neveket is felsorolt. Szerinte direkt fiatalokat támadott az Iszlám Állám. Ráadásul sok külföldi áldozatok is vannak. Hollande csomó együttérző üzenetet kapott a világból, és emlegette, hogy mennyi helyen mutatták a francia trikolórt: médiában és kivilágított épületeken.

16:21

Megtörhetetlen Franciaország

24.hu
24.hu

Frissítve: 2015. 11. 18. 13:552015. 11. 16. 06:01

A franciák bátrak, nem adják fel, ellenállnak – folytatta Francois Hollande. A támadás az egész világ ellen történt a legbrutálisabb módszerekkel. Felszólított mindenkit, mutassák meg a tulajdonságokat, amikre büszke Franciaország. A nemzet most gyászol, gyászolja a megsérült, traumatizált fiatalokat és az elhunytakat is. Az egészségügyet dicsérte, hogy meg tudott birkózni a több száz sérülttel, illetve a rendőrséget és katonaságot, hogy biztonságot tudott teremteni, hogy kiszabadította a Bataclanban a túszokat.

16:18

Hollande: ennél nehezebb eseményeket is átélt az ország

24.hu
24.hu

Frissítve: 2015. 11. 18. 13:552015. 11. 16. 06:01

Franciaország hadban áll – kezdte Hollande, majd felsorolta az áldozatok és sérültek számát. Szerinte az értékeik ellen támadtak, mert Franciaország a szabadság országa. A nemzeti egységet akarta szimbolizálni azzal, hogy a teljes törvényhozás előtt beszél. Szerinte a demokráciájuk ennél rosszabb eseményeket is átélt és túlélt. Elhatározta, hogy a köztársaság erejét a terrorizmus ellen használja fel. “A terroristák hiszik, hogy a szabad embereket meg lehet félemlíteni tetteik horrorjával” – mondta Hollande.

16:15

Hollande élő beszéde

24.hu
24.hu

Frissítve: 2015. 11. 18. 13:552015. 11. 16. 06:01

Francois Hollande rendkívül ritka dolgot tesz, beszédet mond a francia parlament két háza előtt. A beszéd egy perc néma gyásszal kezdődik. Élőben nézhető itt, angol szinkronnal.

16:07

Obama: szörnyű és undorító tett

24.hu
24.hu

Frissítve: 2015. 11. 18. 13:552015. 11. 16. 06:01

Barack Obama is beszédet mond épp a G20-as csúcson Törökországban. Beszédét természetesen a terrortámadás uralja. Szörnyűséges és undorító volt a támadás az Iszlám Állam részéről, de a visszaszorításuk nem áll le.

16:05

Ez az algériai vagy orákulum vagy tudott a merényletekről

24.hu
24.hu

Frissítve: 2015. 11. 18. 13:552015. 11. 16. 06:01

A német hatóságok őrizetbe vettek egy algériai állampolgárt, mert a gyanú szerint tudhatott a támadásokról. A menedékkérő férfi a gyanú szerint figyelmeztette a többi menekültet, hogy ne nagyon menjenek Párizs közelébe, ahol támadás várható.

Az AP hírügynökség szerint a 39 éves férfit a nyugati Arnsberg menekülttáborában vették őrizetbe. Werner Wolff ügyészségi szóvivő szerint azt mondta az algériai a többi menedékkérőnek, hogy Párizst “a félelem és terror” fogja uralni – írja a BBC.

15:40

Le Pen: azonnali stop a migránsoknak

24.hu
24.hu

Frissítve: 2015. 11. 18. 13:552015. 11. 16. 06:01

A migránsok franciaországi befogadásának azonnali leállítását követelte a szélsőjobb Nemzeti Front elnöke, Marine Le Pen, mert a terroristák között is volt egy migráns szerinte (vélhetően a kamugyanús szír útlevéllel érkező Ahmad Al Mohammadról van szó). Le Pen azzal indokolt, hogy az ország biztonsága érdekében kell ezt meglépni.

15:31

Kétszer is cseh földön járt az egyik potenciális merénylő

24.hu
24.hu

Frissítve: 2015. 11. 18. 13:552015. 11. 16. 06:01

A merényletekkel összefüggésbe hozott egyik ember öt és hét éve, kétszer is átutazott Csehországon – közölte Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök hétfőn Prágában, miután tárgyalt a cseh biztonsági szolgálatok vezetőivel. Sobotka bejelentette, hogy a hatóságok kiszélesítik a cseh-szlovák határ megfigyelését – írja az MTI.

15:28

A szerbek elfogtak egy gyanús alakot

24.hu
24.hu

Frissítve: 2015. 11. 18. 13:552015. 11. 16. 06:01

Elkaptak egy szírt a szerb hatóságok, akinek ugyanolyan útlevele volt, mint az egyik merénylőnek. Azonban puszta egybeesésről lehet szó, gyanús, hogy egy hamis útlevéllel jött az illető, valaki pedig jó pénzért teríti a kamu dokumentumokat.

15:18

Tömör terroristakalauz: ők gyilkoltak Párizsban

24.hu
24.hu

Frissítve: 2015. 11. 18. 13:552015. 11. 16. 06:01

Még mindig kissé kaotikus, ki és hol és mit követett el a tragikus péntek estén, ezért a France24 összeszedte, melyik merénylőről mit kell tudni dióhéjban.

 • Ismael Omar Mostefai egy Párizs elővárosában született, majd radikalizálódása is beindult. A rendőrség aktát vezetett róla, de sose kötötték össze semmilyen terrorszervezettel sem. 2004 és 2010 között nyolcszor ítélték el piti bűncselekmények miatt. Nemrég Szíriában is járt, a török hatóságok szóltak is erről a franciáknak, de nem mozdították a fülük botját se. Ő a Bataclan klubban mészárolt, meghalt.
 • Samy Amimour szintén párizsi születésű fiatal, akit már 2012-ben elítéltek a terroristákkal való együttműködésért, most mégis felrobbantotta magát a Bataclannál.
 • Ahmad Al Mohammad a neve annak az illetőnek, akinek a szír útlevelét megtalálták a Stade de France stadion előtt. Ő volt az, akit vélhetően Görögországban regisztráltak, és Magyarországon is átutazhatott.
 • Salah Abdeslam az egyetlen, aki nem halt bele a támadásokba. Ő belga állampolgár, jelenleg is szökésben van.
 • Ibrahim Abdeslam a fent említett Salah testvére. Ő a Boulevard Voltaire-en robbantotta fel magát, korábban ő bérelte ki a fekete belga Seatot, amit több helyszínen láttak, és Párizs elővárosában találták meg, a csomagtérben három Kalasnyikovval.
 • Bilal Hadfi egy francia állampolgár volt, aki Belgiumban élt, és a Stade de France-nál robbantotta fel magát.
14:55

A magyar Johanna szerencsére otthon maradt

24.hu
24.hu

Frissítve: 2015. 11. 18. 13:552015. 11. 16. 06:01

Keresztes Johanna a Sciences Po hallgatója, 3 éve él Franciaországban, hónapok óta Párizsban. Péntek este a közkedvelt negyedbe indult volna, a terrortámadások egyik helyszíne felé. Nagyon örül, hogy végül otthon kellett maradnia. A város azóta ijesztően csendes. Johannával skype-on beszélgettünk, nézze meg itt a videót!

14:45

Bödézett a belga rendőr, valakit elfogtak

24.hu
24.hu

Frissítve: 2015. 11. 18. 13:552015. 11. 16. 06:01

Látványos, szinte cselgáncsos mozdulattal tett arrébb egy kutyás rendőr egy fotózó férfit Brüsszelben a Euronews videója szerint. Közben a rendőrök egy kék színű, civil rendőrkocsiba tuszkoltak valakit. Azt nem tudni, az illetőnek van-e köze a terrortámadáshoz. A videó második fele értékelhetetlen, lohol az operatőr, azt ne nézze meg.

14:37

Ez Európa szeptember 11-e. Értékel a cseh-szlovák média

24.hu
24.hu

Frissítve: 2015. 11. 18. 13:552015. 11. 16. 06:01

Dióhéjban így értékeli a cseh-szlovák média a történteket:

 • A párizsi merényletek azt bizonyítják, hogy Európa migrációs politikájával önként vonul a bitófa alá (Mladá Fronta Dnes).
 • Minden életképes szervezet legtermészetesebb reakciója az önvédelem, tehát a migránsok ellenőrizetlen beáramlásának véget kell vetni (Lidové Noviny).
 • A merényletek nagy csapást jelentenek Németország menekültpolitikájára (Právo).
 • Amit eddig csak sejthettünk, pénteken, tizenharmadikán a párizsi utcákon bebizonyosodott, Európa hadban áll az Iszlám Állammal (Hospodárské Noviny).
 • Az iszlamista terroristáknak csak gyenge háttértámogatásuk van Franciaországban (Sme).
14:27

Vége a nagy belga terrorellenes akciónak

24.hu
24.hu

Frissítve: 2015. 11. 18. 13:552015. 11. 16. 06:01

Véget ért Brüsszel hírhedt elővárosában, Molenbeekben a nagy rendőrségi akció, ami talán az egyik terrorista ellen irányult, talán nem, pontos információ még nincs erről. Eric Van Der Sypt ügyészségi szóvivő szerint a rajtaütés “eredménye negatív”, nem fogtak el senkit.

Közben a belga hatóságok a hétvégén Brüsszelben elfogott hét emberből ötöt szabadon engedtek, köztük az egyik öngyilkos merénylő bátyját, Mohamed Abdeslamot is.

14:23

Belgium visszautasít

24.hu
24.hu

Frissítve: 2015. 11. 18. 13:552015. 11. 16. 06:01

Pletykának minősítették a belga hatóságok azokat a francia értesüléseket, miszerint egy belga állampolgár áll a támadás mögött – írja a Reuters. A franciák nemrég Abdelhamid Abaaoudra varrták a terrorakció megszervezését.

13:51

Megfenyegette a világot az Iszlám Állam

24.hu
24.hu

Frissítve: 2015. 11. 18. 13:552015. 11. 16. 06:01

Legújabb videójukban megfenyegették azokat az országokat, hogy ugyanúgy járnak, mint a franciák, ha nem fejezik be a légi csapásokat.

Az elsődleges célpont az IÁ szerint Washington, de senki nem lehet biztonságban.

Kovács Zoltán kormányszóvivő hétfő reggel arról beszélt, Magyarország is célpont lehet, és a magyar hadsereg akár harci cselekményekben is részt vehet.

13:25

Célpont lehet Magyarország

24.hu
24.hu

Frissítve: 2015. 11. 18. 13:552015. 11. 16. 06:01

A Balkán felett jelenleg is járőröznek magyar repülőgépek. A kormányszóvivő szerint Magyarország is ott lehet a terroristák potenciális célpontjai között.

Kovács Zoltán az ATV Start műsorában arról beszélt, hogy Magyarország is ott lehet a terroristák potenciális célpontjai között, mert hazánk is részt vesz a muzulmán szélsőségesek illetve a terrorizmus ellen harcoló nemzetközi koalícióban.

Bővebben itt olvashat erről.

13:15

Szigorít Ausztria

24.hu
24.hu

Frissítve: 2015. 11. 18. 13:552015. 11. 16. 06:01

A párizsi merényletek miatt azonnali biztonsági intézkedések bevezetéséről tájékoztatott az osztrák belügyminisztérium hétfőn, egyebek között az államvédelmi és az adatvédelmi hivatal, valamint a speciális egységek munkájának megerősítéséről döntöttek.

A döntés szerint fokozzák a biztonsági ellenőrzéseket, a körözésekre és nyomozásokra még nagyobb figyelmet fordítanak, és az államvédelmi rendelkezéseket is megszigorítják. A minisztérium közleménye szerint az intézkedés igencsak munkaerő-igényes, ezért 2016-tól ezer fővel növelik az államvédelmi és a bűnügyi hivatal, valamint a speciális egységek állományát.

Bővebben itt olvashat erről.

12:35

Egyperces csenddel emlékeztek az áldozatokra Franciaországban

24.hu
24.hu

Frissítve: 2015. 11. 18. 13:552015. 11. 16. 06:01

Egyperces csenddel emlékeztek hétfő délben Franciaországban a múlt heti párizsi merényletek áldozataira.

A francia fővárosban teljesen megállt az élet, a gyülekezési tilalom ellenére a République téren és a támadások helyszínein több százan emlékeztek.

Francois Hollande államfő és kormányának több tagja a Sorbonne egyetemen hajtott fejet az áldozatok emléke előtt, ugyanis többségük az egyetemista korosztályhoz tartozott.

12:16

Merkel: nem csak katonai úton kell küzdeni a terrorizmus ellen

24.hu
24.hu

Frissítve: 2015. 11. 18. 13:552015. 11. 16. 06:01

A G20 tagjai egyetértenek abban, hogy nemcsak katonai úton, hanem több intézkedés kombinációjával kell fellépni a terrorizmus ellen, közölte Angela Merkel német kancellár a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő csoport törökországi találkozóján.

Antalya, 2015. november 16
Angela Merkel német kancellár és Vlagyimir Putyin orosz elnök kétoldalú megbeszélésük helyszínére tart a világ 19 legfejlettebb gazdaságú és vezetõ feltörekvõ országát, valamint az Európai Uniót tömörítõ húszas csoport, a G20 vezetõinek törökországi találkozójának otthont adó Antalyában 2015. november 16-án. (MTI/EPA/Bernd Von Jutrczenka)

Merkel azt mondta, hogy ezen intézkedések között helye van a hírszerzési együttműködésnek és az információk megosztásának, valamint az online kommunikáció megfigyelésének is.

A találkozón sokan azt is “hangsúlyozták, és ez a pénzpiacokhoz is kapcsolódik, hogy meg kell akadályozni a terroristák pénzhez jutását” – közölte a német kancellár.

12:13

Belgiumban elkaptak egy gyanúsítottat

24.hu
24.hu

Frissítve: 2015. 11. 18. 13:552015. 11. 16. 06:01

A Belga RTL szerint a hatóságok letartóztatták Salah Abdeslamot, akit azzal gyanúsítanak, hogy részt vett a párizsi terrortámadásban. A rendőrség egyelőre nem erősítette meg a letartóztatást, de az már korábban kiderült, hogy keresik a férfit. A bátyja, Ibrahim egyike volt azoknak, akik a Bataclanban robabntottak.

Salahot egy brüsszeli külvárosban, Molenbeekben tartóztatták le. A helyiek azt mondták, durranásokat hallottak, és hogy a rendőrség megafonon keresztül parancsokat ad. Arra kényszerítették, hogy a kezét feltartva jöjjön ki a házból. Salah bérelhette azt az autót, amiben a Bataclanban mészárló csoport utazott. Salah Belgiumban él, de francia állampolgár.

12:13

Videóban hirdetett harcot a párizsi merényletek agytrösztje

24.hu
24.hu

Frissítve: 2015. 11. 18. 13:552015. 11. 16. 06:01

A belga Abdelhamid Abaaoud egy 2014-es videón beszél arról, egész életében azt nézte, ahogyan muzulmánok vére folyik és reméli, hogy Allah bosszút áll majd.

“Egész életemben azt néztem, ahogy muzulmánok vére folyik. Imádkozom Allahhoz, hogy mindazok gerincét törje el, akik ellene vannak”, mondta a videón a fiatal férfi. Abaaoudot utoljára Szíriában látták, korábban Brüsszel Molenbeek nevű negyedében élt.

A videót itt nézheti meg. 

11:54

Törökország is kétszer szólt az egyik robbantóról

24.hu
24.hu

Frissítve: 2015. 11. 18. 13:552015. 11. 16. 06:01

2014-ben és 2015-ben is szóltak a francia társszervezeteknek arról, hogy Omar Ismail Mostefai veszélyes, írja a Guardian. Mostefai 2013-ban érkezett Törökországba, nincs nyoma, hogy valaha is elment volna onnan. A törököktől a franciák kértek információt négy terroristagyanús személyről. Mostefai nem volt köztük, mégis a rendőrség elé került. A franciák nem kértek további információkat, csak most a robbantás után.

11:26

Hatalmas razzia Belgiumban

24.hu
24.hu

Frissítve: 2015. 11. 18. 13:552015. 11. 16. 06:01

Molenbeek negyedet megszállták a rendőrök, lövéseket is hallottak a környékről, a kommandósok kiürítették a környező házakat.

Az AFP szerint nagyjából 100 rendőr van a helyszínen, egy embert már le is tartóztattak.

(via)

11:03

Irak egy nappal a párizsi támadások előtt figyelmeztette a szövetségeseket

24.hu
24.hu

Frissítve: 2015. 11. 18. 13:552015. 11. 16. 06:01

Az iraki titkosszolgálat sürgős üzenetében azt írta, Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam vezére parancsot adott arra, hogy embereik az elkövetkező napokban indítsanak pokolgépes és más jellegű támadásokat a szövetségesek ellen Irakban és Szíriában, továbbá Irán és Oroszország ellen is.

Az irakiak nem szolgáltattak pontos részleteket arról, hogy mikor és hol lesznek ezek a támadások.

Egy magas rangú francia biztonsági tisztviselő azt mondta az AP hírügynökségnek, hogy a francia titkosszolgálat rendszeresen, naponta kap ehhez hasonló üzeneteket.

Az amerikai titkosszolgálat egy tisztje – az iraki figyelmeztetést nem kommentálva – kijelentette, nem volt tudomásuk a nyugati kormányoknak címzett olyan fenyegetésről, amely elég konkrét lett volna ahhoz, hogy elejét vegyék a párizsi támadásoknak.

Sőt, közben az is kiderült, hogy még a törökök is előre szóltak az egyik robbantóról, kétszer is. 

11:01

Gyerekkori barátok a körözött terroristák

24.hu
24.hu

Frissítve: 2015. 11. 18. 13:552015. 11. 16. 06:01

Gyerekkori barátja a párizsi vérengzés feltételezett kitervelőjének és megrendelőjének, Abdulhamid Abaaoudnak Salah Abdeslam, aki ellen a párizsi vérengzés miatt a belga hatóságok nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki, és akit a francia rendőrség is köröz, írja a La Derniere Heure belga napilap.

A lap internetes kiadása az ország első számú közellenségének nevezi Abdeslamot, akinek testvéreivel együtt szerepe lehetett a terrortámadásban, valamint tudatja, hogy a molenbeeki fivérek mindhárman francia állampolgárok is.

A lap emlékeztet, hogy Salah Abdeslam bátyja, a 31 éves Ibrahim az egyik azonosított párizsi öngyilkos merénylő. A cikk szerint Abdeslamot kábítószer-kereskedelem és lopás miatt ismerték régebbről a hatóságok, majd Salahhoz hasonlóan Szíriában is járt.

A lap arra is fényt derített, hogy mind Salah, mind a szombaton Molenbeekben őrizetbe vett testvére, Mohamed korábban közalkalmazott volt; Mohamed a molenbeeki önkormányzatnál is dolgozott.

“Tudtuk, hogy Ibrahim radikálisabban gondolkodik, de sosem gondoltuk volna ezt a három testvérről. Még pár nappal a merénylet előtt is láttuk őket” – idézi a lap a család meg nem nevezett tagjait.

A tudósítás arról is beszámol, hogy a szombaton Molenbeekben előállított hét ember között is van egy testvérpár, Ayoub és Karim A., akiknek az alibijét igyekszik tisztázni a rendőrség, valamint az Abdeslamhoz fűződő viszonyukat próbálja feltárni. A lap úgy tudja: mindketten azt állítják, hogy nem ismerik a körözött férfit, és nincs közük a Párizsban történtekhez. Egy másik férfival való kapcsolatukról is érdeklődnek a rendőrök. A szomszédjukban lakó Mohamed A.-nak annak a két autónak a kölcsönzésében lehetett szerepe, amelyet a támadás során használtak.

A Daily Mailnek megszólalt az édesanyja is, aki azt mondta, Ibrahim nem akart senkit bántani, csak nem jól kezelte a stresszt.

10:51

Hamis a stadionnál robbantó menekült útlevele

24.hu
24.hu

Frissítve: 2015. 11. 18. 13:552015. 11. 16. 06:01

Írtuk nemrég, hogy azonosítottak még egy támadót, további részletek derültek ki róla. Samy Amimournak hívják. 1987. október 15-én Párizsban született. A BBC szerint Drancy északkeleti külvárosában lakott, a Guardian szerint viszont Bobignyban.

Az AP a francia ügyészségre hivatkozva azt írja, hogy őt 2012-ben már gyanúsították terrorizmus vádjával.

A korábban már azonosított Ahmad Al Mohammadról most az derült ki, hogy a nála lévő útlevél szerint 1990. szeptember 10-én született a szíriai Idlibben. Róla korábban az terjedt el, hogy október elején érkezett Európába Görögországon keresztül, de most a Reuters azt írja, hogy valójában ez nem bizonyítható. Ugyanis a nála talált útlevél, ami alapján feltételezték a származását, hamisítvány.

10:44

Obama kicsit megsürgette az oroszokat

24.hu
24.hu

Frissítve: 2015. 11. 18. 13:552015. 11. 16. 06:01

Az amerikai elnök arra kéri Oroszországot, hogy hangolják össze az IÁ elleni támadásokat.

„A stratégiai céljaink hasonlók Oroszországgal az Iszlám Állam elleni harcban, de sokban eltérnek a megoldásaink”, mondta Obama.

Antalya, 2015. november 15.
Barack Obama amerikai (b) és Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) megbeszélést tart, mielõtt megkezdõdik a világ 19 legfejlettebb gazdaságú és vezetõ feltörekvõ országát, valamint az Európai Uniót tömörítõ húszas csoport, a G20 vezetõi törökországi találkozójának munkaülése Antalyában 2015. november 15-én. (MTI/AP/Anadolu/Cem Öksüz)

Az elnök kitért arra is, hogy megduplázzák az erőfeszítéseiket. Korábban négyszemközt egyeztetett a két vezető egy munkaebéden, arra kérte Obama Putyint, hogy Moszkva segítse elő azt, hogy a szíriai átalakulás átlátható legyen és a katonai akciókban szorosabban működjön együtt az Egyesült Államok vezette koalícióval.

Putyin együttműködéséről biztosította amerikai kollégáját. Sürgősnek és fontosnak nevezte az Iszlám Állam elleni szíriai háborút.

(Reuters, kép: MTI)

10:24

Kiderült két öngyilkos merénylő neve

24.hu
24.hu

Frissítve: 2015. 11. 18. 13:552015. 11. 16. 06:01

Ahmad Al Mohammad és Samy Amimour.  Mohammad a stade de France-on robbantott. Mellette találták a szíriai útlevelet, ami szerint 1990-ben született. Amimour a Bataclanban robbantott. 1987-ben született egy párizsi külvárosban. Őt a támadás előtt is ismerték a hatóságok.

10:12

A DK nem dolgozik, mert Párizs

24.hu
24.hu

Frissítve: 2015. 11. 18. 13:552015. 11. 16. 06:01

Nem vesznek részt a parlament hétfői és keddi munkájában a Demokratikus Koalíció képviselői – tájékoztatta a pénteki párizsi merényletekre hivatkozva az ellenzéki párt szóvivője az MTI-t.

Gréczy Zsolt szerint azt tartanák helyesnek, ha az Országgyűlés elnöke “a megemlékezés és a gyász szavai után berekesztené az ülést, mert ideje van a csendnek”.

Közölte, a franciák és az európaiak gyászában osztoznak, európai polgártársaikkal együtt hétfő délben fejet hajtanak az áldozatok emléke előtt.  Gréczy Zsolt közleményében kiállt amellett, hogy több és erősebb Európára, a demokráciára, a szabadság védelmére van szükség gyűlölet és kirekesztés helyett.

10:07

Olajtartályokat bombázott Amerika Szíriában

24.hu
24.hu

Frissítve: 2015. 11. 18. 13:552015. 11. 16. 06:01

A franciák mellett az amerikai vadászgépek is megérkeztek Szíriába, összesen 116 olajtartályt bombáztak le az IÁ készletéből.

A légi csapáshoz az amerikaiak a Törökországban állomásoztatott gépeket használták, összesen hat darabot.

(NYT)

09:51

Azonosították a negyedik támadót

24.hu
24.hu

Frissítve: 2015. 11. 18. 13:552015. 11. 16. 06:01

A BMFTV rendőrségi forrásokra hivatkozva azt írja, hogy Samy-nak hívják és 1987-ben született Párizsban.

A családja jelenleg Bobigny-ban, a főváros északi részén lakik, ahol ma szintén razziáztak a rendőrök.

08:52

Cameron: Hét nagy terrortámadást állítottunk meg fél év alatt

24.hu
24.hu

Frissítve: 2015. 11. 18. 13:552015. 11. 16. 06:01

A párizsi merényletek miatt jelentősen bővítik a brit titkosszolgálatok létszámát és finanszírozását – jelentette be hétfőn a brit kormányfő.

David Cameron közölte: a brit elhárító szolgálatok az elmúlt fél évben hét nagy-britanniai terrortámadást hiúsítottak meg.

A kormány bejelentése szerint a brit elhárítás (MI5), a külső hírszerzés (MI6) és a főleg lehallgatásokra szakosodott kommunikációs figyelőszolgálat (GCHQ) összesen 1900 új ügynököt vehet fel, ami 15 százalékos létszámbővítésnek felel meg. A három szolgálatnál jelenleg nem egészen 13 ezren dolgoznak.

Közben Cameron, aki ott van a törökországi G20-as találkozón, annak a reményének adott hangot, hogy a tanácskozás végére a nyugati világnak és Oroszországnak sikerül megegyeznie, hogy közösen (és hatékonyan) léphessenk fel az Iszlám Állam ellen.

08:34

Ülésezik a két ház, 1848 óta ez a harmadik eset csak

24.hu
24.hu

Frissítve: 2015. 11. 18. 13:552015. 11. 16. 06:01

Francois Hollande a parlament két házának együttes ülésén fog beszédet mondani Versailles-ben, ez a francia politikában annyira ritka aktus, hogy 1848 óta most harmadjára fordul csak elő.

08:19

A francia kormány tudta, hogy támadások lesznek, sőt, még több lesz, mint eddig

24.hu
24.hu

Frissítve: 2015. 11. 18. 13:552015. 11. 16. 06:01

Manuel Valls miniszterelnök a Reuters szerint azt mondta, a francia kormány tudott arról, hogy iszlamisták támadásokat készítenek elő. Sőt, nem is csak Franciaországban, hanem Európában máshol is. Ráadásul nemcsak a párizsi terrortámadást, hanem további akciókat is.

Közben az is kiderült, hogy Irak egy nappal a párizsi támadások előtt figyelmeztette a szövetségeseket. Az iraki titkosszolgálat sürgős üzenetében azt írta, Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam vezére parancsot adott arra, hogy embereik az elkövetkező napokban indítsanak pokolgépes és más jellegű támadásokat a szövetségesek ellen Irakban és Szíriában, továbbá Irán és Oroszország ellen is.

08:08

Összehívták az EU minisztereit

24.hu
24.hu

Frissítve: 2015. 11. 18. 13:552015. 11. 16. 06:01

Az unió soros elnökségét ellátó Luxemburg bejelentette, hogy péntekre rendkívüli tanácskozásra hívta az európai belügy, valamint igazságügyi minisztereket.

Az ok a nyilvánvalón túl (ami a párizsi terrortámadás), hogy a támadásoknak már nincs közük Európa határaihoz, például a támadók között volt, aki Belgiumban élt, más a feltételezések szerint menekültként érkezett Görögországba, így az EU-nak össze kell hangolnia a lépéseit.

07:58

Délben megáll Európa

24.hu
24.hu

Frissítve: 2015. 11. 18. 13:552015. 11. 16. 06:01

És egyperces néma gyászszünettel emlékezik a pénteki francia terrortámadás áldozataira.

07:51

Az Anonymous totális háborút hirdetett az Iszlám Állam ellen

24.hu
24.hu

Frissítve: 2015. 11. 18. 13:552015. 11. 16. 06:01

Videóüzenetet adott ki az Anonymous nevű hackercsoport. Ebben azt mondják, totális háborút indítanak az Iszlám Állam ellen és megígérték, hogy minden egyes támogatójukat egyenként levadásszák.

Azt mondták, ez lesz minden idők legnagyobb akciója.

“Az Anonymous le fog vadászni, bárhol is vagy a világban. Tudnod kell, hogy megtalálunk és nem engedünk el.” – mondta a Guy Fawkes-maszkos szóvivő.

A háború elkezdődött, készüljetek. A francia emberek erősebbek, mint ti, és még erősebben jönnek majd ki az összecsapásból.

07:43

Napirend előtt szólal fel Orbán Viktor

24.hu
24.hu

Frissítve: 2015. 11. 18. 13:552015. 11. 16. 06:01

A kormányfő napirend előtti felszólalásával kezdődik az Országgyűlés hétfői ülése, a beszéd aktualitását a párizsi merényletek után kialakult helyzet adja – közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője az MTI-vel.

Bővebben itt olvashat erről.

07:34

Terror Párizsban: kiderült, mivel tartották a kapcsolatot a támadók

24.hu
24.hu

Frissítve: 2015. 11. 18. 13:552015. 11. 16. 06:01

Egy PlayStation 4-et használtak. Ez a legnépszerűbb játékkonzol jelenleg, a terroristák ezzel kommunikáltak és a támadást is ezzel tervezték meg.

A belga belügyminiszter jelentése szerint egy PlayStation 4-et használtak a terroristák, tervezésre és kapcsolattartásra is. Az Iszlám Állam eddig is előszeretettel használta a modern technikát, a Facebook-ot, de még inkább a Twitter-t használják toborzásra is.

A belga belügyminiszter Jan Jambon úgy fogalmazott, a párizsi terrortámadás kitervelésében és a kommunikációban is PS4-et, a nagyon népszerű játékkonzolt használták a terroristák.

Ez az alapvetően szórakozásra kifejlesztett konzol a Sony platformjának segítségével arra is képes, hogy a felhasználók üzenetet küldjenek egymásnak, a PSN-platformon Jambon szerint ugyanis nehezebben tudják lekövetni a titkosszolgálatok az adatcserét.

A miniszter már a párizsi attak előtt három nappal is azt nyilatkozta, hogy a PlayStation gépeket egyre gyakrabban használják a terroristák.

(Politico)

07:32

07:19

24.hu
24.hu

Frissítve: 2015. 11. 18. 13:552015. 11. 16. 06:01

A százezrével Európába érkező szíriai bevándorlók felállíthatnának egy hadsereget, amely harcba száll hazájuk szabadságáért – vélekedett vasárnap este Witold Waszczykowski, a kinevezésre váró lengyel kormány leendő külügyminisztere.

“Az utóbbi időben szíriai százezrei érkeztek Európába. Alakíthatnának egy hadsereget” – jelentette ki Waszczykowski a TVP Info közszolgálati televízióban.
“Fiatalemberek tízezrei pattannak be felfújható csónakjaikba, kezükben az iPadjükkel, s ahelyett, hogy elsőként inni vagy enni kérnének, azt kérdezik, hogy hol tölthetnék fel a mobiltelefonjukat. Harcba kéne menniük, hogy a segítségünkkel felszabadítsák a hazájukat” – tette hozzá a hivatalosan hétfőn kinevezésre kerülő új, konzervatív kormány tagja.
A lengyel diplomácia új vezetője kifejtette, el kéne kerülni azt a helyzetet, amelyben “mi Szíriába küldjük harcolni a katonáinkat, miközben szíriaiak százezrei a kávéjukat iszogatják az Unter den Lindenen” (Berlin központjának egy főutcáján) vagy Európa más városaiban.
Leendő kollégájával, az európai uniós ügyekért felelős Konrad Szymanskival szemben Waszczykowski azt hangsúlyozta: Lengyelország be fogja tartani a távozó liberális kormány ígéretét, hogy befogadnak 9 ezer menekültet az európai elosztási mechanizmusok keretében.
Szymanski szombat reggel úgy nyilatkozott, hogy bár jogilag továbbra is érvényes Varsónak a migránsoknak befogadására vállalt kötelezettsége, a párizsi terrortámadások nyomán Lengyelország “nem lát politikai lehetőséget annak teljesítésére”.
Az októberi lengyel választásokon fölényes győzelmet arató nemzeti konzervatív párt, a Jaroslaw Kaczynski vezette Jog és Igazságosság (PiS) a menekültválság kezdete óta a migránsok befogadása ellen foglalt állást, s ehelyett származási országuk pénzügyi támogatását szorgalmazta.

07:18

A nap meglepő ténye - Alabama nem hajlandó szíriaiakat befogadni

24.hu
24.hu

Frissítve: 2015. 11. 18. 13:552015. 11. 16. 06:01

Ha már ők sem, akkor kik? Az egyesült államokbeli Alabama kormányzója közölte, hogy a párizsi terrorcselekmények miatt nem hajlandó szíriai menekülteket befogadni az általa irányított szövetségi állam.

A republikánus párti Robert Bentley helyi idő szerint vasárnap kiadott közleményében azt írta, ellenezni fog minden próbálkozást arra, hogy szíriai menekülteket helyezzenek el a szövetségi hatóságok Alabamában. Közlése szerint Bentley a hétvégi párizsi terrorakció hatására hozta meg a döntést, mert “nem fog részt vállalni olyan politikában, amely veszélynek teszi ki Alabama polgárait”.

A kormányzó ezzel vélhetően arra utalt, hogy a párizsi merényletek egyik helyszínén szíriai útlevelet találtak, amelyről egyesek azt feltételezték, hogy az egyik elkövetőé lehet. Ugyanakkor vasárnap esti híradójában a France2 francia közszolgálati televízió arról számolt be, a francia hatóságok biztosak abban, hogy az útlevél tulajdonosa nem azonos azzal a merénylővel, aki felrobbantotta magát a helyszínen. A merényletek elkövetésében az eddigi hivatalos közlések és sajtóértesülések szerint francia és belga állampolgárok vettek részt.

07:11

Lapszemle: csak a Népszabadság és a Népszava

24.hu
24.hu

Frissítve: 2015. 11. 18. 13:552015. 11. 16. 06:01

Gyors körkép a print lapok közül. A címlapok.

Népszabadság: Párizs nem hajlandó félni

Népszava: Az európai eszme bukhat Párizsban

Magyar Nemzet: Párizs fekete hétvégéje

Magyar Idők: Terrortámadás érte Európát

Magyar Hírlap: Megtámadták Európát


Kép: 24.hu
07:04

A toulouse-i rajtaütés nem kapcsolódott a párizsi mészárláshoz

24.hu
24.hu

Frissítve: 2015. 11. 18. 13:552015. 11. 16. 06:01

Egy másik antiterrorista akció volt. Legalább három embert letartóztattak. A rajtaütést Mohamed Merah korábbi otthona köré szervezték. Ő volt az az iszlamista harcos, aki 2012-ben megölt három zsidó kisgyereket, egy rabbit és három ejtőernyőst. Annyiban kapcsolódik Párizshoz a rajtaütés, hogy Hollande rendkívüli helyzetén belül oldották meg.

06:47

Az egyik támadóról már egy hónapja aktája volt a rendőrségnek

24.hu
24.hu

Frissítve: 2015. 11. 18. 13:552015. 11. 16. 06:01

A francia média jelentése szerint Ismail Omar Mostefairól már egy hónappal ezelőtt aktája volt a rendőrségnek, méghozzá S minősítésű, ami azt jelöli, hogy tudtak a radikalizmusáról és nemzetbiztonsági kockázat jelent.

Korábban a Kouachi testvérekről és Amedy Coulibalyból is S aktája volt a rendőröknek, ők a Charlie Hebdo támadói voltak.

06:32

A kijelölt lengyel külügyminiszter harcba küldené a szír menekülteket

24.hu
24.hu

Frissítve: 2015. 11. 18. 13:552015. 11. 16. 06:01

A százezrével Európába érkező szíriai bevándorlók felállíthatnának egy hadsereget, amely harcba száll hazájuk szabadságáért, mondta vasárnap este Witold Waszczykowski, a kinevezésre váró lengyel kormány leendő külügyminisztere.

“Az utóbbi időben szíriai százezrei érkeztek Európába. Alakíthatnának egy hadsereget”, jelentette ki Waszczykowski a TVP Info közszolgálati televízióban.

“Fiatalemberek tízezrei pattannak be felfújható csónakjaikba, kezükben az iPadjükkel, s ahelyett, hogy elsőként inni vagy enni kérnének, azt kérdezik, hogy hol tölthetnék fel a mobiltelefonjukat. Harcba kéne menniük, hogy a segítségünkkel felszabadítsák a hazájukat” – tette hozzá a hivatalosan hétfőn kinevezésre kerülő új, konzervatív kormány tagja.

A lengyel diplomácia új vezetője kifejtette, el kéne kerülni azt a helyzetet, amelyben “mi Szíriába küldjük harcolni a katonáinkat, miközben szíriaiak százezrei a kávéjukat iszogatják az Unter den Lindenen” (Berlin központjának egy főutcáján) vagy Európa más városaiban.

Leendő kollégájával, az európai uniós ügyekért felelős Konrad Szymanskival szemben Waszczykowski azt hangsúlyozta: Lengyelország be fogja tartani a távozó liberális kormány ígéretét, hogy befogadnak 9 ezer menekültet az európai elosztási mechanizmusok keretében.

Szymanski szombat reggel úgy nyilatkozott, hogy bár jogilag továbbra is érvényes Varsónak a migránsoknak befogadására vállalt kötelezettsége, a párizsi terrortámadások nyomán Lengyelország “nem lát politikai lehetőséget annak teljesítésére”.

Az októberi lengyel választásokon fölényes győzelmet arató nemzeti konzervatív párt, a Jaroslaw Kaczynski vezette Jog és Igazságosság (PiS) a menekültválság kezdete óta a migránsok befogadása ellen foglalt állást, s ehelyett származási országuk pénzügyi támogatását szorgalmazta.

(MTI)

06:23

Hajtóvadászat Abdeslam Salah után

24.hu
24.hu

Frissítve: 2015. 11. 18. 13:552015. 11. 16. 06:01

A Guardian információi szerint hétfő hajnal óta Franciaország több pontján is lecsaptak a rendőrök, a szökésben lévő terroristát keresik.

Párizs mellett Toulouse-ban, Calais-ban, Grenoble-ban és Jeumont-ban is rajtaütöttek a rendőrök.

06:17

Így indultak a francia repülők az Iszlám Állam ellen

24.hu
24.hu

Frissítve: 2015. 11. 18. 13:552015. 11. 16. 06:01

Vasárnap este nyolc óra előtt 12 vadászbombázó indult útnak az Iszlám Állam központjának számító Rakka felé. A francia légierő gépei negyvenöt perc alatt 20 bombát dobtak le.

Az alábbi videót az ország védelmi minisztériuma adta ki a felszállásról.

06:03

Amerikai kéminformációk segítették az IÁ elleni francia légitámadást

24.hu
24.hu

Frissítve: 2015. 11. 18. 13:552015. 11. 16. 06:01

Az Egyesült Államok hírszerzési információkat osztott meg Franciaországgal a Párizs által az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet észak-szíriai székhelye, Rakka ellen vasárnap elrendelt légitámadás előtt, írja a The Daily Beast egy névtelenül nyilatkozó amerikai kormányzati tisztségviselő.

Az illetékes hozzáfűzte: ez nem jelenti azt, hogy a franciákat is be kívánnák vonni az “öt szem” elnevezésű hírszerzési együttműködésbe, amely az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Kanada, Ausztrália és Új-Zéland között alakult ki. Szavai szerint az elmúlt hetekben jelentősen javult az amerikai hírszerzési tevékenység eredményessége Irakban és Szíriában, aminek nyomán várhatóan intenzívebbé válnak majd a légicsapások.

Azzal az iraki bejelentéssel kapcsolatban, amely szerint Bagdad előre figyelmeztette Washingtont és Párizst egy készülő terrortámadásra, azt mondta, hogy nem konkrét fenyegetésekre vonatkozó jelzések napi rendszerességgel futnak be az illetékes szervekhez.

Egy másik, szintén a neve elhallgatását kérő washingtoni kormányzati forrás a magazinnak kijelentette: egyre több bizonyíték utal arra, hogy a párizsi terrortámadások mögött valóban az Iszlám Állam áll. Azt ugyanakkor nem állította, hogy a merényleteket Szíriában tervelték volna ki, s hogy azokat az IÁ vezetője, Abu Bakr al-Bagdadi “emír” is jóváhagyta volna.

Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy az elkövetők segítséget kaphattak más, hasonló beállítottságú csoportoktól, amelyek “az al-Kaidához vagy más szélsőséges szervezetekhez hasonló szakértelemmel” rendelkeznek.

A kijelentés azért figyelemre méltó, mert az IÁ és az al-Kaida egymás riválisaként lép fel a szélsőséges iszlamista irányzatok világában.

Kommentek

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.