Élő Nagyvilág

Párizsi terrortámadás – Olaszországba menekülhetett az egyik terrorista

Franciaország egyszerre emlékezik és bombázza az Iszlám Állam állásait. Eddig három öngyilkos merénylőt sikerült azonosítani, több gyanús név kering, egy embert pedig keresnek.
  • A vasárnapi hivatalos jelentések szerint a pénteki mészárlásban 129-en vesztették életüket, a sebesültek száma több mint 350, 42 embert még mindig az intenzív osztályokon ápolnak.
  • Megkezdődött a könyörtelen háború, amit a francia elnök, Francois Hollande hirdetett meg. A hadsereg tíz vadászrepülője húsz bombát dobott az Iszlám Államra. A francia elnök nagy reformokat is bejelentett, növelik a haderő teljesítményét és az alkotmányt is módosíthatják.
  • Eddig három öngyilkos merénylőt azonosítottak, Bilal Hadfit, Ismail Omar Mostefait és Ibrahim Abdeslamt.
  • Egy terrorista, Abdeslam Salah, szökésben van. Ő belga születésű, mindenki őt keresi. A merényleteknél látott Seatot Olaszországban látták.
Fotó: AFP
Abdeslam Salah. Fotó: AFP

Vasárnapi összefoglalónkat itt olvashatja.

Újra küzdhet a dicső sereg

Hollande tehát nagy rendpárti fordulatot akar Franciaországban, ehhez kőkeményen felturbózzák az erőszakszervezeteket. Ötezer rendőrt, 2500 smasszert és igazságügyi dolgozót, ezer vámost és határőrt vesznek fel, nem csökkentik 2017-ig a hadsereg büdzséjét és informatikai beszerzésekbe kezdenek. A cél, hogy a 2007-es szintre visszaállítsák a hadsereg lecsökkent képességeit.

A köztársaság elpusztítja a terrorizmust

Remény és szolidaritás fogja jellemezni a párizsi klímacsúcsot, amit mindenképp megtartanak a hó végén.

A terrorizmus nem fogja elpusztítani a köztársaságot, mert a köztársaság az, ami elpusztítja a terrorizmust

– zárta beszédét a francia elnök nagy ováció közepette, majd az egész terem elénekelte a Marseillaise-t.

Olaszországba menekülhetett az egyik terrorista

Az olasz sajtóban megjelent hírek szerint Olaszországba menekülhetett az egyik szökésben lévő francia terrorista, a 32 éves Baptiste Burgy. Torino rendőreit arra kérték, figyeljenek, hátha megtalálják azt a fekete Seatot, amit pénteken Párizsban a merényletek elkövetéséhez használhattak – írja a 444.

Az autó pontos típusát nem tudják, de rendszámában a GUT 18053 betű- és számkombináció biztosan szerepel. Úgy tudják, az autó bizonyosan átlépte a francia-olasz határt, de hivatalosan ezt nem erősítették meg.

Rendpárti fordulatot vesz Franciaország

Két év alatt 5000 új rendőri állást hoznak létre és fejlesztik a hadsereget, a program 2019-ig zajlik le. A tartalékosokból szerinte nemzeti gárdát lehet létrehozni. Ez persze sok pénzbe fog kerülni, de ebbe az ország stabilitása érdekében bele kell most menni.

Módosíthatják a francia alkotmányt is

Francois Hollande bejelentette az alkotmány módosítását is, hogy ilyen krízishelyzetben nagyobb legyen a mozgástér. Persze a polgárjogokat nem akarja csorbítani.

Három hónap szükségállapot

Francois Hollande szerint támogatni kell a migránsokat, és nincs értelme kerítéseket építeni, az csak szétcsapja az uniót. Szerinte szörnyű azt kimondani, hogy péntek este franciák öltek franciákat. Hollande említette, hogy lezárta a határokat és szükségállapotot vezetett be az egész országra, 167 házkutatás volt eddig. Szerdán javaslatot nyújt be arról, hogy három hónapra meghosszabbítsák a szükségállapotot. Hollande amúgy szeretne a légiutasokról egy EU-s nyilvántartást is.

NATO-sítaná az EU-t Hollande

Szíria egy terrorgyár lett Hollande szerint, eközben a nemzetközi közösség megosztott abban, mi legyen a közel-keleti országgal. Több légicsapásra és a földön harcolók nagyobb támogatására van szükség, ehhez nemzetközi egyetértést akar Francois Hollande. A következő napokban a francia elnök találkozni fog az amerikai és orosz vezetőkkel is. Felkérte a védelmi minisztert, hogy dolgozzon ki egy javaslatot arra, hogyha támadás éri az EU egy tagállamát, a többi mutasson szolidaritást vele. Hozzátette, a menekültek ugyanezen fent említett terror áldozatai.

Hollande szétveri a terrorizmust

Ezután a Daesh-t, azaz az Iszlám Államot elemezte, aminek Szíriában van a központja sok szempontból, illetve hogy hány államot támadtak már meg. A nemzetközi közösségnek meg kell a Daesh-t semmisíteni, szeretne ehhez egy közös nemzetközi elköteleződést. Megemlítette, hogy az ő utasítására 10 francia repülő támadta az Iszlám Állam rakkai állásait. A Charles de Gaulle repülőgép-hordozó csütörtökön fut ki, hogy segítse a hadműveleteket. Felemlegette, hogy Maliban és Nigériában is segítenek szétverni a helyi terrorszervezeteket, mint a Boko Haram. Szíriában viszont Basár el-Aszad nem lehet a megoldás része, ez alapelv.

Együttérzés az egész világból

A többség 30 év alatti volt az áldozatok közül – mondta Hollande, sőt még neveket is felsorolt. Szerinte direkt fiatalokat támadott az Iszlám Állám. Ráadásul sok külföldi áldozatok is vannak. Hollande csomó együttérző üzenetet kapott a világból, és emlegette, hogy mennyi helyen mutatták a francia trikolórt: médiában és kivilágított épületeken.

Megtörhetetlen Franciaország

A franciák bátrak, nem adják fel, ellenállnak – folytatta Francois Hollande. A támadás az egész világ ellen történt a legbrutálisabb módszerekkel. Felszólított mindenkit, mutassák meg a tulajdonságokat, amikre büszke Franciaország. A nemzet most gyászol, gyászolja a megsérült, traumatizált fiatalokat és az elhunytakat is. Az egészségügyet dicsérte, hogy meg tudott birkózni a több száz sérülttel, illetve a rendőrséget és katonaságot, hogy biztonságot tudott teremteni, hogy kiszabadította a Bataclanban a túszokat.

Hollande: ennél nehezebb eseményeket is átélt az ország

Franciaország hadban áll – kezdte Hollande, majd felsorolta az áldozatok és sérültek számát. Szerinte az értékeik ellen támadtak, mert Franciaország a szabadság országa. A nemzeti egységet akarta szimbolizálni azzal, hogy a teljes törvényhozás előtt beszél. Szerinte a demokráciájuk ennél rosszabb eseményeket is átélt és túlélt. Elhatározta, hogy a köztársaság erejét a terrorizmus ellen használja fel. “A terroristák hiszik, hogy a szabad embereket meg lehet félemlíteni tetteik horrorjával” – mondta Hollande.

Hollande élő beszéde

Francois Hollande rendkívül ritka dolgot tesz, beszédet mond a francia parlament két háza előtt. A beszéd egy perc néma gyásszal kezdődik. Élőben nézhető itt, angol szinkronnal.

Obama: szörnyű és undorító tett

Barack Obama is beszédet mond épp a G20-as csúcson Törökországban. Beszédét természetesen a terrortámadás uralja. Szörnyűséges és undorító volt a támadás az Iszlám Állam részéről, de a visszaszorításuk nem áll le.

Ez az algériai vagy orákulum vagy tudott a merényletekről

A német hatóságok őrizetbe vettek egy algériai állampolgárt, mert a gyanú szerint tudhatott a támadásokról. A menedékkérő férfi a gyanú szerint figyelmeztette a többi menekültet, hogy ne nagyon menjenek Párizs közelébe, ahol támadás várható.

Az AP hírügynökség szerint a 39 éves férfit a nyugati Arnsberg menekülttáborában vették őrizetbe. Werner Wolff ügyészségi szóvivő szerint azt mondta az algériai a többi menedékkérőnek, hogy Párizst “a félelem és terror” fogja uralni – írja a BBC.

Le Pen: azonnali stop a migránsoknak

A migránsok franciaországi befogadásának azonnali leállítását követelte a szélsőjobb Nemzeti Front elnöke, Marine Le Pen, mert a terroristák között is volt egy migráns szerinte (vélhetően a kamugyanús szír útlevéllel érkező Ahmad Al Mohammadról van szó). Le Pen azzal indokolt, hogy az ország biztonsága érdekében kell ezt meglépni.

Kétszer is cseh földön járt az egyik potenciális merénylő

A merényletekkel összefüggésbe hozott egyik ember öt és hét éve, kétszer is átutazott Csehországon – közölte Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök hétfőn Prágában, miután tárgyalt a cseh biztonsági szolgálatok vezetőivel. Sobotka bejelentette, hogy a hatóságok kiszélesítik a cseh-szlovák határ megfigyelését – írja az MTI.

Tömör terroristakalauz: ők gyilkoltak Párizsban

Még mindig kissé kaotikus, ki és hol és mit követett el a tragikus péntek estén, ezért a France24 összeszedte, melyik merénylőről mit kell tudni dióhéjban.

  • Ismael Omar Mostefai egy Párizs elővárosában született, majd radikalizálódása is beindult. A rendőrség aktát vezetett róla, de sose kötötték össze semmilyen terrorszervezettel sem. 2004 és 2010 között nyolcszor ítélték el piti bűncselekmények miatt. Nemrég Szíriában is járt, a török hatóságok szóltak is erről a franciáknak, de nem mozdították a fülük botját se. Ő a Bataclan klubban mészárolt, meghalt.
  • Samy Amimour szintén párizsi születésű fiatal, akit már 2012-ben elítéltek a terroristákkal való együttműködésért, most mégis felrobbantotta magát a Bataclannál.
  • Ahmad Al Mohammad a neve annak az illetőnek, akinek a szír útlevelét megtalálták a Stade de France stadion előtt. Ő volt az, akit vélhetően Görögországban regisztráltak, és Magyarországon is átutazhatott.
  • Salah Abdeslam az egyetlen, aki nem halt bele a támadásokba. Ő belga állampolgár, jelenleg is szökésben van.
  • Ibrahim Abdeslam a fent említett Salah testvére. Ő a Boulevard Voltaire-en robbantotta fel magát, korábban ő bérelte ki a fekete belga Seatot, amit több helyszínen láttak, és Párizs elővárosában találták meg, a csomagtérben három Kalasnyikovval.
  • Bilal Hadfi egy francia állampolgár volt, aki Belgiumban élt, és a Stade de France-nál robbantotta fel magát.

A magyar Johanna szerencsére otthon maradt

Keresztes Johanna a Sciences Po hallgatója, 3 éve él Franciaországban, hónapok óta Párizsban. Péntek este a közkedvelt negyedbe indult volna, a terrortámadások egyik helyszíne felé. Nagyon örül, hogy végül otthon kellett maradnia. A város azóta ijesztően csendes. Johannával skype-on beszélgettünk, nézze meg itt a videót!

Bödézett a belga rendőr, valakit elfogtak

Látványos, szinte cselgáncsos mozdulattal tett arrébb egy kutyás rendőr egy fotózó férfit Brüsszelben a Euronews videója szerint. Közben a rendőrök egy kék színű, civil rendőrkocsiba tuszkoltak valakit. Azt nem tudni, az illetőnek van-e köze a terrortámadáshoz. A videó második fele értékelhetetlen, lohol az operatőr, azt ne nézze meg.

Ez Európa szeptember 11-e. Értékel a cseh-szlovák média

Dióhéjban így értékeli a cseh-szlovák média a történteket:

  • A párizsi merényletek azt bizonyítják, hogy Európa migrációs politikájával önként vonul a bitófa alá (Mladá Fronta Dnes).
  • Minden életképes szervezet legtermészetesebb reakciója az önvédelem, tehát a migránsok ellenőrizetlen beáramlásának véget kell vetni (Lidové Noviny).
  • A merényletek nagy csapást jelentenek Németország menekültpolitikájára (Právo).
  • Amit eddig csak sejthettünk, pénteken, tizenharmadikán a párizsi utcákon bebizonyosodott, Európa hadban áll az Iszlám Állammal (Hospodárské Noviny).
  • Az iszlamista terroristáknak csak gyenge háttértámogatásuk van Franciaországban (Sme).
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik