Külföld

Szívbemarkolóan magyarázza el egy francia gyermekmagazin a párizsi terrortámadást

Vincze Miklós
Vincze Miklós

újságíró. 2015. 11. 16. 16:37

A pénteki események helyszínei és Párizs utcái továbbra is az emlékezés helyei. Egész családok érkeznek gyertyákkal és virágokkal, és hozzák a gyermekeiket is, akik nem teljesen értik a helyzetet. Egy francia ifjúsági magazin, a 7-11 éves korosztályt megcélzó Astrapi hétvégi mellékletében ezért nekik is megpróbálja elmagyarázni a történteket.

A lap az események rövid leírásával indít, melyben “gyűlölettel teli emberek öltek meg ártatlanokat.” Az elkövetők “az eseményeket már régóta tervezték”, de “a nyolc terrorista, aki elkövette ezeket a szörnyűségeket, még aznap este meghalt.”

eiffel

A két oldal egyikén lévő illusztráció a gyermekek körében álló, kezüket fogó, síró Eiffel-tornyot ábrázolja, előttük vérfolttal, míg a másikon egy gyermeknek és édesanyjának beszélgetése látható:

a fiú bevallja, hogy fél a terrorizmustól, de édesanyja visszavág, hogy a terroristák sokkal jobban félnek a szabadságtól.


Fontos kérdéseket is feltesz, amelyek minden bizonnyal az összes európai gyermekben és felnőttben felmerültek: Miért ártatlanokat öltek meg? Kik a terroristák? Félnünk kellene? Mit csináljunk?, de gyerekektől is idéz:

“Igaz, hogy Franciaország háborúban áll?” – Julie, 8 éves

A terroristák be fognak jönni a házunkba? – Antoine, 7 éves

“Nem láttam, de el tudom képzelni, [mi történt]. Jobb, ha nem látom, mert úgy gondolom, szörnyű dolgok. Csak meg szeretném érteni, miért csinálták.” – Noé, 10 éves

A lap azt is elmagyarázza, hogy lényeges különbség van a békés iszlám és a dzsihádisták közt:

“A támadásokat iszlamista terroristák vitték végbe, akik vallásuk nevében cselekedtek, és erőszakkal rá akarják azt kényszeríteni mindenkire.

Ezek a hihetetlenül erőszakos emberek nem a muszlimok többsége nevében beszéltek, hiszen ők békében gyakorolják a vallásukat.”

Az Astrapi azt is elmeséli, hogy mi a terroristák célja a támadásokkal, és hogy a franciák már harcban állnak velük:

A franciák egyébként harcban állnak az iszlamistákkal Szíriában és Irakban, ezért álltak most bosszút. Véletlenül kiválasztott emberek színházban, vagy épp utcán való meggyilkolásával a terroristák mindenkit meg akarnak ijeszteni. Ilyenkor azt gondoljuk, hogy “akár mi is meghalhattunk volna”, és ők épp ezt akarják.

A két teljes oldal itt olvasható:

astrapi1

astrapi2

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Closeup portrait of a beautiful redhead woman using smartphone
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.