Élő Nagyvilág

Párizsi terrortámadás – Olaszországba menekülhetett az egyik terrorista

Franciaország egyszerre emlékezik és bombázza az Iszlám Állam állásait. Eddig három öngyilkos merénylőt sikerült azonosítani, több gyanús név kering, egy embert pedig keresnek.
  • A vasárnapi hivatalos jelentések szerint a pénteki mészárlásban 129-en vesztették életüket, a sebesültek száma több mint 350, 42 embert még mindig az intenzív osztályokon ápolnak.
  • Megkezdődött a könyörtelen háború, amit a francia elnök, Francois Hollande hirdetett meg. A hadsereg tíz vadászrepülője húsz bombát dobott az Iszlám Államra. A francia elnök nagy reformokat is bejelentett, növelik a haderő teljesítményét és az alkotmányt is módosíthatják.
  • Eddig három öngyilkos merénylőt azonosítottak, Bilal Hadfit, Ismail Omar Mostefait és Ibrahim Abdeslamt.
  • Egy terrorista, Abdeslam Salah, szökésben van. Ő belga születésű, mindenki őt keresi. A merényleteknél látott Seatot Olaszországban látták.
Fotó: AFP
Abdeslam Salah. Fotó: AFP

Vasárnapi összefoglalónkat itt olvashatja.

A legtöbb merényletet csak inspirálja az Iszlám Állam, nem rendeli

Az Iszlám Állam vezetői nagyrészt nem ártják bele magukat piti terrorakciók megszervezésére, ezt az alsóbb szinteken lévőknek hagyják a Terrorism Research Initiative intézet kutatása szerint. A legtöbb akciót olyanok követik el, akiket csak inspirál az IÁ, de nem rendeli meg tőlük az akciót.

Az intézet 2011 januárja és idén június között vizsgált meg 69 merényletet vagy tervet, amiből csak 30-nak volt közvetlen köze a terrorszervezethez. Ezek közül pedig mindössze négyet rendeltek meg az IÁ középvezetői, és mindössze hat esetben kaptak kiképzést. Tizenhét támadást olyanok követtek el, akiknek semmilyen kapcsolatuk nem volt a szervezettel, semmilyen segítséget nem kaptak tőle. Ez persze még nehezebb feladat elé állítja a titkosszolgálatokat. (New York Times)

Videón beszél a terrorista testvére

Korábban már említettük, hogy megszólalt a merényletben résztvevő testvérpár öccse/bátyja, Mohamed Abdeslam is, most már videók is keringenek a küszöbön tartott sajtótájékoztatójáról. Elmondta, ő abszolút nem vett részt a támadásokban, ezért is engedték ki. A testvérei mindig is normális emberek voltak, őt is meglepte, amikor tiszta erkölcsi bizonyítvánnyal is őrizetbe vették a belga különleges erők.

Életben és szökésben lévő testvéréről, Salahról azt mondta, nem tudják, hol van. “Nem tudjuk, hogy a jelenlegi feszült helyzetben vajon meg meri-e adni magát a hatóságoknak vagy sem, de tudniuk kell, hogy ő itt nőtt fel, itt tanult, ő egy normális srác” – tette hozzá.

A családot megviselték a történtek, ahogy sokan, ők is a tévéből tudták meg, mi történt Párizsban. Ekkor még csak nem is sejtették, hogy két családtag is érintett az iszonyatban. “Az áldozatokra gondolunk, a családjaikra, de meg kell azt is érteniük, hogy van egy családunk, hogy van egy anyánk és neki ő a fia marad” – mondta Mohamed Abdeslam.

Rendre utasította az amerikai focista a paraszt drukkert

Amerika szokatlan méretű szolidaritást mutat a régi szövetséges Franciaországgal mostanság: egy csomó profisportmeccsen egy perces gyászszünetet tartanak a zutóbbi napokban. Így volt ez a Detroit Lions és a Green Bay Packers amerikaifoci-mérkőzésén is. Azonban egy hülye szurkoló nem tudta befogni a száját és a “Muszlimok leszophatnak” kaliberű bekiabálást kellett benyögnie (a videó szinte legvégén hallható).

Aaron Rodgers a Green Bayből sajtótájékoztatót tartott a meccs után, amiben azt mondta, az egy perc csenddel azt jelezték, ez egy sok szálon összefonódó, összekötött világ, fontos ilyen gesztusokat tenni. Hozzátette, nagyon nem ért egyet a rikácsoló drukkerrel, nagyon nem volt helyénvaló a bekiabálása, ami ráadásul egy előítéletes ideológián alapul. Szerinte ez az ideológia az, ami miatt itt tart a világ.

Olaszország nem körözi tovább a Seatot

Az olasz hatóságok bejelentették, hogy beszüntették egy francia állampolgár és egy fekete Seat Ibiza körözését Piemonte tartományban és egész Észak-Olaszországban. Azt feltételezték, hogy a párizsi merényletek egyik elkövetőjéről lehet szó. A torinói idegenrendészet parancsnok-helyettese közölte, semmi nem alapozza meg a feltételezést, hogy a férfi és a kocsi átlépett volna a határon. Ezért a körözést visszavonták. Francia források szerint a szóban forgó Seatot már Párizs közelében megtalálták.

A Franciaország által kiadott nemzetközi körözés az összes szomszédos államra érvényes volt. Olaszországban először Piemonte sztrádáin és útjain, valamint a Torinót övező körgyűrűn vezettek be ellenőrzést, majd egész Észak-Olaszországra kiterjesztettek. A körözött egy 32 éves francia állampolgár, Baptiste Burgy. A keresett kocsi rendszámát is nyilvánosságra hozták.

Angelino Alfano olasz belügyminiszter korábbi bejelentései szerint az olasz-francia határon már közvetlenül a péntek esti merényletek után megerősítették a határellenőrzést. Ugyanakkor olasz ellenzéki politikusok azt állították, hogy a határmenti Ventimigliában még szombaton is teljesen szabad volt az autóval való átkelés bármilyen ellenőrzés nélkül. (MTI)

Orbán fejében megszólalt a vészcsengő

A kormánynak a magyar emberek biztonsága az első, eddig is “ezen a vonalon haladt”, nem kell megváltoztatnia gondolkodását – mondta Orbán Viktor az M1-en. A miniszterelnök a merényletekkel kapcsolatban kijelentette: a kormánynak folytatnia kell, meg kell erősítenie az eddigi politikáját, de az irány, valamint az együttműködés a kormányzat, a politika és a szakmai szervezetek között eddig is rendben volt.

Orbán elmondta, amikor a biztonságért felelős szakmai szervezetektől megérkeztek a jelzések a kormányhoz, “a mi fejünkben rögtön megszólalt egy vészcsengő, máshol ez nem így történt”. Magyarország mind a maga, a saját polgárai, mind Európa, az európai polgárok védelmében is mindent megtett, ami lehetséges, sőt még valamivel többet is, mert még az országhatárokon túlra is küld rendőri és határőrizeti egységeket. (MTI)

A drog, az erőszak és az iszlamizmus szippantotta be a merénylőt

A Párizshoz közeli Courcouronnes-ban élt Omar Ismail Mostefai, a férfi, aki felrobbantotta magát a Bataclan klubnál. A BBC riportere utánajárt a férfi előéletének. Bele is futott egy magát csak Dominicnek nevező helyi srácba, aki megmutatott egy rapvideót, amiben egy fegyvert lóbálva Mostefai is szerepelt. Ebben az időszakban a banlieue-t, ahol éltek a drog uralta, meg a fegyverek, konstans bandaháborúk pusztítottak.

Az egész egy családi vitával kezdődött, majd széleskörű bosszúhadjárattá terebélyesedett. 2008-ban megöltek egy férfit egy helyi élelmiszerboltban, és a tettest sose fogták el. Gyanús, hogy Mostefai volt az elkövető. Őt az erőszak után az erőszakos iszlamizmus szippantotta magába.

Dominic azt mondta a riporternek, őket is sokkolták a történtek, mindegyik hajdani bandataggal együtt. “Oké, bonyolult volt felnőni itt, de sose gondoltuk volna, hogy egyvalaki közülünk kimegy és ilyet tesz” – mondta Dominic. Ő már nem bandázik, de a helyzet nem változott Courcouronnes-ban, nemrég a háza előtt lövöldöztek. Fegyvert márpedig bármelyik banlieue-ben könnyű szerezni, és az ördögi kör bezárult.

Ezen a Twitteren emlékeznek az elhunytakra

Az amerikai Mashable létrehozott egy ParisVictims (PárizsiÁldozatok) nevű Twitter-fiókot, ahol bárki leróhatja kegyeletét az öldöklésben elhunytak előtt. Az oldalon az elhalálozottak életének momentumai és persze fotói láthatók. Az #enmémoire hashtaget is a megemlékezés céljára hozták létre.

Bombariadó van a Harvardon

A nyugtalanság az egész nyugati világra átragadt: az Egyesült Államok leghíresebb egyetemét, a campust kiürítették bombafenyegetés miatt. Közvetlen összefüggés ugyan nincs a párizsi támadásokkal, de az Iszlám Állam épp hétfőn fenyegette meg az Egyesült Államokat. (BBC)

Nem érti az egész Iszlám Államot? Elmagyarázzuk!

Sok biztonságpolitikai szakértő mond nagyon okosakat az európai biztonsági helyzetről, a párizsi merényletekről és az Iszlám Államról, de mi most inkább a Szíriát megjárt munkatársunk, Jászberényi Sándor cikkét ajánljuk. A következő kérdésekre lehet itt választ kapni:

  1. Kit bombáznak most a franciák?
  2. Kivel áll hadban az Iszlám Állam?
  3. Az Iszlám Állam harcol az al-Kaidával is?
  4. Ha ennyi ellenségük van, miért léteznek még?
  5. Akkor nem fekteti meg senki sem az iszlám államot?
  6. Mi értelme van annak, hogy a franciák most bombáznak?
  7. Kevesebb lesz a terrormerénylet Európában, ha nem lesz Iszlám Állam?

A vasárnapi tömegpánikban forgatott az RTL Klub

Stábot küldött a párizsi terrortámadások után a városba az RTL Klub Híradója, és ők épp egy étteremben ebédeltek a Place de la République-on, azaz a Köztársaság téren, amikor kitört a tegnapi tömegpánik. Az éttermükbe özönlöttek be sokan, a tulaj lehúzta a vasrácsot is. Végül a rendőrök szóltak, hogy vaklárma volt, de a jelenet után így is sokan elsírták magukat.

Összetrikolorozták az Eiffel-tornyot

A merényletsorozat után a világ több híres középületét is kivilágították a francia zászló színeivel, a kék-fehér-pirossal. Egyedül az Eiffel-torony maradt sötét péntek óta, de hétfőn ismét díszkivilágítás lett úrrá a külsején. A tornyot is a három színnel festették be.

Generated by IJG JPEG Library/Europress
Generated by IJG JPEG Library/Europress

Francia Eb-t akar az UEFA

Just Fontaine ugyan nem rendezne Eb-t, de a szervezők és az UEFA megbíznak a francia rendezésben. Lesz Eb, ráadásul magyarokkal.

Félnek a franciák pályára lépni

Vannak kétségeik a francia focistáknak, akik kedden barátságos meccset játszanak az angol csapattal a londoni Wembley-ben. Ezt a csapatkapitány kapus, Hugo Lloris mondta. Szerinte persze a francia futballszövetség vezetősége jó döntést hozott, és nekik is jó lesz 90 percre elfelejteni a borzalmakat.

A csapat épp a németekkel játszott, amikor három öngyilkos merénylő is robbantott a stadionon kívül, mert nem tudtak bejutni. A többi támadásban meghalt Lassana Diarra középpályás unokatestvére, viszont épségben kimenekült a koncertteremből Antoine Griezmann húga.

“Az utóbbi három nap egy kissé drámai volt. Mind együtt gyászolunk. Megpróbálunk ez elől elszökni 90 percre. Sok érzelem várható a játékosoktól, de a szolidaritás nagyszerű pillanata lesz” – mondta Lloris.

Közben a meccs szervezői közölték, fegyveres rendőrök fogják felügyelni a Wembley környékét, pusztén elővigyázatosságból. Amúgy Vilmos herceg is kimegy a meccsre, pedig nem is tervezte, így valószínű, hogy direkt a terrortámadás miatt lesz jelen. (BBC)

A punkkal nem lehet kicseszni

Az északír punkbanda, a Stiff Little Fingers annak ellenére fellép Párizsban kedden, hogy épp egy koncerten történt a péntek esti merényletsorozat legvéresebb lövöldözése, és egy rakat zenekar lemondta már a turné párizsi állomását – írja a Guardian.

Az indok egyszerű és személyes: annak idején elegük volt belőle, hogy az északír politikai helyzet és erőszak miatt a kutya sem koncertezett Belfastban. Nem akarják, hogy Párizsban is ez legyen, ezért a meghirdetettnek megfelelően fellépnek és kész.

Gyászos közleményt adott ki a Bataclan klub

Megszólaltak a péntek este legvéresebb helyszínének, a Bataclan klubnak az üzemeltetői is. Szomorú Twitter-üzenetet tettek ki, amiben azt írják, nincsenek szavaik a gyász kifejezésére és együtt éreznek a halottak és sebesültek családjaival.

Sok megkeresést kaptak, hogy a káoszban elvesztett holmikat szeretnék visszakapni a koncert látogatói, de a helyszínt még vizsgálják a hatóságok, ezért nem adnak ki tárgyakat. “Köszönjük a megértéseteket és a támogatásotokat, sokat jelent nekünk” – zárul a rövid közlemény.

Közben az MTI azt írja, a klubot már régóta fenyegették terroristák, méghozzá az Iszlám Hadserege nevű banda. A Le Point információi szerint már 2011-ben érkeztek jelzések, hogy a klub Izrael-párti és zsidók a tulajai, ezért vált célponttá. A klubot a megnevezett tulajdonosok szeptemberben eladták amúgy.

Nem akarták a franciák a NATO záradék élesítését

Nem valószínű, hogy a párizsi merényletek miatt alkalmaznák a NATO kollektív védelmi záradékát – mondta hétfőn Brüsszelben Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter.

Az EU-tagok külügyminiszteri tanácskozásán részt vevő Steinmeier közölte: Franciaország nem vetette fel, hogy vegyék igénybe a kölcsönös védelmi garanciát, a NATO-t megalapító Washingtoni Szerződés ötödik cikkelyét. Mint hozzátette, szerinte a dolgok nem is haladnak ilyen irányba. Berlin kész az eddiginél több fegyvert juttatni az Iszlám Állam ellen harcoló kurd önvédelmi erőknek, a pesmergáknak. (MTI)

Nem veszitek el az én Franciaországom

Az egyik párizsi bár, ahol egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát, az ellenállás helyszínévé vált egy házi készítésű plakáttal. Erre azt írták: “Nem veszitek el az én Franciaországom, az én szabadságom, az én emberségem. Nem félek.”

Forrás: Twitter

 

Megszólalt a robbantó testvére

Ibrahim Abdeslam a Comptoir Voltaire bárnál robbantotta fel magát, testvérét, Mohamedet a belga hatóságok fogták el, majd hétfőn szabadon engedték. Elmondta, a harmadik testvért, a körözés alatt lévő Salah hollétéről nem tudnak a családdal, és semmi rendkívülit nem észlelt bátyjai viselkedésében a támadás előtt.

Hozzátette, a család az áldozatokra gondol és nagyon megérintette őket, ami történt, amit még mindig nem értenek teljesen.

Obama: hiba lenne szárazföldi csapatokat küldeni Szíriába

Hibát követne el az Egyesült Államok, ha szárazföldi csapatokat küldene az Iszlám Állam elleni harchoz – jelentette ki az amerikai elnök a törökországi Antalya közelében tartott G20-csúcs után.

Barack Obama azt mondta, hogy Washington Szíriában követett stratégiája helyes. Kormánya már kezdettől fogva tisztában volt azzal, hogy az olyan csoportok számára, mint amilyen az Iszlám Állam, lehetséges egy nyugati csapásméréshez szükséges képesség megszerzése.

Obama kitért arra is a vérengzéssel kapcsolatban, hogy az amerikai hírszerzésnek nem voltak információi egy esetleges párizsi támadásról.

Olvasói sztorik