Közélet

Míg a népszavazással voltunk elfoglalva, megint drágább lett a vizes vb

Az Európai Unió Hivatalos Lapjának mellékletében megjelent hirdetmény szerint ismét feljebb kúszott a budapesti vizes világbajnokság uszodakomplexumának kivitelezési büdzséje. Sokadszor.

Tavaly decemberben derült ki, hogy a Dagály Strandfürdő tervezési, építési, szerelési munkáihoz kapcsolódó projektmenedzsment, műszaki ellenőri, sportszakmai ellenőri, tervellenőri, superellenőrzési és kockázatelemzési munkáinak elvégzése és az ezekhez kapcsolódó szolgáltatások ellátását a korábbi 849 millió forint helyett 884 millió forintért végzi el az Újlak Mérnökiroda Kft. Ehhez képest a mostani hirdetmény szerint

tovább daganak a költségek, az Újlak 884 millió forint helyett 987,5 milliót fog számlázni.

Az indoklás szerint a szerződő felek bővítették az ellátandó feladatok körét. A módosításra azért volt szükség, mert a Nemzetközi Úszószövetséggel és a Magyar Úszószövetséggel történt megállapodás alapján szükségessé vált a Dagály Strandfürdő területén lévő 50 méteres külső medence átalakítása és bekapcsolása a vb rendezvényeibe. Így ez a terület is versenyterületnek minősül, ami miatt szükséges a megfelelő összeköttetés kialakítása a többi úszólétesítménnyel, az egységes biztonsági és beléptetési rendszer megteremtése.

Hol van még a vége?

Tavaly márciusban még arról volt szó, hogy a vizes vb megrendezése mintegy 25 milliárd forintba kerül Magyarországnak. Aztán a Magyar Közlönyből kiderült, hogy a kormány 49 milliárdot szán a világversenyre. Akkor a Nol.hu érdeklődésére az építtető-beruházó MNV Zrt. előállt a pontos számokkal: számításuk szerint a létesítményfejlesztés nettó 38,4 milliárd forintot emészt fel.

Ebből az uszoda építése 21,4 milliárd, az ideiglenes lelátó, gát, csatornavédelem, valamint az épület visszaalakítása a világbajnokság után 13,4 milliárd, a bontás költsége 96 millió, a szakági munka, a műtárgyak, az út, a közlekedésfejlesztés, a gát és a közmű tervezése 1,555 milliárd forint, míg a tartalékkeret 1,827 milliárd forint. Ehhez jön még 10,3 milliárd forint áfa, amely azonban egyből visszaáramlik a költségvetésbe. A bruttó költség így 48,7 milliárd. Az MNV akkor azt állította, hogy a költségek nem nőttek, a félreértés a nettó és a bruttó számok összekeveréséből adódhatott.

Az Átlátszó számításai szerint azonban a világverseny összesen 90 millárd forintot emészt fel:

a legtöbb pénzt 2016-ban költötték el, összesen több mint 52 milliárd forintot, de még idén is legalább 25 milliárdot fordítanak a projektre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik