Sport

Duplájára, 49 milliárdra dagadt a vizes vb költségvetése

vizes-vb 2021 (Array)
vizes-vb 2021 (Array)

A Magyar Közlöny legfrissebb lapszáma szerint három évre ekkora összeget különít el a kormány a 2017-es budapesti rendezésére.

A kérdéses szöveg itt található, a 92. oldalig kell lelapozni és pontosan így szól: “A Kormány az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 111/E.  § (2)  bekezdésében biztosított jogkörében eljárva engedélyezi, hogy az állam nevében a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zártkörűen Működő Részvénytársaság a  FINA Úszó-, Vízilabda-, Műugró, Műúszó és Nyíltvízi Világbajnokság Budapesten történő megrendezéséhez szükséges egyes létesítmény-fejlesztésekhez, közlekedés-fejlesztésekhez, árvízvédelmi műtárgy létesítéséhez, a  szükséges közműfejlesztésekhez, továbbá egyéb kiegészítő feladatokhoz kapcsolódó vállalkozási szerződést a lefolytatott közbeszerzési eljárás eredményeként a nyertes ajánlattevővel – a központi költségvetés XLIII. Az állami vagyonnal kapcsolatos bevételek és kiadások fejezetnek az  érintett létesítmény-fejlesztések kiadásait tartalmazó költségvetési kiadási előirányzata terhére – megkösse, azzal, hogy a  kötelezettségvállalás összege a  2015–2017. években nem haladhatja meg a 49,0 milliárd forintot.”


Az új úszoda szép lesz, annyi szent
Fotó: musz.hu

A napi.hu korábban arról számolt be, hogy Gyárfás Tamás elnök szerint a Nagyerdei és a Groupama Aréna árába, azaz 25 milliárd forintba fog kerülni az új úszoda. Ehhez képest a 2015–2017-re célirányosan elkülönített 49 milliárd már szinte a duplája

Meglehet, azért a hatalmas költségnövekedés, mert egy másik mai hír szerint a budapesti vizes világbajnoksághoz kapcsolódóan a pesti rakpart egy szakaszának rendezésére, valamint sétány és kerékpárút kialakítására vonatkozó előkészítő feladatokról is éppen szerdán döntött a Fővárosi Közgyűlés. A tervek szerint gyalogoshíd is épülne a Margitsziget és a pesti oldal között.

A 2017-es sportesemény időpontjához igazodva a Kossuth Lajos tér és a világbajnokságnak helyszínt adó Dagály fürdő közötti partszakaszt rendeznék. A beruházás célja a jelenleg elhanyagolt Duna-part értékeinek jobb közterületi hasznosítása.

A projekt keretében megtervezendő és megvalósítandó sétány és bicikliút biztosítja majd a közvetlen kapcsolatot a vizes világbajnokság fő helyszínét jelentő új “úszópalota” és a belváros között, déli végén a 2014-ben megújult Kossuth Lajos térhez, északi végén az állami beruházás keretében rendezendő partszakaszhoz csatlakozik – olvasható az elfogadott előterjesztésben. A Fővárosi Közgyűlés egyhangúlag fogadta el az előterjesztést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik