Sport

Kiderült, miért kerül 49 milliárdba a vizes-vb

vizes-vb 2021 (Array)
vizes-vb 2021 (Array)

Volt itt némi nem elhanyagolható különbség az eredendően elhangzott 25 és a végleges 49 milliárdos milliárdos költségvetés között. Íme a pontos számok!

A Magyar Közlönyben múlt héten jelent meg, hogy a kormány 49 milliárd forintot határolt el a 2017-es vizes világbajnokság munkálataira. Mindez azért lett érdekes, és politikusi szájtátogatásra okot adó mondás, mert Gyárfás Tamás úszó elnök korábban azt állította, a Nagyerdei és a Groupama Aréna árába, azaz 25 milliárd forintba fog kerülni az új úszoda. Ehhez képest a 2015–2017-re célirányosan elkülönített 49 milliárd már majd a duplája.

Csodás palota lesz a 2017-es világbajnokság helyszíne
Fotó: musz.hu

Az építtető-beruházó MNV Zrt. most előállt a pontos számokkal. A nol.hu érdeklődésére azt közölte, számításuk szerint a létesítményfejlesztés nettó 38,4 milliárd forintot emészt fel. Ebből az uszoda építése 21,4 milliárd, az ideiglenes lelátó, gát, csatornavédelem, valamint az épület visszaalakítása a világbajnokság után 13,445 milliárd, a bontás költsége 96 millió, a szakági munka, a műtárgyak, az út, a közlekedésfejlesztés, a gát és a közmű tervezése 1,555 milliárd forint, míg a tartalékkeret 1,827 milliárd forint.

Ehhez jön még 10,3 milliárd forint áfa, amely azonban egyből visszaáramlik a költségvetésbe. A bruttó költség így 48,7 milliárd. Az MNV szerint a költségek nem nőttek, a félreértés a nettó és a bruttó számok összekeveréséből adódhatott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik