Belföld

Eladták a déli part egyik legértékesebb telkét, gigaberuházás kezdődik a Horthy-villa helyén

A szántódi épületet már elbontották, luxuslakópark lesz a helyén. A háttérben az a szállodaipari vállalkozó, Szepesi Richárd áll, aki eladta a tokaj-hegyaljai Andrássy Rezidenciát Mészáros Lőrincnek.

A Balaton déli partjának egyik legértékesebb ingatlanja, a korábbi Horthy-villa Szántódon található. A területet évekig hirdették eladásra sikertelenül. Négy éve 1,3 milliárd forintért próbálták értékesíteni, de egészen eddig az évig nem találtak rá vevőt.

Úgy tudjuk, ennek oka, hogy az érdeklődők sokszor nem voltak tisztában azzal, hogy a birtok műemlékvédelem alatt áll-e vagy sem.

A Horthy-villa története

A húszas években megépített Horthy villát legtöbben Panoráma néven, SZOT-üdülőként vagy gyermeküdülőként ismerhették meg. A hosszú partszakasszal rendelkező, 5,4 hektáros területen álló, jókora, eredeti fa spalettáit a lebontásig őrző villa, illetve a kiszolgáló épületek már a rendszerváltás óta üresen álltak, parkjában pedig faházak helyett már csak az azokat tartó cölöpök árválkodtak. A területnek a legutóbbi (mára már inaktív) hirdetések egyike szerint harminc százaléka, azaz 16427 négyzetmétere beépíthető. Horthy és a Balaton kapcsolata egyébként jóval mélyebb volt annál, mint ahogyan azt a villát látva gondolhatnánk, hiszen a kormányzó volt a fővédnöke a Balaton népszerűsítéséért folytatott első igazi társadalmi kampánynak 1928-ban, és emellett minden egyes kampányt felkarolt, aminek bármiféle köze volt a magyar vizekhez, legyen szó hajózásról, turizmusról vagy épp mezőgazdaságról. (V. M.)

A terület tulajdonosa korábban a CIB-csoport volt, amely Vizvári Attila, Szántód polgármestere szerint

félre volt vezetve,

hiszen a terület nem áll műemlékvédelem alatt. Azt viszont nem tudta lapunknak megmondani, hogy a védettség hogyan került le az ingatlanról, és pontosan azt sem, hogy mikor. Ő mindenesetre úgy emlékszik, már régebben, évekkel ezelőtt.

A 24.hu információja szerint azonban

még idén tavasszal is volt olyan érdeklődő, aki azért nem vásárolta meg a területet, mert az ingatlanosok úgy tájékoztatták, hogy a terület műemlékvédelem alatt áll.

Megkérdeztük a CIB-csoportot, valóban félre voltak-e vezetve, ahogy azt a polgármester feltételezi. Kíváncsiak voltunk arra is, mikor és hogyan derült ki számukra, hogy nem áll műemlékvédelem alatt a terület, és érdeklődtünk az új tulajdonos felől is.

Válaszukban azt írták,

az ingatlan értékesítése jelenleg folyamatban van. Minden érdeklődőnek megvolt a lehetősége, hogy a helyi védettség alatt álló ingatlan beépíthetőségével kapcsolatban az önkormányzattól tájékoztatást kérjen, és mi minden érdeklődőt biztattunk arra, hogy még a vételi ajánlatának megtétele előtt keressék meg az önkormányzatot a részletekkel kapcsolatban.

Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Műemléki környezet

Hogy pontosan mikor került le a védelem a korábbi Horthy-villáról, azt nem könnyű megtudni, miután idén a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központot a nagy felháborodás ellenére megszüntették, és a Miniszterelnökség vitte tovább az örökségvédelmi feladatokat. Így a Lázár János vezette Miniszterelnökséget kérdeztük erről, valamint Kiss Pált, Szántód jegyzőjét.

Utóbbi válaszából kiderült, hogy

a terület műemlékvédelem alatt soha nem állt, csak helyi védelem alatt,

azt viszont 2012-ben a helyi építészeti értékek védelméről szóló rendeletben megszüntették.

Arra a kérdésünkre, hogy miért került le a helyi védelem a területről, a jegyző így reagált:

Nem szeretném kommentálni, nem is emlékszem pontosan. Az a polgármester, akinek az idejében készült az új rendezés, már nem él, akkor ősszel hunyt el, majd az alpolgármester vitte az ügyeket. 2012. december 9-én új polgármestert választott a település, a 2014-es választáson pedig minden képviselő kicserélődött. Pontos ismeretem nincs. Nyilván valamelyik korábbi befektetőjelölt (több is volt az évek során) javasolta.

A Miniszterelnökség válaszában szintén azt írta, a közhiteles örökségvédelmi hatósági nyilvántartás szerint a szántódi Horthy-villa épülete nem áll egyedi műemléki védelem alatt,

azonban az ingatlan szerepel a nyilvántartásban, mint ex-lege műemléki környezet, és általánosan védett régészeti lelőhely.

Hozzátették, a nyilvántartás adatai alapján az Örökségvédelmi Hatósági Főosztálynak nincs tudomása korábbi védettségéről, a műemlékjegyzékben sem szerepel.

Ki a nyertes?

Mészáros Lőrincék családi vállalkozása, a Mészáros Gasztro Kft. idén márciusban megvette a Témadesign Kft.-t, amelynek korábbi tulajdonosa Szepesi Richárd volt. Ő adta el 2017 elején a tokaj-hegyaljai Andrássy Rezidenciát Mészárosnak.

A Horthy-villa helyén tervezett beruházás építtetője az idén év elején bejegyzett Dreamland Holding Zrt. lesz, ennek igazgatósági tagja Szepesi Richárd, felesége, Kante Awa és Vécsey Róbert, aki 2003 és 2005 között a Quaestor Jelzálog igazgatóságának elnöke volt, és akiről korábban az Átlátszó azt írta, a belvárosi ingatlanmutyikörhöz tartozó Fintha-Nagy Ádám üzlettársa, valamint Szivek Norberttel, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatójával együtt tulajdonos a Török Bankházban.

Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Az üzemeltető a Bambara Kft. lesz, ennek ügyvezetője szintén Szepesi Richárd. Szepesiék nemrég komoly idegenforgalmi terjeszkedésbe kezdtek Vécsey Róberttel karöltve: a Grand Hotel Bohemia és a Grand Rock szállodacégeket augusztusban jegyezték be.

Sikerember

Az Egyesült Államokban is tanult Szepesi a szállodaszakma egyik sikerembere. 44 éves, Egerszalókról indult és hat éve ő lett az Év szállodása az egerszalóki Shiraz és a felsőtárkányi Bambara hotelek vezetéséért. Felesége, Kante Awa is benne van igazgatósági tagként az új vállalkozásokban. Ő Nagy Róza korábbi jegybanki főigazgató lánya. Kante Awa nyert már budapesti trafikot is, miközben a jegybankhoz tartozó Giró Elszámolásforgalmi Zrt.-nél dolgozik – írta korábban a hvg.hu. Kante Awáról korábban a 24.hu-n is írtunk annak kapcsán, hogy annak a pécsi doktori iskolának a hallgatója, amely busás ösztöndíjakat biztosít, és amelynek soraiban igen sok jegybanki dolgozót találni.

Mi lesz a területen?

A bontást végző Grabarics Kft. augusztus elején kezdte meg a 20-as években épült volt Horthy-villa, majd Panoráma Üdülő épületének és egyéb kiszolgáló létesítmények bontási munkálatait. Az 54 ezer négyzetméteres ingatlan korábban üdülőközpontként és kempingként szolgált. A birtok közvetlenül a tó partján helyezkedik el, a Kádár-rendszerben akár 200 sátor és 100 lakókocsi is használta egyidejűleg.

Az 5,4 hektáros területre a Balaland fantázianevű luxuslakópark felhúzását tervezik. A lakóingatlanok mellett szálloda és kisebb villák is épülnek. A Balaland honlapján 2019 második félévére ígérik a komplexum átadását.

Az épületek bontása már befejeződött, az építést jövő tavasszal kezdik el. A tervek szerint a komplexum előtt egy 10 méteres sétány lesz, ahol bárki korzózhat majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik