Belföld

Elsodorta a biciklist a 133-as busz, de a sofőr észre sem vette – vádat emeltek ellene

Közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt állítanak bíróság elé egy buszsofőrt, aki a Thököly úton elsodort egy a buszsávval közös kerékpársávban szabályosan haladó biciklist még 2014 júniusában. A Fővárosi Főügyészség kedden közölte, hogy vádat emeltek az ügyben.

Az 50 éves sofőr a Thököly úton vezette a 133-as számú csuklós buszt. Ezen a szakaszon az autóbusz forgalmi sávban a kerékpárosok közlekedésére is – közúti jelzőtáblával jelzetten – megengedett. Itt sodorta el a jármű a biciklist, aki a forgalmi sáv jobb szélére húzódva haladt egyenletes, lendületes tempóban. A vádirat szerint a buszvezető észrevette az előtte haladó kerékpárost, de a Gizella utcai kereszteződés után szűkülni kezdő autóbusz forgalmi sáv ellenére, nem változtatott a haladási irányán, hogy meg tudja előzni a kétkerekűt, lényegében lassítás nélkül haladt el mellette.

A két jármű összeért, a kerékpáros pedig elvesztette az egyensúlyát, leesett és a járdára zuhant, mindezt úgy, hogy nekiesett az út szélén lévő szerelőoszlopnak is. A buszsofőr mindezt nem vette észre, de az utasok szóltak neki. A járművet leparkolta a közeli buszmegállóban, majd visszament a helyszínre. A kerékpáros sorozatos bordatörést, tüdőzúzódást és más súlyos sérüléseket szenvedett.

 A büntetlen előéletű férfival szemben az ügyészség pénzbüntetést valamint közúti járművezetéstől eltiltást indítványozott.

A balesetről egyébként videó készült, a biciklis ugyanis sisakkamerát viselt:

“Ezúttal elkaptak. Amire nem számítottam, az a fájdalom. Eltaláltam a korlátot a jobb mellkasommal, eltörtem hét bordámat, azok átszúrták a tüdőt, légmellem lett és levált a tüdő egy része. 5 napot töltöttem az intenzív osztályon, és aztán 3 további hetet a kórházban.” – írta akkor a youtube-on közzétett felvétel alá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik