Belföld

Orbán “áldása” kell a menekültek egyházi befogadásához

Erdő Péter szerint a Katolikus Karitász most is csendben, szerényen, de hatékonyan teszi a dolgát.

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) tanácskozása után azt mondta: nagyon sok figyelmet fordítanak a kiskorúakra, rendkívül aktív a karitász például a fóti gyermekotthonban ahol nemcsak élelmiszercsomagokkal, tisztítószerekkel segít, hanem pszichológiai és egyéb személyes munkával is, mert az odaérkező gyermekek sokszor nagyon stresszes állapotban vannak. Hasonlóképpen segít sok más katolikus szervezet.  A bíboros példaként említette a Szent Egyed közösséget, amely “nagyon diszkréten, és nem is a saját zászlóját kibontva dolgozik”.

Jelen vagyunk minden olyan helyen, ahol a társadalmi szervezetek a legrászorulóbbak segítenek – mondta Erdő Péter. Szólt arról is, hogy a Katolikus Karitász további segítségre is kész, de ezt megnehezíti, hogy a migránsok jogi helyzete szinte napról napra változik. Fölmerült – tette hozzá -, hogy “nyugat-európai modellek szerint bizonyos stabil, intézményes segítségnyújtási formákat szervezzünk, például befogadó állomásokat”.

Európában a katolikus egyházi szervezetek többnyire befogadással és az integrálás segítésével segítenek, például egész családokat helyeznek el épületeikben, intézményeikben. Mint korábban megírtuk, a bécsi főérsekség az elmúlt napokban jelentősen növelte és a következő hetekben tovább növeli kapacitásait, hogy minél több menekültnek adhasson szállást. Az erőfeszítéseknek köszönhetően a következő hetekben legalább 1000 menekültnek tudnak szállást adni – jelentette be Christoph Schönborn bécsi bíboros.

Erdő Péter szerint Magyarországon azonban a helyzet átmeneti, mert az érkezők többsége nem akar maradni. Lényeges különbség az is – mutatott rá a bíboros -, hogy jelenleg nálunk senkinek nincs joga ahhoz, hogy helyet adjon saját házában a menekülteknek, mert előtte egy hivatalos állami eljárást kell lefolytatni. Tárgyalnak a kormánnyal, készülnek arra, amikor lesz rá jogi lehetőség, hogy ne csak állami befogadó állomásokat lehessen üzemeltetni. Az MKPK megbeszélésén két ingatlan is szóba jött lehetséges befogadó állomásként.

Arra az újságírói kérdésre válaszolva, hogy jól kezeli-e a kormány a menekülthelyzetet, az esztergom-budapesti érsek azt felelte, hogy “borzalmasan nagy a probléma”, és jelenleg Európában “igazán jól szinte senki nem tudja kezelni”. “Nagyon rugalmas és felelős közös megoldás keresésére van szükség”. Nem lehet elkerülni az alkotó együttműködést – figyelmeztetett, hozzátéve, hogy az idő sürget.

Az Európai Tanács elnöke, miután találkozott Orbán Viktorral, azt mondta, nem mindenki lelkesedik a magyar kormány vitatható intézkedéseiért, meg is érti, miért, de egy dolog világos: „Orbán Viktor konkrét lépéseket tett, hogy megvédje az unió határait.” Donald Tusk a kormányfő Frankfurter Allgemeine Zeitungban megjelent cikkére reagálva azt mondta: számára a kereszténység mindenekelőtt a szükséget szenvedők iránti szolidaritást jelenti. Egy keresztény embernek nem számíthat a szükséget szenvedő származása, vallása vagy nemzetisége, zárta mondanivalóját.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik