Nagyvilág

Bíborosi példamutatás kereszténységből, ezer menekültet fogadnak be

Christoph Schönborn bejelentette, az egyház "a legnagyobb privát szállásadója az Ausztriába érkező menekülteknek."

A bécsi főérsekség az elmúlt napokban jelentősen növelte és a következő hetekben tovább növeli majd kapacitásait, hogy minél több menekültnek adhasson szállást. Az erőfeszítéseknek köszönhetően a következő hetekben legalább 1000 menekültnek tudnak szállást adni – jelentette be az ORF adásában Christoph Schönborn bécsi bíboros. Az érsekség jelenleg azt mérlegeli, mely – a Stephansplatz környékén található – egyházi épületeit tudja azonnal a menekültek rendelkezésére bocsátani.

Az érsekség emellett felkérte a plébánosokat, ők is biztosítsanak szállásokat az arra rászorulóknak. Miután kijelentette, hogy az egyház a menekültek legnagyobb privát szállásadója, Schönborn felszólította a kormányt, rövidítse le azokat a bürokratikus folyamatokat, melyeken a menekülteknek át kell esniük, hogy menedéket kaphassanak.  A bíboros szerint a felgyorsított eljárás megkönnyítheti a menekültek integrációját.


Fotó: Europress Fotóügynökség / Dieter Nagl

Szerinte az osztrák lakosok segítőkészek és nyitottak a menekülteket illetően. “Sokat változott a menekültekhez való hozzáállás, amit egyértelműen a 71 áldozatot követelő tragédia indított el” – mondta a bíboros, aki biztos benne, hogy az egyház, a plébánosok és a segítőkész emberek segítségével akár 71 ezer menekültet is el tudnak szállásolni majd.

„Elég volt! Elég a halálból, a szenvedésből, az üldöztetésből. Nem fordíthatunk többé hátat”

Ezt mondta Christoph Schönborn bíboros, amikor bécsi szentmiséjén az A4-es sztrádán megfulladt 71 menekültért imádkozott. A bécsi érsek iszonyatosnak nevezte a hűtőkamionba bezárt emberek szenvedését.

„Mindazok, akik ott meghaltak, a mi testvéreink, a mi felebarátaink! (…) Éppen itt az ideje, hogy felébredjünk a tehetetlenségből, és határozottan szembenézzünk az utóbbi évtizedek Európa számára legnagyobb humanitárius kihívásával. Ezt csak egymással összefogva tudjuk megtenni, az államok, a települések és a vallási felekezetek közös összefogásával.

A bíboros őszintén bevallotta, ez nehéz dolog.

“Hangot adhatunk félelmeinknek és aggodalmainknak. De azt nem tehetjük meg, hogy hátat fordítsunk. Van elég jóakarat, és van elég lehetőség, hogy válaszoljunk erre a kihívásra”.

Christoph Schönborn már akkor a menekültek megsegítésére szólított fel, európai szolidaritást kért ellátásukban, integrációjuk elősegítésében.

„Ők is emberek, akik túlélni és élni akarnak, ahogy mi is. Semmijük nincs, csak a puszta életük”.

Szerinte Európa most megdöbbent, pedig a mára kialakult helyzet nem meglepő, már akkor is bírált azért, hogy a menekültek befogadásának terhei nem egyenlően oszlanak meg.

“Nem fogadhatjuk el, hogy egyes országok minimális számban fogadnak be menekülteket, míg mások sokat vállalnak. Nem szégyen, ha egy országnak jobb híre van a menekültek körében. Nem szégyen, hogy humánusabb a hírünk.”

A bíboros már a szentmiséjén is azt mondta, hogy az egyháznak is többet kell tennie.

“Minden vallás megbecsüléssel fordul az idegen, a menedéket kereső felé. Sok mindent teszünk, s valóban, a média nem számol be minderről. Azonban mi, keresztények és más vallásúak tudnánk többet is tenni. Nemcsak az elhelyezés sürgető gondjára kell figyelnünk, hanem az azt követő integráció és otthonra találás útjára is.”

Christoph Schönborn a szentmise végén meggyújtotta az emlékezés gyertyáját, amit a politikai élet képviselői és a hívek is követtek – írta a Magyar Kurír.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik