Tudomány

Magunkra szabadítottuk az Oropouche-vírust

Juancho Torres / Anadolu Agency / Getty Images
Juancho Torres / Anadolu Agency / Getty Images
Európában egyelőre csak behurcolt eseteket ismerünk, hiányoznak a vírus terjesztésére alkalmas szúnyogok – egyelőre. Az eddig „szelídnek” ismert vírus immár halált is okoz, a recept már jól ismert: a természetpusztítással az ember szabadítja saját magár a kórokozókat, amelyek gyorsan változva újabb és újabb arcukat mutatják meg.

A tankönyvekben nem halálos vírusként rögzített kórokozó legújabb variációja idén két ember halálát okozta, és a helyzet általánosságban sem rózsás: újabb és újabb vírusokat rántunk magunkra, amelyek rendre újabb, addig ismeretlen arcukat mutatják

– mondja a 24.hu-nak Dr. Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Tudományegyetem docense, a Virológiai Nemzeti Laboratórium vezetője.

Varga Jennifer / 24.hu Dr. Kemenesi Gábor

A lajhárvírusként is emlegetett Oropouche az amerikai kontinensről származik és a Zika-lázhoz hasonló betegségeket okoz. Láz, fejfájás, hányinger, hányás, izom- és ízületi fájdalmak, ritkább esetben az idegrendszert is megtámadja, az agyban és a gerincvelő környékén okozva gyulladást. Európában idén már 19 esetet regisztráltak, Németország, Spanyolország és Olaszország érintett, ám fontos kiemelni, hogy minden esetben hazatérő turisták szervezetében mutatták ki a kórokozót.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ fokozott óvatosságra inti az érintett területekre, főleg a Brazíliába és Kubába utazókat, kiemelve, hogy terhesség esetén az Oropouche-vírus (OROV) a Zika-vírusnál megismert kisfejűséghez hasonló magzati elváltozásokat okozhat, illetve vetélést idézhet elő. Védőoltás nincs ellene, a jó hír viszont, hogy megfelelő kezeléssel a beteg néhány napon belül felépül, a halálozás rendkívül ritka – eddig mindössze két eset ismert.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
Változunk. Csatlakozz hozzánk! Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik