Tudomány

Trópusi gyümölcsök jelentek meg Angliában

Alexis Munera / ANADOLU AGENCY / AFP
Alexis Munera / ANADOLU AGENCY / AFP

A nyáron évek óta nem tapasztalt hőhullám sújtotta Európát: az Egyesült Királyságban például az adatrögzítés kezdete óta először mértek 40 Celsius-fok feletti hőmérsékletet. Az egyre komolyabb hőség, és a súlyosbodó hőhullámok bizony a természetre is kihatnak: a jellemzően hidegebb, csapadékosabb időjárással rendelkező szigetországban elkezdtek nőni az egzotikus gyümölcsök.

Kapcsolódó
Először mértek 40 Celsius-foknál melegebbet az Egyesült Királyságban
Szélsőséges forróság csapott le a régióra.

Brit kertészek arról számoltak be a BBC-nek, hogy olyan mediterrán és szubtrópusi növények kezdtek el virágozni földjeiken az elmúlt években, mint például a füge vagy az avokádó. A beszámoló szerint egyes szobanövények a szabadban is elkezdtek nőni, viszont a hagyományosan brit kerti növények küszködnek a forróságban.

A királyi kertészeti szövetség (RHS) szerint nem véletlen, hogy az egzotikus növények megjelentek Angliában, ugyanis a csapadékosabb tél és a melegebb, szárazabb nyár, valamint a csapadékmennyiség változékonysága kedvező feltételeket teremt számukra. Az egyre növekvő vízhiány azonban komoly problémát okozhat a jövőben. A lap szerint a Föld a 200 évvel ezelőtti ipari forradalom óta nagyjából 1,1 Celsius-fokos melegedés tapasztalható, amelyet a tudósok az ember által okozott éghajlatváltozással hoznak összefüggésbe.

A brit meteorológiai szolgálat szerint ráadásul az Egyesült Királyságban gyorsabban zajlik a felmelegedés, mint a globális emelkedés átlagos üteme. Egyes csoportok már évek óta próbálkoznak szubtrópusi és egzotikus gyümölcsök és zöldségek termesztésével az országban, azonban sokáig nem volt sok sikerélményük. Az észak-londoni Black Rootz Haringeyben található telephelyén például édesburgonyát, egzotikus tököket és paradicsomot termesztenek. A csoport társalapítója, Paulette Henry évtizedek óta termeszti ezeket a zöldségeket, de elmondása szerint a melegebb nyarak az utóbbi időben nagyon fellendítették a termést.

Több farmon arról számoltak be, hogy például a kemény banán, a dália virágok és a gyömbér egyes fajtái is egyre inkább túlélik a telet, és élvezik a nyári hőséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik