Tudomány

Először adtak nevet egy hőhullámnak

JORGE GUERRERO / AFP
JORGE GUERRERO / AFP

A történelem során először neveztek el egy hőhullámot – írja a Live Science. A Zoe nevű esemény július 24. és 27. között csapott le Spanyolországra, ebben az időszakban Sevillában 44,4 Celsius-fokot is mértek. José María Martín Olalla, a Sevillai Egyetem munkatársa szerint a névadás egy új módszer arra, hogy figyelmeztessék a lakosságot a szélsőséges hőmérsékletre és annak veszélyeire.

A hurrikánoknak rendszeresen adnak nevet, 2012-től pedig az Egyesült Államokban a téli viharokat is elkezdték nem hivatalosan megnevezni.

Zoe ugyanakkor az első hőhullám, amelynek neve van.

A nevet a proMETEO Sevilla Project keretében választották ki, a kezdeményezést a washingtoni Adrienne Arsht – Rockefeller Foundation Resilience Center nonprofit szervezet hozta létre. A projekt célja az, hogy felhívják a közvélemény figyelmét az extrém hőségre. A program kísérleti helyszíne Sevilla.

Kapcsolódó
„Meg fogunk rohadni, öcsém”
A klímaváltozás kora nem egyetlen, végtelen nyár, annál sokkal veszélyesebb és kiszámíthatatlanabb.

A Spanyol Állami Meteorológiai Ügynökségnek konkrét definíciója van a hőhullámokra. A meghatározásukhoz az 1971 és 2000 közötti periódus júliusi és augusztusi maximumait veszik alapul, a hőhullámhoz emellett az kell, hogy legalább három napon át az országos mérőállomások minimum 10 százalékánál elérjék a megállapított hőmérsékleti értéket. Spanyolországban azt tervezik, hogy a jövőben további hőhullámokat is elneveznek majd.

A forróság elsősorban a sérülékenyebb csoportokra, így az idősekre és a gyermekekre jelent fenyegetést, de a magas hőmérséklet mindenki számára megterhelő. A szakértők úgy gondolják, hogy a klímaváltozás miatt a jövőben egyre gyakoribbak és hevesebbek lesznek a hőhullámok.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik