Tudomány

Boszorkánnyá váltak a Sátán italától

24.hu
24.hu

2018. 07. 19. 14:04

A boszorkányokat ma közismert alakjukban, csúcsos kalappal, seprűvel, fekete macskával és fortyogó üsttel a XIV. századig úgy hívták: sörfőző.
Korábban a témában:

Globalizált világunkban már az emberiséggel egyidős bűbájos, varázsló személy alakja is uniformizált: a filmek és mesék hatására a boszorkányokról brit földön kialakult kép vált közismertté. Seprűn repülve közlekedik, sötét, nyirkos helyen lakik fekete macskájával, csúcsos kalapot visel, hatalmas üstjében pedig bizarr alapanyagokból kotyvasztott lé fortyog.

A legújabb kutatások szerint ezek a sztereotípiák mind egyetlen mesterségből és annak kellékeiből származnak, ez pedig az angliai sörfőzés. Érdekes módon a XIV. századig ezt a mesterséget többnyire nők űzték – áll a Múlt-kor.hu cikkében. A boszorkánysággal pedig úgy kerültek kapcsolatba, hogy a szakmát férfiak akarták átvenni. De kezdjük az elején.

Kalap, seprű, macska és üst

A középkori Angliában tehát általában férjes asszonyok végezték a sörfőzést, de gyakran előfordult, hogy özvegyek, egyedülállók is ebből tartották fenn magukat. Eszközeik jellegzetesek voltak:

  • A hegyes csúcsban végződő magas kalapról a vásárban már messziről meg lehetett őket különböztetni a többi árustól, ez vált a szakma szimbólumává.
  • A sör ugye gabonából készül, a gabonára a legnagyobb veszélyt a rágcsálók jelentik, ellenük pedig nyilván macska kell. Az más kérdés, hogy az állat idővel fekete színt öltött.
  • A seprű eredete többféle lehet. Egyrészt nagyon hasonlított rá az úgynevezett sörpózna, amelyet az üzlet előtt állítottak jelezve: elkészült a friss nedű. Másrészt a műhely tisztán tartását szolgálta, nyilván mindig kézközelben volt.
  • A jókora üst szerepét nem kell hosszasan elemezni.
  • A különböző különleges hozzávalók a heves verseny szolgálatában álltak, a mesterek egyre különlegesebb „főzetekkel igyekeztek magukhoz csábítani a vevőket.

És már előttünk is áll a boszorkány.

Bűnbakká tették őket

De hogy lett a nyilván megbecsült foglalkozásból fekete mágia, halálos bűn? Piszkos anyagiak miatt. A sörfőző nők idővel egész komoly bevételre tettek szert, amit egyre nehezebb volt lenyelni a férfitársadalomnak, főleg a nőket többé-kevésbé félállati lénynek tekintő egyháznak. Szinte kapóra is jött a pestisjárvány, ami a XIV. század közepén okozott soha nem látott pusztítást Angliában is.

Az isteni csapásért a részegítő italokat készítő, amúgy is bűnre csábító nőket tették meg bűnbaknak.

A század közepétől az egyház egyre inkább hangsúlyozta, hogy a női sörfőzők az ördög szolgái, és a sör a Sátán kedvenc itala. A kalapot és a seprűt a boszorkányság szimbólumává nyilvánították, a propaganda hatására a vásárlók is elpártoltak, hiszen ki kockáztatta volna, hogy valamiféle bájitallal megbabonázza őt egy gonosz nő. A sörfőzés ettől kezdve kizárólag férfiak által űzött mesterséggé vált.

Az asszonyállat kifejezést teljesen indokoltnak tekintették
A középkor emberét még olyan kérdések foglalkoztatták, hogy embernek lehet-e tekinteni a nőket. Történészt kérdeztünk nőnap alkalmából.

Arról nem maradtak fenn adatok, hogy hány nőt vádoltak boszorkánysággal és gyilkoltak meg szakmája miatt, de a sörfőző nők üldöztetése, üzleteik felszámolása Anglián kívül Spanyolországban is kimutatható az inkvizíció idején.

Cikkünk forrása a Múlt-kor.hu, illusztráció: ANNE-SOPHIE GALLI / DPA

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 06:  Supreme Court nominee Judge Brett Kavanaugh organizes his desk before testifying to the Senate Judiciary Committee on the third day of his Supreme Court confirmation hearing in the Hart Senate Office Building on Capitol Hill September 6, 2018 in Washington, DC. Kavanaugh was nominated by President Donald Trump to fill the vacancy on the court left by retiring Associate Justice Anthony Kennedy.  (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.