Tudomány bbc history

Halált okozhat a sok felgyűlt sperma?

A középkori embert rengeteg kétség gyötörte a szex, szerelem, teherbe esés kérdésében, a papok például attól tartottak, a nőtlen és szexmentes életbe bele is halhatnak. Milyen jól jött volna nekik egy szakképzett szexológus, aki a vallási, erkölcsi és orvosi kérdésekben is eligazítja őket! A BBC Historyban Katherine Harvey középkortörténész pontosan ezt kísérelte meg.

Szerelmes férfi vagyok, de nem szeretnek viszont. Mit tegyek?

A középkori szexológus válasza:

Sok hasonló helyzetben lévő ember fordul a szerelmi mágiához: számos ital és varázslat van, ami segíthet az asszonyok érzelmeinek megfordításában. Van, aki azt tanácsolja, hogy tegyünk hangyatojást az asszony fürdővizébe, az majd felszítja a vágyát, vagy szórjunk meténget az ételébe, az majd meghozza a szerelmét.

Ha beléndeket rejtünk a ruhánkba, az ellenállhatatlanul vonzóvá teheti személyünket.

Persze az egyház helyteleníti az ilyenfajta praktikákat, és ha valakit azzal vádolnak, hogy szerelmi mágiát űz, az könnyen egyházi bíróság előtt találhatja magát. Szóval óvatosan cselekedjünk!

Emellett fennáll a veszélye, hogy a tanácskérő – a viszonzatlan érzései miatt – esetleg szerelmi bánatban is szenved. Ha álmatlanság, melankólia és szapora pulzus gyötri, gyógymódot kell keresni ezekre a tünetekre. Nyugalom, meleg fürdő és jó ételek (például bárány és érett gyümölcs) segít. Valószínűleg eret kell vágni, és purgálásra is szükség lesz a jó kedély visszaállítása érdekében.

Hasznos lehet, ha más gyönyörű nőkön is töpreng az ember, és annak a bizonyos asszonynak a hibáira gondol. Viszont ahhoz, hogy megőrizzük az egészségünket, gyorsan meg kell győzni a szeretett asszonyt, hogy fogadja közeledésünket. Ellenkező esetben magunkat kell meggyőzni, hogy már nem szeretjük őt.

A férjemnek és nekem nyolc gyerekünk van, és nem engedhetünk meg magunknak többet. Mit tehetünk?

A középkori szexológus válasza:

Az ilyen jellegű baj sok párral megesik, mivel a nemzés a házasság fő célja, és a gyerekek nagyon sokba kerülnek. Amennyiben a férje beleegyezik, a legjobb megoldás, ha az absztinencia mellett döntenek – de ne feledje, bűn, ha a házastársa beleegyezése nélkül tagadja meg a házastársi kötelességeit!

Szerencsére sok olyan módszer van, amivel megpróbálhatja elejét venni a fogantatásnak. Gyermekek csak akkor fogannak, ha mindketten magot lövellnek ki – ha például a férje visszavonul még az ejakuláció előtt, akkor ön nem esik teherbe. A mozgás következtében a mag kifuthat a női testből, így próbáljon a közösülés után tüsszenteni vagy ugrándozni.

Bibliotheca Casanatense Roma
Fotó: Giovannino de’ Grassi /Wikipedia

Néhányan az amuletteket kedvelik: azt mondják, hogy

szex közben a nyakba kötött fekete borostyán vagy menyéthere megakadályozza a fogantatást.

A genitáliák bedörzsölése bizonyos olajokkal és gyógynövényekkel, többek között vadmentával, szintén hatásos. Ha valaki teherbe esik, gyógynövény kivonatot kell innia – bár az egyházi bíróság elítélheti, amennyiben ilyen főzeteket használ. Ne feledje, hogy a terhesség megelőzésének kísérlete bűn. A gyóntatója kérdéseket tehet fel erről a gyónás idején, és szigorú penitenciát szabhat.

Nemsokára férjhez megyek, de nem vagyok szűz. Rá fog jönni a férjem? Hogyan akadályozhatnám meg, hogy megtudja?

A középkori szexológus válasza:

Rossz hír, hogy számos módja van, hogy megtudjuk, szűz-e valaki vagy sem. Az egyik, hogy megvizsgáljuk a vizeletét: a szűzleányok vizelete híg és tiszta, ők kecsesebben és hosszabb ideig vizelnek, mint a nem feddhetetlen asszonyok.

Jó hír, hogy – hacsak nem orvos a jövendőbelije –, ezt a vizsgálatot valószínűleg nem kell majd kiállnia.

A férje elvárja majd, hogy az első közösülés alkalmával bizonyos fájdalmai legyenek, és vérezzen. Amennyiben ez nem történik meg, akkor felébredhet a gyanúja. Néhány asszony, aki olyan helyzetbe került, mint maga, úgy intézte az esküvőjét, hogy a nászéjszakáján éppen menstruáljon. Az a vér sötétebb és kevésbé dús, mint az, amelyik a szüzesség elvesztésével jár, de a férjét talán meg lehet téveszteni.

Másrészt vannak olyan anyagok, amit bedörzsölhetünk az intim testrészekbe, hogy összehúzódjon, és segítsen elhitetni a szüzességet. Porrá tört földiszeder jó erre a célra.

Hallottam történeteket olasz menyasszonyokról, akik piócát raktak magukba, így kiserkent a vérük, így tették lóvá a vőlegényt.

De ez kockázatos, és nagy gonddal kell eljárni, nehogy az állatok túl mélyre jussanak.

Fotó:Fototeca/Leemage/AFP

Pap vagyok, és hallottam olyan történeteket, hogy valaki meghalt a cölibátus miatt. Hogyan kerülhetem el ezt a sorsot?

A középkori szexológus válasza:

Minden bizonnyal bele lehet halni a cölibátusba, de szerencsére ez ritkán történik meg. Az a probléma, hogy ahhoz, hogy a teste egyensúlyban maradjon és egészséges legyen, a mag rendszeres eltávozása szükséges. Ha ez nem történik meg (például azért, mert valaki pap és nőtlenségi fogadalmat tett),

a sperma felgyűlhet, és károsítja a szívet, fejfájást okoz, fogyáshoz, végül súlyos esetben halálhoz vezet.

A jó hír az, hogy a test az éjszakai magömléssel általában újra egyensúlyba hozza magát, és a legtöbb egyházi személy egyetért abban, hogy ez (a maszturbálással ellentétben, ami nem elkerülhetetlen) nem bűn.

Az életmódváltás is segíthet. Vigyázzon az étrendjére, mivel a sperma a megemésztett ennivalóból származik, és néhány étel több spermát termel, mint a többi. Kerülje a nehéz ételeket, mint például a vörös húsokat (a hal sokkal jobbat tesz), tartózkodjon a borfogyasztástól, ami felmelegíti mind a gyomrot, mind a genitáliákat, és elősegíti a bujálkodást.

A szerzetesek rendszeres érvágáson esnek át, magának is így kell tennie: a testnedvek felcserélhetősége azt jelenti, hogy ez segít egyensúlyban tartani a cölibátusban élők testét. Ha követi ezt a tanácsot, megtarthatja a fogadalmát és mind testben, mind lélekben egészséges maradhat.

A „középkori szexológus” további tanácsai a magyar nyelvű BBC History májusi számában olvashatók.

Kiemelt kép: Bibliotheque de l’Arsenal / AFP 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik