Tudomány

Hibrid kártevők jelenthetnek globális fenyegetést

Az ausztrál CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation) legújabb kutatása szerint a világ két igen gyakori kártevője egymással keveredve új, minden korábbinál veszélyesebb hibrideket hozott létre.

Az érintett két faj közül az egyik a gyapottok-bagolylepke, amely igen elterjedt Afrikában és Ázsiában, de Európában is előfordul. A rovar több mint száz növénytípusra jelent fenyegetést, így a kukoricára, a gyapotra, a paradicsomra és a szójababra. Az élőlény rendkívül mozgékony, ráadásul a rovarirtók többségével szemben ellenálló.

A másik kártevő, a Helicoverpa zea Amerikában őshonos. A rovar viszonylag kevéssé rezisztens, és kisebb területen terjedt el.

A két faj keveredésével ugyanakkor rendkívül ellenálló hibridek alakultak ki, melyek világszerte megjelenhetnek

– számol be a Phys.org.

A CSIRO munkatársai legújabb kutatásuk során Brazíliában mutatták ki a két élőlény keveredését. Paul De Barro, a kutatócsapat tagja szerint a hibridek észrevétlenül juthatnak be új országokba.

A szakértők által vizsgált hernyók mindegyike hibrid volt. Mivel az egyes példányok között nem volt két ugyanolyan, a kutatók azt feltételezik, hogy egyetlen populáción belül a különböző hibridek számos változata van jelen.

A brazíliai hernyók közt a csapat olyan egyedre is bukkant, amely 51 százalékban a Helicoverpa zeától származott, ugyanakkor a gyapottok-bagolylepke egyik ismert ellenálló génjével is rendelkezett.

Craig Anderson, a vizsgálat vezetője szerint a jelenlegi becslések szerint a Helicoverpa zea az Egyesült Államok mezőgazdasági termelésének 65 százalékát veszélyeztetheti. A csapat úgy véli, hogy Ausztráliának fel kell készülnie az új fenyegetésre.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik