Tudomány

A modern orvoslás végét hozhatja el az antibiotikum-ellenállás

Dame Sally Davies, angol tisztifőorvos szerint a világ vezetőinek lépniük kell, ha meg akarják oldani az antibiotikum-rezisztencia egyre növekvő problémáját.

Dame Sally Davies szerint amennyiben az antibiotikumok elvesztik erejüket, az elhozhatja a modern orvoslás végét – számol be a Guardian. Ha a gyógyszerek használhatatlanok lesznek, rengeteg gyakori orvosi beavatkozás fog kockázatossá válni.

Ha nem cselekszünk most, akkor valóban szembe fogunk nézni egy félelmetes poszt-antibiotikum apokalipszissel

– mondta Davies.

Egészségügyi szakértők már korábban felhívták a figyelmet, hogy az antibiotikum-ellenállás nagyobb veszélyt jelenthet az emberiségre, mint a rák. Évente nagyjából 700 000 ember hal meg gyógyszer-rezisztens fertőzésekben, például tuberkulózisban, HIV-ben és maláriában.

Amennyiben nem teszünk az ellenállás visszaszorításáért, úgy a becslések alapján 2050-re évente 10 millió ember halálát okozza majd a gyógyszer-rezisztencia.

Davies szerint az antibiotikum-ellenállás már napjainkban is súlyos probléma, amely emberi életeket vesz el. A szakértő hozzátette, globális szinten kell kezelni a helyzetet.

Nagy-Britannia az utóbbi időkben tett lépéseket az antibiotikum-rezisztencia leküzdéséért. A szigetország jelentősen csökkentette a szükségtelen gyógyszerhasználatot, a cél pedig az, hogy a világ más területei is csatlakozzanak a kezdeményezéshez.

(Kiemelt kép: iprogressman/Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik