Tudomány

Immár hivatalos: megakadályozható a HIV nemi úton történő átadása

Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (CDC) megerősítette: van olyan terápia, mellyel megakadályozható a HIV nemi úton történő átadása.

Az utóbbi évek klinikai tesztjei azt mutatják, hogy azok az antiretrovirális terápiával (ART) kezelt HIV pozitív betegek, akiknek vírusterheltsége kimutathatatlan, nem tudják szexuális úton továbbadni a vírust. Az eredményeket először júliusban mutatták be. A közelmúltban a CDC is hivatalossá nyilvánította a kimutathatatlanság és átadhatatlanság közti összefüggést – számol be az IFLScience. Az új nyilatkozat fontos lépést jelent a HIV-pozitív emberek stigmatizálása ellen.

A CDC szerint a három különböző vizsgálat során nem figyeltek meg szexuális transzmissziót azokban az esetekben, ahol a fertőzött alany sikeres kezelésen esett át.

Ez azt jelenti, hogy azoknál a személyeknél, akik az előírásnak megfelelően naponta szedik az ART-t, és kimutathatatlan vírusterhelést érnek el és tartanak fenn, ténylegesen nem áll fenn a veszélye annak, hogy a vírust szexuális úton továbbadják egy HIV-negatív partnernek

– áll a CDC levelében.

A közleményben ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy az intézmények és a tájékozatlanság miatt a páciensek gyakran nem kapják meg a szükséges kezelést. A nem megfelelő egészségügyi rendszer, a szegénység, a rasszizmus, a homofóbia, a bifóbia, a transzfóbia és a kriminalizáció mind hozzájárulnak ahhoz, hogy sokan csak nehezen juthatnak hozzá a terápiához.

Éppen ezért fontos küzdeni az előítéletekkel, és megértetni, hogy a HIV esetében a kimutathatatlanság átadhatatlanságot is jelent.

Az ART segítségével ugyan kiiktathatóak az aktívan szaporodó kórokozók, a HIV rejtőzködve megmaradhat a szervezetben. Emiatt a terápia nem egyszeri, hanem élethosszig tartó. Bár az utóbbi idők eredményei azt mutatják, hogy idővel lesz módunk a vírus végleges leküzdésére, egyelőre korai azt mondani, hogy közel állunk a betegség legyőzéséhez.

(Kiemelt kép: CDC/Wikimedia Commons)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik