Levágott fülű magyarok hozták a hírt

Hét vitézt hagytak életben a csata után, hogy megcsonkítva, megalázva vigyék el a vereség hírét a magyarok hazájába.

Korábban a témában:

Akár már a Kárpát-medencéből indultak, akár még keletebbre fekvő területekről, de 862-ben magyar seregek már bizonyíthatóan nyugaton harcoltak a frankok ellen. A hadjáratokkal a honfoglalás után sem álltak le, amit ma “kalandozásoknak”, zsákmányszerző háborúknak nevezünk. Ha csak prédára mentek volna, bizonyára lett volna könnyebb célpont is a kor legerősebb birodalmainál, erről korábban már írtunk.

Most ismételjük meg: a kárpát-medencei magyar államnak éppúgy érdeke volt a nyugati széttagoltság fenntartása, mint ahogy Nagy Károly örököseinek az, hogy szomszédságukban ne vethesse meg a lábát egy erős állam. Csakhogy ebből a szempontból a külpolitikát a magyarok irányították: az elpusztításunkra küldött sereg elvérzett Pozsonynál, miközben a Duna és Tisza vidékéről tucatnyi hadjárat indult nyugatra. Gyakran váltogatva a szövetségest követve az ottani hatalmi viszonyokat és a magyar állam érdekeit.

Nem volt megrázó vereség

Bár a 933-as merseburgi „vereség” inkább egy erős döntetlennel ért fel, de megmutatta, hogy a Keleti Frank Királyság kezdi visszanyerni erejét. I. Ottó uralkodása alatt öccse, Henrik nemcsak visszaverte a támadást 948-ban, de két évvel később magyar területre is betört. A Bulcsú vezette had Augsburgnál pedig 955-ben belefutott egy komolyabb pofonba. Mégsem volt az annyira megrendítő, mint ahogy hisszük.

A mondában Konrád császár valószínűleg Konrád lotaringiai hercegre, I. Ottó vejére utal, aki az augsburgi csatában vesztette életét.

A németek ugyanis nem használták ki győzelmüket, nem indítottak támadást magyar területek ellen, beérték az önvédelemmel.Legközelebb 80 év múlva, 1030-ban érezték magukat elég erősnek egy Magyarország elleni háborúhoz. Augsburg után a nyugati hadjáratok megszűntek, ilyen értelemben tehát a csata lezárt egy korszakot. és többen vélik úgy, hogy Taksony megválasztása a nagyfejedelem méltóságába is a csata folyománya volt. A magyar államot azonban nem rázkódtatta meg a vereség, érdeklődése zökkenőmentesen fordult még fokozottabban a másik “szuperhatalom”, Bizánc irányába.

Túlerőben a magyarok

A csata tehát fontos volt, de nem sorsdöntő. Amikor Ottó birodalma ismét polgárháborúba sodródott, a Magyar Nagyfejedelemség is támadásba lendült: 954-ben már a király elleni felkelés vezetőinek megbízásából német területek dúlásával volt elfoglalva. I. Ottó azonban bő egy év alatt jórészt felszámolta a lázadást, augusztus elején az Augsburgot ostromló magyarok ellen fordíthatta seregét. A város a Lech folyó mentén fekszik, így az összecsapást nevezik Lech mezei csatának is.

A birodalmi haderő létszámáról a korabeli kútfők becslése háromezertől egészen húszezerig terjed, míg a magyar sereget négy- és negyvenezer fősnek említik. Ebből annyit szűrhetünk le, hogy Bulcsú serege számbeli fölényben volt – írja a Múlt-kor.hu. A korábbi vereségekből okulva a németek nehezen járható, egyenetlen terepen vonultak fel, hogy megnehezítsék az ellenséges lovasíjászok közeledését. A zárt rendben támadó németek felülkerekedtek a közelharcban, de a reggeli eső is őket segítette, mert a magyarok leengedték íjukról az idegeket, így a nyílzápor már nem fenyegette Ottó hadait. A magyar sereget elsöpörte a német lovasroham.

Másnap, augusztus 11-én Ottó újabb vereséget mért a visszavonulókra. Visszaszerezte a több mint egy év alatt gyűjtött zsákmányt és kiszabadította a foglyokat is, majd katonáit a környező utakra küldte, és megkezdődött a menekülők ellen indított hajtóvadászat, amibe a környékbeli lakosság is bekapcsolódott. A magyar hadak vezérei, Lehel, Súr és Bulcsú is fogságba esett, a győztes még tárgyalni sem volt hajlandó váltságdíjról: mindhármukat felakasztották.

Gyászmagyarok és Lehel kürtje

Lehel kürtje (lehel kürtje, lehel)Mondakörünk a hét gyászmagyar történetével emlékszik a vereségre. E szerint a németek minden magyart legyilkoltak, csupán hét vitéz életét kímélték meg. Megalázásként fülüket levágták és gyalogosan küldték haza hírmondóként. Itthon szégyen és kiközösítés volt a jussuk, amiért nem haltak ők is hősi halált: családjukat, vagyonukat elvesztették, további életüket megvetett koldusként kellett tengetniük. Ide kapcsolódik Lehel kürtjének legendája is, ami a gyászmagyarokhoz hasonlóan ugyancsak a képzelet szüleménye. Talán az utókor szolgáltatott így igazságot, némi gyógyírt a megaláztatásra.

A XIV-XV. századi krónikákban szerepel a történet, miszerint az elfogott Lehelt és Bulcsút a császár elé vitték. „A császár azt mondta nekik: »Válasszatok magatoknak halált, amilyent akartok!« Lehel így felelt: »Hozzátok ide kürtömet, amelybe előbb belefúvok, aztán felelek neked.« Odavitték a kürtöt, és a császárhoz közeledve, mikor nekikészült a kürtfúvásnak, erősen homlokon vágta a császárt, kit egy csapással megölt. S azt mondta neki: »Előttem fogsz menni, és szolgálni nekem a másvilágon.« Mert az a hite a szittyáknak, hogy akiket életökben megöltek, azok szolgálni tartoznak nekik a másvilágon. Haladéktalanul lefogták őket, és Regensburgban bitófán megfojtották.”

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Extinction Rebellion climate change activists perform a mass "die in" under the blue whale in the foyer of the Natural History Museum in London on April 22, 2019, on the eighth day of the environmental group's protest calling for political change to combat climate change. - Climate change protesters who have brought parts of London to a standstill said Sunday they were prepared to call a halt if the British government will discuss their demands. Some 963 arrests have been made and 42 people charged in connection with the ongoing Extinction Rebellion protests. (Photo by Tolga AKMEN / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.