Tudomány

Ollóval segített szexuális bajain a király?

A legenda szerint a király nem tudta elhálni a nászéjszakát, amely végső soron - a patkó és a szeg történetéhez hűen - a francia monarchia bukását okozta. Állítólag.

 

Uralkodók, híres történelmi személyek szexuális élete épp annyira izgatja az emberek kíváncsiságát, mintha mai sztárokról lenne szó. Ám ahogy manapság is gyakran megesik, a pikáns történetek többsége a múltban sem volt több, mint pletyka. Még akkor is, ha évszázadokon át makacsul tartják magukat – derül ki a Rubicon.hu cikkéből.

Tehetetlen a király

Franciaország királya, XVI. Lajos, állítólag fitymaszűkülete miatt nem volt képes hosszú ideig gyermeket nemzeni feleségének, de sokáig még Marie Antoinette szüzességét sem tudta elvenni. Házasságuk hetedik évében aztán, 1777-ben felkereste őt sógora, II. József császár, aki meggyőzte a sebészi beavatkozás szükségességéről. A király alá is vetette magát a műtétnek, sőt egyes életrajzírói szerint maga végezte el a beavatkozást egy ollóval…

Ezek után minden szépre és jóra fordult, a párnak négy gyermeke született és boldogan éltek, mígnem a forradalom során mindkettejüknek le nem csapták a fejét. Sokak szerint ráadásul a királyné kielégületlensége rejlik felelőtlen, meggondolatlan, komolytalan magatartásának, a monarchia tekintélycsökkenésének, s végső soron talán magának a francia forradalomnak a hátterében is. Lajos hálószobájába ma már nem pillanthatunk be, a valóság azonban jóval racionálisabb.


XVI. Lajos (wikipedia)

A korbács használ?

Tény, hogy 1770-ben kötött házasságuk után a férj jó ideig nem közeledett feleségéhez, ami érthetően nyugtalanította a nagyhatalmú anyóst, Mária Teréziát. Először osztrák nagykövet vetette fel: Lajos nyilván egészségügyi okokból képtelen a normális nemi életre. A spanyol nagykövet már mint közismert tényként írt erről levelezésében, az életrajzírók többsége pedig tőle vette át a fitymaszűkület legendáját. A király azonban alapos orvosi felügyelet alatt állt, kizárt dolog, hogy a doktorok figyelmét elkerülte volna egy ilyen egyértelmű “akadály” – írja Hahner Péter.

Tény, hogy II. József császár látogatást tett sógoránál, ám annak semmi nyoma, hogy Lajoson utána bármilyen műtétet is végrehajtottak volna. József sem említ ilyesmit, pedig elég durva hangon számol be öccsének a francia királyi pár szexuális életéről. Szerinte Lajos csak behatol feleségébe, majd ejakuláció nélkül visszavonul, “és jó éjszakát kíván”. “Bárcsak egyszer jelen lehetnék, én rendbe tenném a dolgokat! Meg kellene jól korbácsolni, hogy ejakuláljon, akár a szamarakat!”- írja a császár.

Nem siették el

A legvalószínűbb, hogy XVI. Lajost semmiféle rendellenesség nem gátolta abban, hogy normális nemi életet éljen feleségével. Házassága azonban politikai okból köttetett, kezdetben talán azért nem közeledett feleségéhez, mert egyáltalán nem ismerte. Később viszont egyre jobban megszerette a kedves és szép Marie Antoinette-et, és az asszony sokszor figyelmen kívül hagyott levelei tanúsága szerint 1773-tól minden szempontból teljes házaséletet éltek. Egyáltalán nem volt ez késői, ha figyelembe vesszük: a férj ekkor 18, felesége 17 éves volt.

A gyermekáldás azonban mégiscsak késett, s ennek tulajdonítható a számtalan pletyka és híresztelés. Lajos is aggódni kezdett már 1775 végén, megvizsgáltatta magát orvosaival, ezért terjedt el a fitymaszűkület históriája. A királyi pár egyre több időt töltött együtt, és Marie Antoinette 1777. augusztus 30-i levelében így írt anyjának: “eljutottam életem legfontosabb boldogságához.” Ezen minden bizonnyal az orgazmust értette. A fogantatással pedig végül nem a sebészkés és nem II. József tanácsai, hanem a rendszeres nemi élet és a boldog házasság hozta meg gyümölcsét 1778-ban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik