Tudomány

Jézus megjelent Bugyiban

A Megváltó annyira csúnya volt, hogy megijedtek tőle, a rendőr megbilincselte, de a vas lepattant a kezéről - ez nem valami bugyuta film, hanem a magyar valóság 1957-ből.

Korábban a témában:

Az 1957-es május elseje megmutatta, hogy a forradalom leverése után a korbács és méz taktikáját használó kádári konszolidáció egészen sikeres. A kommunista apparátus figyelme ugyanakkor cseppet sem lankadhatott, az ellenforradalmi erők, különös tekintettel a klerikális reakcióra. Az ország minden szegletében, a hierarchia minden szintjén hatalmas szükség volt megbízható, jó elvtársakra.

A klerikális reakció cselszövései

Olyanokra például, mint Kertész József, a Magyar Posztógyár MSZMP Végrehajtó Bizottságának titkára. A diktatórikus Kádár-rendszer igyekezett ellenőrizni nem csak a társadalom tagjainak tevékenységét, de azok gondolatait is, és a kontroll hatékony eszközének tartották a hangulat- és információs jelentéseket.

A párttitkár komolyan vette feladatát, 1957 nyarán nemcsak a vezetés által elvárt folyamatokról – a racionalizálás állásáról, a pártszervezés helyzetéről, a bérrendszer megítéléséről -, hanem egy, a gyárban terjedő babonáról is beszámolt a budapesti csúcsszervnek – írja Rácz Attila a levéltári forrásokat feldolgozó Archívnet.hu-n.

A világ végét jövendölte

Lássuk akkor a jelentést, az éjszakai műszak alkalmával a fésűsfonodai üzemrészben elterjedt hírről. “Bugyi község határában megjelent a Jézus, meztelenül, nagy szakállal az égből ereszkedett le. Annyira csúnya volt, hogy megijedtek tőle, hogy rendőrt hívtak, aki odament és megbilincselte, a bilincs lepattant a kezéről. A Jézus nyugodtan állva, kijelentette, hogy „száraz volt a tavasz, vizes a nyár, véres lesz az ősz, és télire nem marad ember.”

A közeg tehát képtelen volt megállítani a Megváltót, aki így bejutott a faluba. Ott egy kenyeret sütő asszonynál jelent meg, és azt mondta neki, vegye ki a kenyeret a kemencéből. Nem telt még le a sütés ideje, így a nő húzódozva bár, de megtette: amikor felvágták, “a belsejében bél helyett egy búzakalász volt. Jézus utasítására megszámolta a búzakalász szemeit, amire azt mondta a Jézus, hogy a világon csak annyi ember marad meg, amennyi búzaszem volt a kalászban”.

Forrás: Hír24

Az elvtársak megoldják

A faluban akkoriban arról beszéltek, hogy ” még több helyen is meg fog jelenni, és ennek hatására a fésűsfonó üzemben nem merték az éjszaka folyamán az ablakot nyitva tartani. A bibliára hivatkozva arról beszélnek, hogy az emberiség nem fogja megérni a 2000. évet. Ezt a problémát az aktíva értekezleten is felvetette Győri elvtárs, aki azt mondta, hogy beszéltek róla a dolgozók, és úgy válaszolta meg, ilyennel ne foglalkozzanak, mert ez lehetetlen, egy a klerikális reakció újabb rémhíre”.

Ami tehát manapság a bulvárhíradók szintjét biztosan nem lépné át, ötven éve az egyház aknamunkája ellen vívott harc jegyében a legmagasabb szinteket is bejárta. “A rémhírt Jézus megjelenésével kapcsolatban megbeszéltük a PB ülésén, olyan formában, hogy ha ezzel az elvtársak találkoznak, magyarázzák meg a dolgozóknak, hogy ez a klerikális reakció által lett elterjesztve, ilyen nem fordulhat elő. A párttagság magyarázza meg a dolgozók előtt, hogy miért terjesztenek ilyen és ehhez hasonló dolgokat” – zárul Kertész József párttitkár feletteseinek írt jelentése.

Az eset további fejleményeit sajnos nem ismerjük.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha elkészül a koronavírus-vakcina, csak akkor jön majd a neheze

Néhány hónap múlva forgalomba kerülhetnek az első koronavírus-vakcinák, de azokat el is kell juttatni az emberekhez. A feladat összetett, és egyelőre az is kérdés, mennyit tudnak majd rövid idő alatt gyártani az oltóanyagból. Meg persze az is, hogy kinek jut belőle.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.