Tudomány

Űrtörténelem: felszállt a Sárkány

spaceX (űrsárkány)
spaceX (űrsárkány)

Útnak indult az első magánűrhajó, amely csatlakozhat a Nemzetközi Űrállomáshoz.

Az eredetileg február 7-re tervezett indítás helyett most szombaton lőtte volna fel a világűrbe Dragon űrkapszuláját a SpaceX magánvállalat, de biztonsági okokból, a rakéta ötös hajtóművének hibája miatt el kell halasztani a startot.

A Dragont a Falcon 9 hordozórakéta juttatta fel a világűrbe floridai Cape Canaveralűrkikötőből helyi idő szerint hajnali 3:44-kor (magyar idő szerint 9:44-kor), egyelőre ember nélkül.

Az automata vezérlésű űrhajót – miután néhány napon belül egyre közelebb kerül a Nemzetközi Űrállomáshoz – Don Pettit amerikai űrhajós fogja majd be egy robotkarral. A Dragon két hetet tölt majd az űrállomáshoz csatlakoztatva – ezalatt az űrállomás legénysége kipakolja a rakományt. Ezt követően a magán-teherűrhajót közel 600 kilogramm hasznos teherrel ugyancsak a robotkar segítségével választják le, hogy utána visszatérjen a Földre.


A SpaceX animációja a Dragon küldetéséről

A SpaceX egyike azoknak az amerikai magáncégeknek, amelyek azért versengenek, hogy a NASA űrrepülőinek tavalyi “nyugdíjazása” után elsőként építsenek meg egy olyan űrhajót, amely képes emberek és teherrakományok biztonságos feljuttatására a Nemzetközi Űrállomásra.

A NASA az űrsiklók kivonása után a magánszektorhoz fordult segítségért, több százmillió dollárral támogatva annak fejlesztéseit. A lehetőséggel élni kíván a Sierra Nevada, a Blue Origin, az Orbital és a Boeing is. A riválisok közül a SpaceX volt az első, amely 2010. december 9-én képes volt űrhajót Föld körüli pályára állítani, majd onnan biztonságosan visszahozni.

A 6 tonna tömegű, 5,9 méter hosszú és 3,6 méter átmérőjű Dragon a közeljövőben teherűrhajóként fog szolgálni. A SpaceX tervei szerint 2014-ben már embereket is szállíthat a Dragon a Nemzetközi Űrállomásra, a NASA addig kénytelen az orosz Szojuz űrhajókon helyet bérelni az asztronautái számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik