Tudomány

Elhalasztották az első magánűrhajó indítását

Szombaton magyar idő szerint szerint 10 óra 55 perckor indították volna el a Dragon-űrhajót. A startot az utolsó pillanatban lefújták.

Az eredetileg február 7-re tervezett indítás helyett most szombaton lőtte volna fel a világűrbe Dragon űrkapszuláját a SpaceX magánvállalat, de biztonsági okokból, a rakéta ötös hajtóművének hibája miatt el kell halasztani a startot. A következő lehetséges küldetési dátumot május 22-re tűzték ki.

A SpaceX Dragon új korszakot nyit az űrhajózásban (Fotó: SpaceX)

A Dragont a Falcon 9 hordozórakéta juttatta volna fel a világűrbe floridai Cape Canaveral űrkikötőből, egyelőre ember nélkül. Az automata vezérlésű űrhajót, miután megközelíti majd a Nemzetközi Űrállomást, Don Pettit amerikai űrhajós fogja majd be egy robotkarral.

Ha sikerül végre kilőni a Dragon-űrhajót az lehet az első alkalom, hogy egy magáncég űrjárműve csatlakozik a Föld körül keringő űrállomáshoz. A Dragon csaknem 500 kilogramm hasznos terhet – élelmiszert, laptopokat és elemeket szállít. Az Elon Musk internetes vállalkozó és PayPal-alapító tulajdonában lévő SpaceX a fellövés új dátumát az amerikai űrkutatási ügynökséggel, a NASA-val közösen tűzte ki.

A SpaceX tulajdonos, Elon Musk a gigantikus Falcon 9 rakétával (Fotó: SpaceX)

A SpaceX egyike azoknak az amerikai magáncégeknek, amelyek azért versengenek, hogy a NASA űrkompflottájának tavalyi “nyugdíjazása” után elsőként építsenek meg egy olyan űrhajót, amely képes emberek és teherrakományok biztonságos feljuttatására a Nemzetközi Űrállomásra.

A NASA az űrsiklók kivonása után a magánszektorhoz fordult segítségért, több százmillió dollárral támogatva annak fejlesztéseit. A lehetőséggel élni kíván a Sierra Nevada, a Blue Origin, az Orbital és a Boeing is. A riválisok közül a SpaceX volt az első, amely 2010 december 9-én képes volt űrhajót Föld körüli pályára állítani, majd onnan biztonságosan visszahozni.

A SpaceX azt reméli, hogy 2014-ben már űrhajósokat is feljuttathat a Nemzetközi Űrállomásra, a NASA addig kénytelen az orosz Szojuz űrhajókon helyet bérelni az asztronautái számára.

A Dragonnal a 2012. május és 2016. december 31. közti időszakban 12 repüléssel összesen 20 tonna ellátmányt tervez az űrállomásra juttatni, 1,6 milliárd dollárért.

A SpaceX animációja a Dragon küldetéséről:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik