Tudomány

Mit hoz a tudomány 2012-ben?

Jövőre arra a kérdésekre kaphatunk választ, hogy létezik-e Higgs-bozon, klónozzák-e a mamutokat és a neutrínók gyorsabbak-e a fénynél.

A FÉNYNÉL IS GYORSABBAN?

Az év legnagyobb tudományos vitáit az szeptemberi bejelentés eredményezte, mely szerint bizonyos szubatomi részecskék gyorsabban haladhatnak a fénynél. Az úgynevezett OPERA-kísérletben olyan neutrínók sebességét mérték meg, melyek a CERN részecskelaboratóriumától az olaszországi Gran Sasso neutrínódetektorig „futottak” 732 km-es utat megtéve.

A kísérletet többször is megismételték, és újra ugyanazt az eredményt kapták. Egyes kutatók véleménye szerint mérési hiba okozhatja a neutrínók fénynél gyorsabb sebességét.

Jövőre az amerikai Fermilab Minos kísérletében újra megmérik a neutrínók sebességét. Tehát 2012 kiderülhet valóban lehetséges-e, hogy a neutrínók gyorsabbak legyenek a fénynél. Ha a mérések igazak, akkor elvileg lehetséges lenne a múltba szubatomi részecskéket küldeni. Bővebben…

 

MEGTALÁLJÁK A HIGGS-BOZONT?

A fizikában még egy talányos kérdésre választ kaphatnak a tudósok a következő évben. Nevezetesen, hogy létezik-e az isteni részecskének hívott Higgs-bozon. A Nagy Hadronütköztető részecskeütköztetéseinek fő célja ennek a részecske megtalálása.

Decemberben részecskefizikusok bejelentették, hogy meghatározták azt a mérési tartományt, ahol a Higgs-bozon nyomai rejtőzhetnek. Ha létezik a Higgs-bozon, akkor végre igazolódik a részecskefizika úgynevezett standard elmélete, mely a Higgs-bozont tekinti “kulcsnak” a többi szubatomi részecske tömegének kiszámításához.

Ha még sincs Higgs-bozon, akkor érdekesebb kihívás előtt állnak korunk legnagyobb koponyái. Az biztos, hogy az újév az „isteni részecske” utáni hajszában csak újabb eredményeket hozhat. Bővebben…

 

ÉLETNYOMOK A MARSON?

Kiderülhet előfordulhatott-e valaha mikrobiális élet a vörös bolygón. Jövő augusztusban landol ugyanis a Mars Science Laboratory marsautó a Curiosity. A Mars felszínén kémiai vizsgálatokat végez, feladata a marsi élet keresése, a bolygó légkörének és geológiájának tanulmányozása, valamint az emberes Mars-repülések előkészítése.

 

FÖLDHÖZ HASONLÓ BOLYGÓKAT FEDEZNEK FEL

A csillagászok újabb Föld-méretű bolygókra bukkanhatnak, de már nagy eséllyel a távoli naprendszerek lakhatósági zónájába. Idén a két szuperföldet a Földnél nagyobb HD85512b-t és a Kepler-22b-t sikerült azonosítani az élet kialakulásának kedvező bolygórendszerbeli helyen.

A NASA kutatói már Föld-méretű bolygókat is találtak, csakhogy azok túl közel keringtek csillagukhoz, felszínük valószínűleg élhetetlenül forró.

 

SIKERES LESZ AZ ELSŐ HIV-ELLENES OLTÁS?

Jövőre kipróbálják az első HIV-ellenes vakcinát. Az Egyesült Államokban engedélyezték kanadai kutatók felkérését, hogy szeretnék tesztelni az oltást embereken is. Az oltást kezdetben 40 HIV-pozitív betegen próbálnák ki, majd a tesztelés második szakaszában 600 HIV-negatív, de magas kockázati kategóriába sorolt ember beoltása következne. Bővebben…

 

MEGFOGANHAT AZ ELSŐ MAMUT-KLÓN?

Japán tudósok lehetségesnek tartják, hogy egy szibériai fagyott mamut combcsontjából vett mintával újra feltámaszthatják a mamutokat. A mamutklónozáson fáradozó tudósok – akik végül nemzetközi segítséget kértek – már az idén nyáron szerették volna beültetni az első mamutklónt egy afrikai elefántba, de kísérleteik nem jártak sikerrel.

A japán Kinki Egyetemen jövőre látnak esélyt arra, hogy elindíthassák végre a mamutok klónozásával kapcsolatos kutatásokat. Bővebben…

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik