Tudomány

Kipróbálhatják az első HIV-vakcinát

Kanadai kutatóknak engedélyezték a HIV-oltás klinikai tesztelésének megkezdését.

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága – FDA – jóváhagyta kanadai kutatók azon felkérését, miszerint embereken szeretnék kipróbálni a HIV-oltást jövő januárban.

Dr. Csil-Jong Kang a Nyugat-Ontariói Egyetem virológusának bejelentése szerint a klinikai tesztelés első szakaszában az oltást 40 HIV-pozitív betegen próbálnák ki, majd a második szakaszban 600 HIV-negatív, de magas kockázati kategóriába sorolt ember beoltása következne.

Magas kockázati kategóriába sorolhatók a szexiparban dolgozók, a kábítószer-használók, hemofíliások és olyan melegek, akik gyakran cserélik szexuális partnerüket.

A vakcinához kötődő kutatásokban rendkívül fontos és mérföldkőnek tekinthető a klinikai kipróbálás engedélyezése, mivel az oltás emberek millióinak életét mentheti meg.

A SAV001 nevű vakcinát injekció formájában juttatják a szervezetbe. Az előzetes toxikológiai állatkísérletek már lefolytak, ahol semmilyen káros mellékhatást nem mutattak ki.

Oltóanyagnak halott HIV-1 vírust használnak, mely genetikailag módosított és nem patogén, azaz nem okoz fertőzést a beoltottnak.

A kutatócsapat egyelőre egy dél-koreai gyógyszercéggel gyártatná az oltóanyagot, a szert szabadalmaztatni szeretnék az Egyesült Államokban és az Európai Unió országaiban.

2010 végén körülbelül 34 millió ember él szerte a világon HIV-fertőzéssel. Magyarországon az első HIV-fertőzést 1985-ben diagnosztizálták egy hemofíliás, vérkészítményt kapott gyermeknél. Az első magyar AIDS-ben szenvedő beteget 1986 decemberében fedezték fel. 2010 első félévében látványosan emelkedett a magyar HIV-fertőzöttek száma. Csak 2010 első hat hónapjában 105 emberről állapították meg Magyarországon, hogy megfertőződött a vírussal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik