Tudomány

Igaz a fénynél gyorsabb sebesség?

Az OPERA-kísérlet ismétlése eddig ugyanazt az eredményt hozta: a neutrínók gyorsabban mehetnek a fénynél.

Az egész tudományos világot megrázta az a hír szeptemberben, miszerint bizonyos szubatomi részecskék gyorsabban haladhatnak a fénynél. Az úgynevezett OPERA-kísérletben olyan neutrínók sebességét mérték meg, melyek a CERN részecskelaboratóriumától az olaszországi Gran Sasso neutrínódetektorig „futottak” 732 km-es utat megtéve.

Annyira hihetetlennek tűnt az eredmény, hogy a részecskefizikusok október 21-én újra nekiálltak megmérni a neutrínók sebességét. A szeptemberi bejelentésekor James Gillies, a CERN szóvivője úgy kommentálta a “felfedezést”, hogy a legtöbb ember úgy érzi, ez nem lehet helyes.

November 18-án pénteken az arXiv előzetes tudományos publikációkat gyűjtő oldalra felkerült írás szerint a kísérlet ismétlése szintén igazolja a fénysebességnél gyorsabban száguldó neutrínók létezését.

A fénysebességnél gyorsabb sebesség a fizika jelenlegi állása szerint lehetetlen és nem összeegyeztethető Albert Einstein speciális relativitáselméletével. Ha igazak a mérések, akkor felvetődik annak a lehetősége, hogy elméletileg képesek lennénk információkat küldeni a múltba.

A fizikusok persze nem érik be ennyivel, várhatóan újra és újra felül fogják vizsgálni az OPERA-kísérlet eredményeit. 2012-re mindenképpen tovább akarják javítani a mérések pontosságát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik