Tudomány

Életet bombáznak az üstökösök egy közeli naprendszerbe

24.hu
24.hu

2011. 10. 20. 10:48

Olyan körülményeket mértek az Eta Corvi csillag körül, melyek kedveznek a földihez hasonló élet kifejlődésének.

Korábban a témában:

üstökös (üstökös, )
Fotó: NASA

Késői nagy bombázásnak nevezik azt az időszakot, amikor 3,95-3,85 milliárd évvel ezelőtt a Földünknél a bolygófejlődést egy meteorit, üstökös és kisbolygózápor zárta le.

A becsapódások ugyan többször elpárologtatták a kialakuló óceánok vizét, és kipusztíthatták a talán már 4,2 milliárd éve többször is kialakult, maitól esetleg eltérő életet, de a húsz millió éven keresztül tartó bombázás 10 milliárd tonna vizet és szén-dioxidot juttatott vissza a Földre, és a kísérő üvegházhatás jelentősen felmelegítette a bolygó légkörét.

A NASA Spitzer űrtávcsöve infravörös érzékelőivel most hasonló állapotokra bukkant az Eta Corvi csillag körül. Hatalmas porréteg veszi körül a naprendszert, ami arra utal, hogy az ott található bolygók hasonló – de jótékony – kataklizmákat élhetnek át, mint egykor a Föld.

Az Eta Corvi rendszer viszonylag fiatal, csak egymilliárd éves. A kutatók szerint éppen megfelelő korban van ahhoz, hogy a “nagy bombázás” időszakán átessen.

A rendszerben 2005-ben egy fényes gyűrűt fedeztek fel 150-szeres Nap-Föld távolságon belül. A gyűrű a naprendszerünk Kuiper-övének felel meg. Valaha innen érkezhettek a földi óceánokat hozó égitestek.

Ha létezne az idegen naprendszeren belül egy olyan bolygó, mely éppen beleesik az úgynevezett lakhatósági zónába, felszíne nagy eséllyel adhatna otthont földönkívüli életnek.

LAKHATÓSÁGI ZÓNA

A lakható övezet egy csillagrendszer azon területe, amelyben az általunk ismert élet ki tud alakulni.

A Naprendszerünk esetén ez a tartomány 0,95 és 1,37 CsE között van, így csak a Föld található a lakható övezetben.

A lakható övezetben lévő bolygó felszínének egy részén a víz állandóan folyékony állapotban van, ami elengedhetetlen feltétele az általunk ismert élet kialakulásának.

Az övezet kiterjedését a naprendszeren belül nem csak a központi csillagtól való távolság határozza meg, azt módosítja az adott bolygó légkörének felépítése is.

A fiatal csillagok körül nincs lakható övezet, mivel az erős sugárzás megakadályozza a bolygókeletkezést, és egyfajta „halálzóna” kialakulásához vezet néhány fényévnyi térségben. (forrás: Wikipedia)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Yusra Mardini, a 19 year-old Syrian swimmer who competed at the Rio 2016 Olympic Games as a member of Refugee Olympic Team and UNHCR Goodwill Ambassador, she speaks in Tokyo 2020 office on August 29, 2017, Where she shares her experiences at the Rio 2016 Games and her current activity as an athlete and UNHCR Goodwill Ambassador with Tokyo 2020 staff members. (Photo by Alessandro Di Ciommo/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.