Tudomány

Ózonréteget fedeztek fel a Vénuszon

Végre találtak egy tulajdonságot, amelyben a Naprendszer ikerbolygói a Föld és a Vénusz megegyezik egymással. Mindkettőt ózonréteg borítja be.

A napfény szén-dioxid molekulákra bomlik a Vénusz légkörében és oxigén atomokat szabadítanak fel a bolygó hűvösebb éjszakai oldalán, és ózon réteg képződik. Állapították meg bolygókutatók az európai Venus Express szonda legújabb adatai alapján.

Az ózonréteg 100 km magasságban helyezkedik el a bolygó légkörében – magasabban, mint nálunk -, koncentrációja azonban nem több mint 1 százaléka a földi ózonnak.

Az ózonréteg a Földön a sztratoszféra ózontartalmú része. Az ózon képes bizonyos frekvenciájú ultraibolya sugárzást elnyelni, így védi a rajta lakókat a veszélyes ultraibolya sugárzástól.

Néhány asztrobiológus úgy véli, hogy a szén-dioxid, a molekuláris oxigén és az ózon egyszerre az élet jele is lehet. A Marson végzett újabb kutatások cáfolják ezt a hipotézist. A vörös bolygón 0,3 százalék koncentrációjú ózont fedeztek fel, ugyanakkor még ez nem bizonyította a marsi élet létezését.

Manapság inkább az az elképzelés van érvényben, hogy egy bolygón az élet kialakulásához legalább 20 százalékkal több ózonra van szükség, mint amennyi jelenleg a Földet körbeveszi.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik