Tudomány

Megtalálták a legfiatalabb exobolygót

A bolygóbébi egy Jupiter-féle gázóriás. Ötször fiatalabb, mint az eddigi csúcstartó.

A kutatók a hawaii Mauna Kea csúcson üzemelő Keck obszervatórium tízméteres teleszkópjaival végeztek megfigyeléseket, amelyek segítségével a 450 fényévnyire, a Bika csillagképben figyelték meg az LkCa 15 katalógusjelű csillagot. Az égitest az úgynevezett T Tauri változócsillagokhoz tartozik, amelyek fényes fiatal, alig egymillió éves csillagok.

Amit a csillagászok felfedeztek, nem más mint egy forró “bolygókezdemény” a csillagot körülvevő, hideg gázokból és porból álló protoplanetáris korong közepén.

A felvételek tanúsága szerint a “planétaembrió” az anyacsillag és a protoplanetáris korong közötti résben helyezkedik el, mohón habzsolva fel az azt alkotó gázokat és port.

“Az LkCa 15b katalógusjelű planéta egy szuper-Jupiter méretű gázóriás és ötször fiatalabb, mint az eddigi ‘ifjúsági’ bolygórekorder” – hangsúlyozta Adam Kraus, a Hawaii Egyetem csillagászati intézetének asztronómusa.

MI AZ PROTOPLANETÁRIS KORONG?

A protoplanetáris korong, vagy proplid általában fiatal csillagok körül kialakuló akkréciós – anyagbefogási – korong, amelyben gáz és szilárd részecskék keringenek. Ezen részecskék idővel nagyobb anyagcsomókká, planetezimálokká, végül bolygókká állnak össze.

Az akkréciós korongok anyaga általában abból a ködből származik, melyben a csillag létrejött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik