Tudomány

Kelta “Stonehenge”-et találtak a Fekete-erdőben

Egy hatalmas naptár nyomaira leltek a Magdalenenberg kelta sírdombon.

A Magdalenenberg vaskori királyi sírdomb a Fekete-erdőben fekszik 740 méter tengerszint feletti magasságban Villingen-Schwenningen város mellett.

Sokáig a boszorkányok találkozóhelyének hitték. 1890-től kezdtek komolyan érdeklődni iránta a régészek, de az csak az 1970-es években azonosítottak a helyszínen egy nagyon gazdag Hallstatt vaskori kultúrához tartozó Kr. e. 616 körüli időkből származó temetkezést.

A 33 köbméteres területen a feltásári munkálatok a mai napig folynak, mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy nemrég Mainzi Német-Római Központi Múzeum – RGMZI – ásatásainak kiértékelésekor egy különleges egybeesést azonosítottak a szakemberek.

Kiderült, hogy a Magdalenenberg dombot a csillagok állásának megfelelően építették. A helyszínen található sírok a kelta naptár részeit képezik.

Az egybeesés feltárására a NASA, amerikai űrhivatal egyik speciális szoftverét használták, ez tette lehetővé, hogy az Kr. e. 618-as égbolt képét virtuálisan újraalkossák, majd összevessék a helyszínen talált leletek eredeti pozíciójával.

Mint kiderült 136 sírt rendeztek az északi félteke csillagképeinek és a Hold-ciklusoknak megfelelően. A Hold-ciklusok pontos számítása a kelta naptár sarkpontjait jelentette.

Később a rómaiaknak Nap-alapú naptárszámításának “köszönhetően” Európában teljesen feledésbe merült a Magdelenenberg kövei között eldugott kelta naptári rendszer.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik