Tech

Új rekordot állított fel a világ legpontosabb órája

Randy Faris / Getty Images
Randy Faris / Getty Images

A pontos időmérés fogalma a köznyelvben összenőtt az atomórákkal. A másodperc hosszának meghatározásához ezek jellemzően mikrohullámokat alkalmaznak, ám kutatások rávilágítottak, hogy az atomok látható fénnyel történő megvilágítása segíthet a még pontosabb meghatározásban. Ennek oka, hogy a fényhullámok frekvenciája magasabb, írja az Interesting Engineering.

Az optikai atomórák 30 milliárd évenként veszíthetnek egy másodpercet, ami nagyságrendekkel jobb, mint az eddig használt technológia.

Ehhez ugyanakkor rendkívül precíznek kell lennie az eszköznek, képes kell hogy legyen a másodperc törtrészének mérésére is. A napokban a Physical Review Letters folyóiratban megjelent tanulmány szerint a JILA Intézet kutatói a látható fénysugár helyett fényhálót, másnéven optikai rácsot alkalmaztak a több tízezer atom egyidejű mérésére.

A kutatók jelezték, hogy Albert Einstein relativitáselmélete szerint a gravitáció hatással van az időre, ami azt indikálja, hogy az erősebb gravitációs mező hatására lassabban telik az idő. Az intézet órája ezért kellően érzékeny lett ahhoz, hogy érzékelje a gravitáció hatását, méghozzá szubmilliméteres skálán.

Az új atomóra rendkívüli pontossága a hvg szerint egyebek mellett az űrkutatást is segítheti, ugyanis ezzel nagy távolságokon keresztül is tartható a pontos idő. Például egy szonda Marson történő gondtalan leszállásához sokkal pontosabb órákra lesz szükség, mint amelyek ma a GPS-ekben rendelkezésre állnak.

Kapcsolódó
atmóra (atomóra, )
Újradefiniálják a másodpercet
Az új, optikairács-órák háromszor pontosabbak a mostani atomóráknál és valószínűleg újraírják a másodperc definícióját is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik