Tech

Riaszthatják egymást az autósok egy új magyar app segítségével

Egy fiatal magyar pár fejéből pattant ki az ötlet, miután harmadjára jártak pórul és kellett munka előtt bebikázni a gépkocsijukat, hogy kellene egy mobiltelefonos applikáció, amivel közvetlenül lehet az autótulajdonosoknak üzenni. Nem vezetés közbeni üzengetésről van szó, hanem olyan hétköznapi dolgokról, mint például a rossz helyen parkolás figyelmetlenségből vagy az égve hagyott fényszóró. Ezért sajáterőből megalkották az iOS-re és Androidra egyaránt elérhető Autóőrszem applikációt, amivel

könnyedén üzenhetnek egymásnak az autótulajdonosok. 

Az alkalmazásban egy kattintással lehet jelezni, ha valaki rossz helyre parkolt, épp elvontatják az autót vagy ha bekapcsolt a riasztó. De a műszaki állapotában érzékelt probléma – mint a csöpögő olaj vagy a lapos kerék – is azonnal jelezhető.

“Egy éve adtuk ki az első verziót és a sok visszajelzésnek köszönhetően mára sikerült olyan funkciókkal bővíteni, ami lehetővé teszi, hogy bárki szívesen használja az applikációt. Nagyon egyszerű használni, be kell írni a rendszámot, akinek tulajdonosát riasztani szeretnénk és bepipálni, hogy miről szeretnénk értesíteni. A legújabb frissítés óta adott a lehetőség szabadszavas üzenetküldésre is, amit a felhasználók kérései alapján építettünk be a rendszerbe” – mondta Molnár József, az Autóőrszem alapítója.

Szeretnénk, ha nem mennének el az emberek az olyan problémák mellett, ami pár kattintással orvosolható, és másnak óriási segítség. Az applikációval a célunk az autós-kultúra fejlesztése, egy autós közösség elindítása, ahova bárki csatlakozhat, aki szeretne segíteni a másiknak.

Az Autóőrszem akkor lehet sikeres, hogy ha minél több rendszámot regisztrálnak, hiszen a riasztás csak így érhet célba. Egy rendszámnak egy jogosultja lehet, de több személy is kaphat értesítést ha a tulajdonos úgy határoz. A felhasználók a rendszámra tudnak üzenetet küldeni, és a rendszer anonim: nem derül ki, kihez tartozik a gépkocsi vagy hogy ki küldte a riasztást.

Fotó: Autóőrszem

A fejlesztők szerint az app megalkotása során fontos volt a visszaélések lehetőségének minimalizálása, már az első pillanattól számos óvintézkedést tettek: például a riasztást kapó autótulajdonos értékelheti, hogy értékes volt-e az információ, így ha valaki hamis riasztásokkal próbálkozik inaktiválható a fiókja.

A legújabb frissítés óta már az autóval nem rendelkezők is tudnak segíteni, ugyanis Facebook Messenger vagy Viber segítségével is riaszthatnak a nem regisztrált, de segíteni akaró járókelők. Elérhető továbbá egy autóra ragasztható matrica is, amivel jelezhető, hogy a tulajdonos használja az applikációt. Ez megkönnyíti a riasztást küldők dolgát, hiszen azonnal tudható, hogy az információ célba ér.

A fejlesztés még nem ért véget, a visszajelzések és kérések alapján további újítások várhatóak, mint a zónaterület alapján történő riasztás, de a fejlesztők tervezik az aktív felhasználók jutalmazását is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik