Tech

Úgy tűnik, eddig mindenki rosszul használt egy beállítást

A Manchester Egyetem friss tanulmánya szerint meglehetősen túlértékeltek az okostelefonok kékfény-szűrői. Az éjszakai módként is ismert filter célja, hogy a felhasználók cirkadián ritmusát ne zavarja meg a lefekvés előtti, mobilon történő olvasgatás. A legtöbb élőlény rendelkezik egy belső órával, amely segít biztosítani a szervezet optimális működését a nap folyamán változó fény- és hőmérsékleti viszonyok között, ezért feltételezték eddig a szakemberek, hogy a kék fény hatással lehet a pihenésre.

A machesteri kutatók most egereken vizsgálták alaposabban, hogy a kék fénynek valóban van-e számottevő hatása a cirkadián ritmusra – mint kiderült, valójában nincs. A vizsgálatok során különféle hőmérsékletű fénnyel világították az állatokat változatlan fényerő mellett.

Az eredmények azt mutatják, hogy a hűvös, kék fény kevésbé volt hatással az egerek belső órájára, mint a melegebb, sárga.

A kutatást vezető Dr. Brown szerint ez nem olyan meglepő, hiszen éjszaka a fényviszonyok általában tompábbak és hűvösebbek, mint nappal, a testet pedig főleg ez a két környezeti tényező segíti annak meghatározásában, hogy mikor van az alvás, vagy a felébredés ideje.

Korábban a tudósok úgy hitték, hogy a szemünkben kék fényre érzékeny fehérjék vannak, amelyek miatt az alvási ritmus is változhat. Ugyan a sejtek tényleg érzékenyek, nem bírnak számottevő hatással arra, hogyan változik a testünk belső órája.

Az órák, amelyek bennünk ketyegnek
Elmagyarázzuk, miért jelentősek az idei orvosi Nobel-díjasok felfedezései. Avagy hogyan lesz egy sejtszintű folyamatból alvás és ébrenlét, reggeli, ebéd és vacsora?

„Vizsgálataink alapján valójában jótékony hatással bír, ha éjszaka tompább, hidegebb, napközben pedig melegebb, sárgább fényeket használunk. Sikerült bizonyítani azt is, hogy az egészségünk számára pozitív, ha a belső óránkat a közösségben, illetve munkával töltött napirendünkhöz igazítjuk. A helyes színhőmérséklet megválasztása is segíthet ennek elérésében” – mondta Dr. Brown. Összességében: jobban járunk, ha éjszaka pont nem használjuk a kékfény-szűrőt.

Természetesen ettől függetlenül a szakértők szerint tényleg jobban alszunk akkor, ha elalvás előtt lazító teát iszunk, és a kütyük nyomkodása helyett olyan pihentető tevékenységet végzünk, mint az olvasás, hiszen kevesebb információ és inger érhet minket.

És ugyan az alvásra nincs különösebben pozitív hatással a kék fény, attól függetlenül túlzó mértékben káros lehet, mutatta ki egy korábbi vizsgálat. A makula-degeneráció egy betegségcsoport, amely a sárgafoltot érinti. Az itt található, fényre érzékeny sejtek pusztulása komoly látásproblémákat eredményezhet. A makula-degenerációra jelenleg nincs gyógymód, igaz, megfelelő kezeléssel le lehet lassítani a betegséget. Bár a makula-degeneráció általában idős korban jelentkezik, a kék fény nagyban hozzájárulhat a rendellenesség kialakulásához.

Így teszi tönkre a mobilozás a szemünket
A kék fény nagyon súlyos károkat okoz a retinában.

(Kiemelt kép: AFP)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik