Tech

Ilyen tévét válasszon, ha kímélni akarja a szemét

A német TÜV Rheinland hivatalosan is elismerte az LG gyártotta, OLED technológiával készült panelek szemkímélő tulajdonságait: a mérnököi egy komplex vizsgálat során többek között a vibrálás mértékét, a képminőséget és a kékfénykibocsátás mennyiségét vizsgálták. Utóbbi különösen nagy figyelmet kap napjainkban, hiszen a képernyők által kibocsátott kék fény számos egészségügyi problémával hozható összefüggésbe: irritálhatja a szemet, koncentrációs problémákat és alvászavart okozhat. Külső védelem nélkül ráadásul a kék fény akadálytalanul jut el a szemben lévő sárgafoltra, amely az éles látás központja.

MI AZ AZ OLED?

Az OLED (Organic Light-Emitting Diode) képernyőknél nincsenek folyadékkristályok és háttérvilágításra sincs szükség. A kijelző organikus diódákból áll, amik maguktól, egyenként képesek fénykibocsátásra és teljesen kikapcsolhatók, így a képernyő képes tökéletes feketék megjelenítésére. A közvetített kép nagyon részletes, teltek a színek, arról nem is beszélve, hogy a betekintési szög és a válaszidő is optimálisabb, mint egy LCD panel esetében.

A vizsgálat során kiderült, hogy az LG 65 hüvelykes OLED paneljeit 34 százalékos kékfény-kibocsátás jellemzi, ami jóval a szervezet által meghatározott 50 százalékos egészségügyi határérték alatti eredmény. Mindez annak fényében is figyelemreméltó, hogy egyes csúcskategóriás LCD kijelzők ezzel szemben megközelítőleg 64 százalékban bocsátanak ki kék fényt. A teszteken azt is megállapították, hogy az LG OLED paneleken szinte alig tapasztalható vibrálás (0,87%), ami szintén kimagasló érték még a csúcskategóriás LCD panelekhez képest is, amelyek esetében ennek duplája a jellemző.

Az LG új OLED tévéje a középkategóriában is a csúcsot nyújtja
Kipróbáltuk az LG új, 55 hüvelykes, OLED panellel szerelt okostévéjét, ami nemcsak képminőségben, de az elérhető funkciók terén is a csúcskategóriás készülékek szintjét képviseli.

Mivel az LG OLED kijelzői képminőség tekintetében is kimagaslóan teljesítettek a teszten, a panelek megkapták a TÜV Rheinland ISO 9241-307 tanúsítványát, azaz a „szemkímélő kijelző” minősítést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik