Tech

Valahol itt pihen India elveszett holdszondája

India űrszondája, a Csandraján-2 és annak landere nagyon ígéretesen indult el a Hold felé, de az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO) hamar elvesztette a kapcsolatot a szonda Vikram nevű leszállóegységével, ezzel szeptember 6-án kudarcot szenvedett szombaton India második Hold-missziója. A kommunikáció percekkel azelőtt szakadt meg, hogy a robot talajt ért volna a déli sarkvidéken.

Meghiúsult a Hold-misszió
Megszakadt a kommunikáció a leszállóegységgel.

A NASA most fotót készített a területről, a Lunar Reconnaissance Orbiter fotóján pedig ugyan a landert magát nem látni, de a szakértők nagyjából be tudják lőni, hogy hol feküdhetnek a roncsai. Az űrügynökség az indiai ISRO-nak akart segíteni abban, hogy megtalálják az eszköz pontos helyét – írja a Space.com.

Valahol a bekarikázott területen lehet a lander. Fotó: NASA / Space.com

A Vikram két holdi kráter, a Simpelius N és a Manzinus C közötti sík területre akart leszállni, de az utolsó helyadatok szerint a lander mégsem erre tartott, módosította a pályáját, és így nem tudni pontosan, hogy merre lehet.

A jelenlegi látási viszonyok nem a legideálisabbak, mivel a Nap pont olyan szögben süt a felszínre, hogy hosszú árnyékokat vessen a területre. A NASA jövő hónapban is megpróbál használhatóbb képet csinálni a tervezett leszállóhely környékéről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik