Tudomány

Gigantikus lyuk tátong a Holdon

Több milliárd évvel ezelőtt egy hatalmas objektum ütközött a Holdnak. A becsapódás nyoma napjainkban is látható: egy 13 kilométer mély és 2500 kilométer széles kráter, az úgynevezett Déli-sarki Aitken-medence. Ez a Naprendszer egyik legnagyobb krátere.

A kutatók évtizedeken át azt hitték, hogy a mélyedést egy rendkívül gyors, óriási meteor alakította ki, amelyik egyenesen érte el a felszínt. Bár a kínai Jutu-2 holdjáró idén olyan mintákat gyűjtött a kráter szélén, melyek alátámasztani látszottak a gigantikus becsapódás elméletét, egy új tanulmány szerint a hipotézis nem állja meg a helyét – számol be a Live Science.

Fotó: iStock

A kutatók a medence hat pontján lévő ásványokat elemezve arra jutottak, hogy a helyi anyag nem a Hold köpenyéből, hanem a kérgéből származik.

Ez azt jelenti, hogy a becsapódás messze nem lehetett olyan erejű, mint eddig hitték.

Akkor mégis mi hozhatta létre a Déli-sarki Aitken-medencét? Az új tanulmányban a szerzők nem vetnek fel új magyarázatokat, egy korábbi elmélet szerint viszont egy jóval lassabb, 30 fokos dőlési szöggel érkező objektum is kialakíthatta a mélyedést. Hogy ez így volt, vagy sem, az vitatható, a friss adatok mindenesetre azt mutatják, hogy sok még a bizonytalanság a Holddal kapcsolatban.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik