Tech

Újabb képen a Holdon talált, nagyon furcsa anyag

Missziójának nyolcadik holdi napján találkozott egy nagyon különös anyaggal a Hold sötét oldalán állomásozó Csange-4 leszállóegysége: a gélszerű anyagról a kínai tudósok nem közöltek sem képeket, sem adatokat, de nemzetközi szakértők úgy gondolják, valószínűleg olvadt üvegdarab lehet.

Elsőként a space.com számolt be róla, hogy a nyolcadik holdi nap harmadik földi napján (azért ilyen furcsa ez, mert egy holdi nap két földi hétből áll) a leszállóegység egy a szürke holdi talajtól eltérő, élénk színű valamire lett figyelmes az egyik holdi kráterben.

Az anyag a kráter közepén látható. Fotó: CNSA/CLEP

A kráterben pihenő anyagról most újabb képek érkeztek a Csange-4 leszállóegységétől, de még mindig nem vagyunk tőlük sokkal előrébb: a Kínai Nemzeti Űrügynökség még mindig nem tudja biztosan, hogy mi is lehet ez – írja a Science Alert. Az azonosítást nehezíti az is, hogy a darabka egy kráterben található, ahová a lander nem tud, vagy csak nagyon nehezen képes lemenni.

Furcsa anyagot találtak a Hold túloldalán
Gélállagú, egy kráterben találták, és egyelőre nem tudni, mi lehet az.

Kutatók szerint a legvalószínűbb eshetőség egyébként az, hogy az anyag egy megolvadt üvegdarabka, ami akkor került a felszínre, amikor egy meteor becsapódott. Biztosat azonban egyelőre még nem lehet tudni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik