Tech

Internetes labor nyílt a BME-n

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen új generációs internetes megoldások megismerését és tesztelését kezdi meg.

A csütörtökön bemutatott laboratórium az internetes távközléssel foglalkozó amerikai Cisco támogatásával jött létre, s az új létesítmény világszerte mintegy húsz hasonló központtal működik együtt. A labort az új generációs internet protokoll, az IPv6 címtartomány oktatására hozták létre.

Az új címtartományra azért van szükség, mert az internetes címek a korábbi tartományokban hamarosan elfogynak. A Cisco internetes üzleti megoldások csoportjának becslése szerint 2020-ban mintegy 50 milliárd eszköz fog az internethez kapcsolódni, s ezek mindegyike egy vagy több IP-címet fog használni. A 2008 óta az internethez csatlakozó eszközök száma meghaladja a Föld lakosainak számát, míg 2020-ra várhatóan mindenkire legalább 6 internetes eszköz jut.

A Cisco nagy jövőt jósol a gép-gép közötti kommunikációnak is, az M2M révén 2020-ra több mint 50 milliárd önálló eszköz kapcsolódik majd az internethez: így például orvosi berendezések, amelyek a páciensek távoli felügyeletét teszik lehetővé. A gép-gép kapcsolatban az ár-automaták képesek kapcsolatba lépni a legközelebbi raktárral vagy járművel, így még a termékek kifogyása előtt feltölthetők áruval. Emellett az M2M technológia többek között lehetővé teszi, hogy az ATM-eket, bankjegykiadó automatákat video megfigyelésre is alkalmazzák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik