Tech

Mit jelent számodra, hogy elfogytak az IP címek?

Közismert tény, hogy a napokban kiosztották az utolsó IPv4 címeket; az már kevésbé az, hogy mit kell tenni az IPv6-ért?

Bekezdésnyi összefoglaló azok számára, akik lemaradtak róla: minden az interneten található eszköznek van egy címe, ami alapján azonosítja magát, ez az internet protokoll, vagyis IP cím. Az utóbbi 30 évben a 4-es típust használtuk, ami három ponttal elválasztott 4 darab háromjegyű számot jelentett, például: 198.168.101.101. Az utóbbi harminc év azonban pont arra volt elég, hogy az összes lehetséges kombinációt feléljük, és itt jön be az IPv6 a képbe, amely számokat és betűket is használ az azonosításhoz és például így néz ki: 3ffe:1900:4545:3:200:f8ff:fe21:67cf. Ilyen típusú címből pedig 340 szextillió darab osztható ki.

A szolgáltatók természetesen minél kevésbé szeretnék megterhelni az egyes felhasználókat. Mivel azt mindig is tudni lehetett, hogy az IPv4 nagyon is véges számú variációval bír, és már vagy egy évtizede azt is lehet tudni, hogy ezt a véges számú variációt az emberiség ki fogja használni, a legtöbb gyártó már évekkel ezelőtt beépítette az IPv6 kompatibilitást gépeinkbe.

Ha nem vagyunk abban, biztosak, hogy számítógépünk/laptopunk gyártója mennyire foglalkozott internet protokolláris jövőnkkel, (windows alól) a start menüben futtassuk a cmd parancsot, majd a felugró, DOS-ra hajazó fekete ablakba üssük be az ipconfig parancsot. Amennyiben az enter lenyomása után találunk olyan sort, amiben szerepel az IPv6 kifejezés, nagy baj már nem lehet.

Az új rendszer első világméretű tesztelése 2011. június 8-án történik meg, mikor az internet óriásai (Google, Facebook), akiknek üzletileg is a legfontosabb, hogy az internet tovább működjön és növekedjen egy napra átállnak az új protokollra. Számos szolgáltatást egyébként már most is el lehet így érni, úgyhogy súlyosabb gondokra nem kell számítani és a beavatatlanok számára június 8-a olyan nap lesz, mint bármely másik.

A végleges átállás pedig valóban a közeljövőben várható: az Egyesült Államokban például 2012. szeptember 30-ában állapította meg a határidőt a szövetségi kormány.

AJÁNLOTT LINKEK:

Mit jelent az IPv6 átállás? – angolul (lifehacker)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik