Tech

Az internet összefog a túlélésért

IPv6(1024x768).png (ip, ip cím, ipv6, internet, )
IPv6(1024x768).png (ip, ip cím, ipv6, internet, )

A Google, a Facebook, a Yahoo, a Bing és úgy általában az internet nagyágyúi szerdán tartják az IPv6 világnapját és élesben tesztelik az új protokoll működését.

Minden korábbi híreszteléssel és maja naptárral ellentétben a világvége – legalábbis az interneten – valamikor 2011. februárjának elején következett be – beütött az IPkalipszis és elfogytak az IP címek – a 80-as évek óta az interneten jelenlévők azonosítására használt IPv4 protokoll korlátozott számú címe mind kiosztásra került. Persze a világháló nem zárt be, sőt, további fejlődését sem akadályozza semmi, hála az IPv6-nak. A hatosra végződő protokoll ugyanis 340 szextrilliárd címet képes elviselni, ami – nem nehéz belátni – picit több, mint az IPv4 mindössze 4 milliárd darabos tartománya.

Mivel az internetlakosság töredéke használja csupán az újítást, az internet nagyjai az átállás előtt élesben is szeretnék tesztelni az esetleges hibák felderítése végett. Erre hivatott a június 8-i IPv6 világnap, melyen az előbb említett netes óriások 24 órán keresztül kizárólag az új rendszert vennék igénybe. A Google becslése szerint ez a felhasználók 99,95%-ánál nem kellene gondot okozzon.

Ha érdekel, hogy szerdán gond nélkül meg tudod-e nézni a leveleidet, ismerőseidet és a kedvenc macskás videóidat, irány az IPv6-felkészültségmérő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik