Forma-1

Hamilton és Verstappen kegyetlen csatájából a címvédő jött ki győztesen a szaúdi káoszfutamon

Giuseppe CACACE / AFP
Giuseppe CACACE / AFP

Lewis Hamilton nyerte a szezon legőrültebb versenyét, a Forma-1 első Szaúdi Nagydíját.

A rajtnál simán eljött a mezőny, Bottas fedezte Hamiltont, így Verstappennek nem volt esélye közelebb kerülni a címvédőhöz, sőt örülnie kellett, hogy csapattársa, Pérez nem bontotta le hátulról, mert közel volt hozzá.

A 10. körben Hamilton, Bottas, Verstappen, Leclerc, Pérez, Norris, Ocon, Ricciardo, Gasly, Giovinazzi volt a sorrend. Ugyanebben a körben történt, hogy Schumacher odacsapta az autóját, ő volt az első kieső, és beküldték a safety cart.

A Mercedes gyorsan behívta kerékcserére mindkét versenyzőjét, utóbb kiderült, hogy Bottas feltartotta Verstappent, hogy jusson idő mindkét bokszkiállásra, de nem büntették a csapatot ezért. Mivel a baleset helyszínén javítani kellett a védőfalat, a 13. körben piros zászlóval félbeszakították a futamot, amivel Verstappen járt jól, hiszen így a bokszban le lehetett bonyolítani egy kerékcserét a Red Bull hollandjánál.

Hamilton vitatkozott egy sort a csapatával, hogy nem volt-e túl kockázatos húzás, hogy mindkettőjüket kihívták egyből Schumacher balesete után, és azt sem értette, miért kellett megszakítani a futamot. Helyi idő szerint 21.15-kor (nálunk 19.15-kor) folytatódott a futam, de a második rajt kaotikusra sikerült: Hamilton jobban kapta el a rajtot, de Verstappen kívülről támadt, majd Ocon is beszállt a buliba, és a címvédő visszacsúszott a harmadik helyre. Hátul ennél is komolyabb jelenetek játszódtak le, Pérez szinte a falra szorította Leclerc-t, aki menekülni próbált, és eltalálta a mexikóit, majd a mögöttük érkező, nagyot fékező Russellbe rohant bele Mazepin.

Az újabb piros zászló után hihetetlen egyezkedés kezdődött, Michael Masi versenybíró a Mercedesszel és a Red Bull-lal is alkudozott arról, hogy a második rajt utáni Hamilton–Verstappen-csata után ki milyen pozícióból induljon a harmadik rajtnál. A vége az lett, hogy Ocont rakták előre, mögé pedig Hamilton került, vagyis a Red Bullnál úgy döntöttek, visszaadják a pozíciót, amit a holland az első kanyarban szerzett, amikor kívülről visszatámadt.

A harmadik rajt előtt Verstappen közepes keverékű gumikat kapott, és a holland pilóta nagyon vagány volt az újraindításnál, belülről bújt be Hamilton és Ocon mellé, és Hamilton elé végül az Alpine versenyzője is befurakodott. Igaz, Ocon nem tudta sokáig maga mögött tartani Hamiltont, aki elkezdte keményen üldözni Verstappent. A két vb-esélyes nagyon ellépett a többiektől, de a mezőnyben közben voltak izgalmak, Cunoda és Vettel akadt össze, így egy rövid időre virtuális biztonsági fázis lépett életbe, Cunoda pedig öt másodperces büntetést kapott.

Rengeteg volt a törmelék a pályán, így egymás után jöttek a virtuális biztonsági autós fázisok, majd a 37. körben jött a Verstappen–Hamilton-csata újabb felvonása: az egyes kanyarban megpróbált kívülről akciózni a címvédő, a felek összeütköztek, Hamilton pedig az eset után őrültnek nevezte ellenfelét. Verstappennek szóltak, hogy adja vissza a helyet, ezért a pilóta lelassított, de Hamilton nem értette a szituációt, hátulról nekiment a hollandnak, és megsérült az első szárnya. A visszajátszásokat látva csoda, hogy nem esett ki egyikük sem.

A 42. körben végül Verstappen elengedte Hamilton, majd egyből visszatámadta, és vissza is előzte. A korábbi incidensük miatt azonban Verstappen öt másodperces büntetést kapott, majd valószínűleg a Red Bull versenyzője kissé megzavarodott, mert ismét elengedte Hamiltont. A Mercedes pilótája nagyon meglódult, innen már nem volt kérdés, hogy övé a futamgyőzelem, pályafutása 103. diadala.

Hamilton győzelme, a neki a leggyorsabb körért járó pluszpont és Verstappen második helye azt jelenti, hogy az idényzáró futamot pontegyenlőséggel várja a két klasszis. Bottas pedig óriásit hajrázott, és végül egy tizeddel megelőzte Ocont, és bejött harmadiknak.

A Szaúdi Nagydíj végeredménye:

www.sofascore.com

A vb állása:

www.sofascore.com

Ajánlott videó

Olvasói sztorik