Élő Sport

Drámai meccs után elődöntős a pólóválogatott, Losonczi a bronzért birkózhat, a vitorlázó Vadnai negyedik – ez történt az olimpián szerdán

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Egy helyen a 12. versenynap összes fontos történése.

Íme a szerdai nap magyar érdekeltségű menetrendje!

  • Atlétikában korán reggel a maratoni gyaloglás döntőjében Récsei Rita és Venyercsán Bence szerepelt, végül a 21. helyen értek célba. Délelőtt a női 100 méteres gátfutásában is akadt két érdekelt: a budapesti vébén 60 méteren országos csúcsot döntő Kerekes Gréta és a világbajnokságon 13. helyen záró Kozák Luca egyaránt a reményfutamba került.
  • Folytatódtak a kajak-kenu-program előfutamai is, 500 méteren K1-ben Gazsó Alida Dóra és Csipes Tamara szállt vízre, mindketten futamgyőzelemmel jutottak tovább. A férfiak 1000 méteres egyéni selejtezőiben Kopasz Bálint fél hajóhosszal nyert, Varga Ádám ugyancsak leiskolázva a mezőnyt lett futam első. A kenusoknál Fejes Dániel és Adolf Balázs is reményfutamra kényszerült 1000 méteren, de mindketten továbbkerültek onnan a középfutamba.
  • A kötöttfogású birkózók 87 kilogrammos kategóriájában a világbajnok Losonci Dávid előbb a kétszeres világ- és Európa-bajnok Rafiq Huseynovot, majd az idei Európa-bajnok Alekszandr Andrejevic Komarovot is legyőzte, az elődöntőben azonban kikapott a bolgár Novikovtól, így csütörtökön a bronzért mérkőzhet.
  • A taekwondós, Tokióban 5. Salim Omar argentin ellenfelét verve a negyeddöntőbe jutott, ott azonban kikapott a címvédő olasz Vito Dell’Aquilától. És mivel az olasz nem jutott döntőbe, így Salim sem került a vigaszágra, kilencedikként zárt.
  • Nem ment könnyen, de sikerült lebonyolítani a vitorlázó Vadnai Jonatán éremfutamát. Az élete első olimpiáján szereplő vitorlázó harmadik helyen ért célba az éremfutamban, és végül negyedik lett az ILCA 7-es hajóosztályban.
  • A napot a férfi vízilabda-válogatott zárta, amely ötméteresekkel győzte le a világbajnoki ezüst- és Európa-bajnoki bronzérmes Olaszországot.

Pokoli nagy góllal nyert, és ezzel elődöntős a szerb pólóválogatott

A címvédő szerb vízilabda-válogatott elképesztő végjátékban 12-11-re legyőzte a görög csapatot a párizsi olimpia szerdai negyeddöntőjében.

A hajrában a csoportgyőztes görögök hat másodperccel a vége előtt egyenlítettek, a korábbi Ferencváros-játékos Nikola Jaksic azonban a középkezdés után 11 méterről elképesztően nagy kapufás gólt lőtt, ezzel megszerezve a győzelmet a szerbeknek, akik a csoportjukban a magyarok mögött csak negyedikek lettek.

Mindez azt jelenti, hogy két negyeddöntő után már búcsúzott a férfi torna mindkét csoportjának győztese, a spanyol, illetve a görög válogatott. A magyarok 20.35-kor az olaszok ellen ugranak medencébe, a találkozó győztese a világbajnok horvátokkal játszik a négy között.

Pigniczki Fanni csütörtökön fél tizenegy körül kezd az rg-versenyeken

Vége a szertorna- és gumiasztalversenyeknek, a tornasportok olimpiai programját hagyományosan a ritmikus gimnasztika zárja. A mezőnyben Tokió után ismét ott van az MTK tornásznője, Pigniczki Fanni, aki a 2023-as, valenciai világbajnokságon kvalifikált az olimpiára. Célja a tízes döntőbe jutás, a selejtezőt 24 tornász kezdi meg.

Öt klasszis – a bolgár Sztiliana Nikolova és Borjana Kalejn, a német Darja Varfolomeev, az olasz Sofia Raffaeli és az izraeli Daria Atamanov – döntőbe jutása nagyon valószínű, mögöttük viszont rendkívül szoros verseny várható, és a karikával vb-bronzérmes, labdával Eb-ezüstérmes Pigniczkinek van esélye a továbbjutásra. A magyar versenyző kilencedik a szólítási rendben, várhatóan 10.30-kor (karika), 12.01-kor (labda), 15.30-kor (buzogány) és 17.01-kor (szalag) lép szőnyegre, de rg-ben gyakran megborul a menetrend az óvások elbírálása miatt. A versenyzők ma a pódiumedzésen belakták a Porte de La Chapelle Arénát.

Salim Omar Gergely: Nem tartottam be tökéletesen a taktikai utasításokat

Salim Omar Gergely a címvédő olasz Vito Dell’Aquila elleni vesztes mérkőzése után az MTI kérdésére elmondta, természetesen nem ilyen eredményre számított, nem tartotta be tökéletesen az előre megbeszélt taktikai utasításokat. Megjegyezte, ő alapvetően egy támadó szellemű versenyző, aki szereti irányítani a küzdelmet, ellenfele pedig igazából ezt használta ki, sokkal nyugodtabbnak kellett volna lennie, különösképpen a második menetben. A fiatal magyar taekwondós kijelentette, még ki kell elemeznie a küzdelmet, de ha összejön a vigaszágas szereplés, akkor maximálisan készen áll majd a folytatásra.

Merthogy, ha az olasz bejut a fináléba, akkor Salim Omar Gergely a bronzéremért folytathatja a vigaszágon.

Vadnai nem volt messze a harmadik helytől

Az éremfutam szabályai szerint duplázódnak az itt megszerzett pontok, és azokat hozzáadják az alapversenyben (ez ezúttal nyolc futamot jelentett, kettőt szélhiány miatt töröltek) elértekhez. Az alapverseny legrosszabb eredménye kiesett. Így aztán az éremfutam első helyén végzett Wearn 2, Kontidesz 4, Vadnai 6, a norvég Tomasgaard 8 pontot kapott, és így tovább.

Végeredmény, vitorlázás, ILCA 7 hajóosztály:

1. Matt Wearn (Ausztrália) 40 helyezési pont
2. Pavlosz Kontidesz (Ciprus) 56
3. Stefano Peschiera (Peru) 80
4. Vadnai Jonatán (Magyarország) 84
5. Herman Tomasgaard (Norvégia) 85
6. Michael Beckett (Nagy-Britannia) 87

Vadnai 3. az éremfutamban, 4. az olimpián!

Vadnai Jonatán a 3. helyen zárta az ausztrál Matt Wearn és a ciprusi Pavlosz Kontidesz – azaz az összetett 1. és 2. helyezettje – mögött az ILCA 7 hajóosztály éremfutamát, ezzel pedig a 4. helyen végzett az olimpián, remek eredmény! Wearn a hajóosztály olimpiai bajnoka.

A második bóját kerülik, Vadnai az élmezőnyben

A norvég Hermann Tomasgaard vezet, mögötte a ciprusi Pavlosz Kontidesz, mindketten éremért harcolnak, akárcsak Vadnai Jonatán, aki harmadik. Aztán Vadnai megint visszaveszi a vezetést, de a helyzet pillanatról pillanatra változik. A virtuális összesítésben a magyar vitorlázó most harmadik.

Salim simán kikapott a címvédőtől az olimpiai negyeddöntőben

Salim Omar Gergely magabiztos győzelemmel kezdte a párizsi olimpia taekwondoversenyét az 58 kilogrammosok mezőnyében, a második ellenfele azonban az olasz címvédő, Vito Dell’Aquila volt, akitől három éve, Tokióban vereséget szenvedett – a magyar sportoló akkor a vigaszágon bronzmeccsig jutott, amit elveszítette és ötödik lett. Salim azóta már megnyerte a világbajnokságot, és hatodik kiemeltként várta a párizsi versenyt, olasz riválisát a harmadik helyen rangsorolták.

Tokió óta történt egy jelentős változás, már nem az összpontszám dönt a mérkőzések végén, hanem két szettet meg kell nyerni a győzelemhez.

Varga Jennifer / 24.hu

Erősen kezdte a negyeddöntőt Salim, szinte egyből fejbe rúgta az olaszt, aki viszont testre vitt be azonnal egy érvényes találatot. Az első menet felénél a magyar taekwondós kapott egy intést, ami az ellenfelének egy pontot jelentett, Dell’Aquilva végül simán nyerte 9-4-re az első felvonást.

A második menetben az olasz kezdett aktívabban, rögtön volt egy pontos rúgása, amire elsőre két pontot kapott, de visszanézték videón és eltalálta Salim fejét, öt pontot kapott végül érte. Ismét büntették a magyart, majd egy újabb videózást követően derült ki, hogy az olasz ismét eltalálta a fejét egy rúgással, majd a testét is, így már 11-0-ra vezetett. Egy újabb pontos testrúgás vetett véget a mérkőzésnek.

Dell’Aquila később kikapott az elődöntőben, így eldőlt, hogy Salim Omar Gergely számára befejeződött az olimpia.

Újra nekifutnak Vadnai Jonatánék

Másodjára is ellőtték a vitorlázók ILCA7-es hajóosztályának éremfutamát. A szélcsend miatt menet közben félbeszakított szerdai első rajt után Vadnai Jonatán vezetett, majd felborult, és mira talpraállította a hajót, a 6. helyre csúszott vissza, szerencsére eztán lelőtték a versenyt.
A magyar vitorlázó így az alapversenyben elért 6. pozíciójából folytatja a bronzérem reményében.

Hátrányban van Salim

Ezt a meccset is jól kezdte, szinte egyből fejbe rúgta az olaszt, aki viszont testre vitt be azonnal egy érvényes találatot. Az első menet felénél a magyar taekwondós kapott egy intést, ami az ellenfelének egy pontot jelentett, Dell’Aquilva végül simán nyerte 9-4-re az első felvonást.

Az atléta George Mills mégis továbbjutott 5000 méteren

Korábban beszámoltunk róla, mekkora esés történt a férfi 500 méteres síkfutás első selejtező futamában, majd utána miért alakult ki dulakodás a végül 18. helyen befutó, és kieső brit George Mills és a 7, így alanyi jogon továbbjutó francia Hugo Hay között.

Az eset után videóztak egy jót a versenybírók, és ez alapján vétlennek ítélték, úgy döntöttek továbbjuttatják Mills-t, továbbá a dominószerű bukásban érintett másik három érintett sportolót, a spanyol Thierry Ndikumwenayót, a menekült olimpiai csapat sportolóját, Dominic Lobalu és a holland Mike Foppent is.

Kapcsolódó
Párizs 2024: bukás, majd dulakodás a férfi 5000 méter előfutama után
Ilyet is ritkán látni atlétikai pályán, pláne nem egy olimpián.

Holland arany ILCA6-ban, a vitorlázó Érdi Mária 14.

A férfiak ILCA7-esével ellentétben a női vitorlázók ILCA 6-os éremfutamát sikerült befejezni. Az első helyen a holland Marit Bouwmeester, a másodikon a dán Anne-Marie Rindom végzett, míg az olimpiai bronzérem végül a norvég Line Flem Hoest nyakába került. A mindvégig sérüléssel bajlódó magyar Érdi Mária már nem versenyzett szerdán, az alapfutamok alapján a 14. helyen zárta az olimpiát.

A világbajnok legyőzte az Európa-bajnokot vízilabdában

A világbajnok Horvátország 10-8-ra legyőzte az Európa-bajnok Spanyolországot az olimpia férfi vízilabdatornájának első negyeddöntőjében.

A spanyolok egyszer sem vezettek az egész mérkőzésen. A világversenyek közül legutóbb a 2017-es budapesti világbajnokságon fordult elő velük, hogy nem jutottak a legjobb négy közé.

eredmény, férfi vízilabda, negyeddöntő:

Horvátország – Spanyolország 10-8 (2-0, 4-3, 2-2, 2-3)

Kajak-kenu: Adolf és Fejes is középdöntős

A kenus Fejes Dániel és Adolf Balázs is megnyerte a reményfutamát 1000 méteren, ezzel középfutamba jutott.

Azok, akik szerda délelőtt nem tudtak első pályájukon, az előfutamban az első kettő között végezni, kora délután javíthattak. A három reményfutamban ugyancsak az első két hely ért folytatást.

A Honvéd 24 éves versenyzője, Fejes – aki három éve, Tokióban párosban 11. volt – az elsőben evezett az után, hogy negyedik hellyel kezdett. Ezúttal jól felépített taktikával magabiztosan győzött úgy, hogy a hajrában simán elment a sokáig vezető kubai Jose Ramon Pelier Cordova mellett.

A hosszabb távokon négyszeres világbajnok, ebben a számban Tokióban 15., a játékokat követő 2021-es vb-n bronzérmes Adolf a délelőtti evezése során harmadik lett, ezért kellett délután újra kenuba térdelnie.

A reményfutamban egy kínai és egy menekült csapatba tartozó kenus mögött harmadik volt 250, majd 500 méternél is, de aztán utóbbi versenyző lelassult, Adolf Balázs pedig a kínai mellett is simán elment, és úgy is nagy fölénnyel nyert, hogy a végén már erősen visszavett a tempóból.

Ebben a számban a középfutamot és a döntőt pénteken rendezik.

Vadnai Jonatán az élbolyban

Az első fordulóhoz érkezett az ILCA7-es vitrolázók éremfutama. Vadnai Jonatán jól kapta el a rajtot, és angol vetélytársával felváltva vezetve haladnak az első forduló felé.

Elindult Vadnai Jonatánék éremfutama

Az ILCA 7-es hajóosztályban az Eb-ezüstérmes Vadnai Jonatán nyolc selejtező futam után a hatodik helyen áll. A lemaradása nem óriási, így egy remek futammal van esélye a bronzérem megszerzésére.

Így áll a verseny az éremfutam előtt:

1. Matt Wearn (ausztrál) 38 helyezési pont
2. Pavlosz Kontidesz (ciprusi) 52
3. Stefano Peschiera (perui) 62
4. Michael Beckett (brit) 67
5. Hermann Tomasgaard (norvég) 77
6. Vadnai Jonatán 78
7. Thomas Saunders (új-zélandi) 80
8. Clemente Seguel Lacamara (chilei) 82
9. Lorenzo Brando Chivarini (olasz) 97
10. Finn Lynch (ír) 99

Mem megúszta, vezetnek a franciák

A férfi kézilabdatorna második negyeddöntőjének a hazai pályán szereplő, címvédő francia válogatott a félidőben 174-14-re vezet Németország ellen.

Dika Mem pedig megúszta két perccel, pedig ez lehet, nagyobb büntetést is megérdemelt volna.

Olvasói sztorik