Sport

„Kinek van ilyen neve? Egy náci tisztnek” – Húsz éve halt meg a profiboksz beképzelt rosszfiúja

Schirner / ullstein bild via Getty Images)
Norbert Grupe, alias Wilhelm von Homburg edzésben
Schirner / ullstein bild via Getty Images)
Norbert Grupe, alias Wilhelm von Homburg edzésben
Édesapja koncentrációs táborban dolgozott, ő maga állítólag horogkeresztet csókolgatott, ám egyikük sem vallotta magát nácinak. Miután nemesi nevet választott magának, a profi bokszban akart sztár lenni, de nem jutott el abba a magasságba, mint bálványa, Muhammad Ali. Dolgozott Alfred Hitchcockkal, Werner Herzoggal, volt Bruce Willis partnere, mégsem vált mozisztárrá. Húsz éve halt meg Norbert Grupe, alias Wilhelm von Homburg, a Herceg.

Édesapja, Richard pékségben, majd 18 éves korától rendőrként dolgozott a náci Németországban. Miután az első világháborút lezáró versailles-i békeszerződés korlátozta a helyi katonai erők méretét, gyakorlatilag a rendőrség jelentette a katonaság előszobáját. Így amikor választania kellett, hogy melyik katonai egységhez csatlakozzon, a légierő mellett döntött.

Sohasem voltam náci, sohasem léptem be a pártba. Nem voltam a Hitlerjugend tagja. Én egyszerű cukrász voltam. De nincs sok szerencsém a zsidókkal. Soha nem utáltam őket, sőt nagyon sajnálom, amit Hitler tett velük

– mondta egy 1974-es interjújában.

A háború után Richard 1946 és 1952 között profiként bokszolt, 26 győzelmet aratott (20-at kiütéssel), 8 vereséget és 6 döntetlent ért el. Ezután birkózóként bejárta Európát, majd 1960-ban az Egyesült Államokba emigrált, fia pedig hamarosan követte őt Kaliforniába.

Norbert (aki 1940. augusztus 25-én született Berlinben) már 20 évesen félelmetes termetű ember volt, csatlakozott is apjához a ringben. A pankráció jól fizetett, a páros The Vikings néven tett szert hírnévre, saját magukat pedig Von Homburg fivéreknek nevezték.

A fiúnak ez annyira tetszett, hogy felvette a Wilhelm von Homburg nevet, amelyet bokszpályafutása során használt is. Később megbánta, hogy ez éppen Hollywoodban jutott az eszébe:

Egy olyan iparágban, amelyet a zsidók uraltak, nagyon ostoba dolog volt Von Homburgnak nevezni magam. Hiszen kinek van ilyen neve? Maximum egy náci tisztnek…

Axel Springer jun. / SVEN SIMON / SvenSimon / dpa Picture-Alliance via AFP Wilhelm von Homburg és Jean Huiban csatája 1964. november 29-én.

Kirívó személyiség dekadens életmóddal

A pankrációban megtanult showmenkedni, a ringben tökéletesen alakította a beképzelt rosszfiút. Ez a provokatív karizma gyorsan ismertté tette a profi bokszban is, két év alatt 21 meccset vívott az Egyesült Államokban, 16-ot megnyert, 13-at kiütéssel. Az 185 centiméter magas, de mindössze 81 kilogrammot nyomó német akár 38 kilóval nehezebb ellenfelekkel is megküzdött.

Volt idő, amikor egy amerikai magazin a hetedik helyre sorolta a félnehézsúlyú világranglistán.

1964-ben hazatért, hogy Németországban folytassa profi karrierjét. Kirívó személyiségével nagy feltűnést keltett a helyi médiában, szőke haja a fülére lógott, szőrmekabátot viselt, szivart szívott (olykor úgy lépett szorítóba), és – ahogy a Spiegel írta róla 1964-ben – „úgy járkált a városban, mintha az övé lenne”.

De nagyszerű boksztehetsége és lelkesedése ellenére sem tudott feljutni a csúcsra. Nem csak azért, mert kevésbé volt úriember a ringben – mint Max Schmeling vagy Henry Maske –, hanem mert Mike Tysonhoz hasonlóan botrányos életet élt.

Fénykorában a piros lámpás negyedben élt, stricikkel és dílerekkel lógott, gyakran járt bordélyházakba. Dekadens életmódja miatt öt évet töltött börtönben, először azért, mert marihuánát adott el egy titkosrendőrnek, később testi sértés és prostitúció miatt.

Ami a bokszot illeti, az osztrák és német meccsein be-becsúszott néhány pontozásos vereség, de azért többnyire nyert, a közönség pedig szerette.

„Az emberek gyakran mondták nekem, hogy én voltam az első bokszoló, akit valaha megnéztek” – mesélte évekkel később a népszerűségére utalva.

Az első komoly verés azonban alapjaiban rendítette meg pályafutását: 1969. június 20-án az argentin Oscar Bonavena a 3. menetben kiütötte.

Axel Springer jun. / SVEN SIMON / SvenSimon / dpa Picture-Alliance via AFP Extravagánsan, cowboystílusban 1964-ben, Hamburgban.

Csók a horogkeresztre

Bonavenára hazájában a mai napig legendaként emlékeznek, hiszen a Beatles-frizurája miatt csak Ringónak becézett sportoló 68 mérkőzéséből 58-at megnyert (44-et KO-val), kilenc veresége volt, ám csak egyetlen ember tudta kiütni: Muhammad Ali.

Addigra túl volt két pontozásos vereségen Joe Frazier ellen, Ali ellen pedig majdnem végig bírta a 15 menetet, végül az utolsó másodpercekben szenvedett TKO-vereséget. Az amerikai nehézsúlyú legenda elleni csatára komoly sorozattal készült, ennek egyik állomása volt a Wilhelm von Homburg elleni berlini összecsapás.

A Clarín tavaly érdekes cikket közölt, egy újságíró, Daniel Ponzo ugyanis megmutatta azokat a kesztyűket, amelyeket közel 40 évvel korábban Bonavenától kapott. Azt tervezte, hogy házában egy falat a legendás bokszolónak szentel, kirakja a kesztyűket és néhány fotót a mérkőzéseiről. A keresgélés közben rábukkant egy rövid videóra, amely a Von Homburg elleni mérkőzésén készült, és felfedezett valamit, amely magyarázatot adott arra, miért verte péppé ellenfelét az argentin.

Mielőtt ringbe léptek volna, a magas német levette magáról a szőke, már-már albínó hajával kombinált fehér köntösét, és odaintett valamit az argentinnak. Majd megcsókolt egy horogkeresztet.

Ugyanabban a csarnokban, a Berlin Sportpalastban, ahol Joseph Goebbels náci propagandaminiszter 1943-ban totális háborúra szólította fel Németországot. Ringo három menet során ötször padlóztatta Von Homburgot. Meg akarta semmisíteni, mintha Emile Griffith-et akarta volna utánozni, aki 1962-ben halálra verte Benny Paret-t a Madison Square Gardenben” – írta.

A legvisszafogottabb interjú

Az újságíró szerint a német a felsőbbrendű faj képviselőjeként mutatkozott be, és az alsóbbrendű faj latinjaival szembeni gyűlöletet mutatta, amit Ringo észlelt vagy hallott az előző napokban. És nagyon felpaprikázta.

A német sajtóban a mai napig oktatófilmbe illően emlegetik Von Homburg másnapi interjúját. A saját kérésére Hercegként nevezett bokszolót Rainer Günzler műsorvezető faggatta, aki elsőre azt kérdezte, hogy érzi magát az előző napi öt padlózás után? A kamera közelre váltott, a sportoló mérges tekintettel, gúnyosan csak annyit kérdezett vissza: „Ez tegnap este volt?”

Günzler még négy kérdést tett fel, ezekre semmilyen választ nem kapott a bokszolótól. Nővére később úgy nyilatkozott, hihetetlen volt az az önuralom, amit látott rajta, hiszen akár az is megtörténhetett volna, hogy az alany bármelyik pillanatban felkel, és letépi a kérdező fejét.

Miután a következő három meccsét is elveszítette, a Herceg 30 évesen visszavonult.

Zaklató stricitől a főgonoszig

A pályafutása során felfigyeltek délceg termetére, néhány kisebb filmszerepet is kapott. Néhány sorozat mellett feltűnt pár pillanatra Alfred Hitchcock Szakadt függöny című kémfilmjében, illetve szerepelt az 1968-as Piszkos osztag című háborús filmben.

Miután néhány évet börtönben töltött, megpróbált komolyabb színészi karriert befutni. A neves német filmrendező, Werner Herzog látta fiatalkorában bokszolni, így az 1977-es Bruno vándorlásai című filmjében egy zaklató strici szerepét osztotta rá. Állítólag tetszett neki a feladat, és jól is csinálta – volt honnan merítenie, hiszen a való életben is bebörtönözték kábítószer-kereskedelem és prostitúcióban való szerepvállalás (azaz striciség) miatt.

Később a filmes pályafutása egyik fontos állomásaként Bruce Willis ellenfele volt a Drágán add az életed! című akciófilmben. A legnagyobb szerepét 50 évesen kapta, amikor az 1989-es Szellemirtók II című vígjáték főgonoszává választották.

Az IMDB szerint 26 filmben szerepelt, 2000-ben Gerd Kroske német filmrendező díjnyertes dokumentumfilmet készített az életéről A bokszherceg (Der Boxprinz) címmel .

Von Homburg élete utolsó éveit gyakorlatilag hajléktalanként töltötte, felváltva aludt barátoknál vagy a furgonjában. 2004. március 10-én, 63 évesen prosztatarákban halt meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik