Sport

Parádéztak a magyar úszók csütörtök délelőtt

Az Európa-bajnokság zárónapján két számban is legjobb idővel döntőben a magyar úszók.

A Glasgow-i Európa-bajnokság befejező napján Késely Ajna 400 gyorson, Verrasztó Dávid 400 vegyesen és a 4 x 100-as férfi vegyesváltóban is favoritként várja a délutáni döntőket.

A Kőbánya SC 16 éves úszónője kirobbanó formában van, ezt elméletileg két gyengébb számában, a 800 és az 1500 gyorson is bizonyította, előbbiben ezüstérmet nyert, utóbbiban harmadik helyen zárt. Nos, a csütörtök délelőtti előfutamaiban alig elmaradva élete legjobbjától 4:08.77-az úszott, amely a legjobb volt. Ebből még bármi, akár arany is lehet a délutáni döntőben. Kapás Boglárkának ezúttal is kevésbé ment gyorson, 4:14,23-al 10. helyen zárt és nem jutott döntőbe.

Verrasztó Dávid a 400 vegyesen favorithoz méltóan tempózott és 4:14,18-as idővel messze maga mögött hagyta a mezőnyt. Egyedül a brit Max Litchfiled tudta megközelíteni (4:14,91). Ebben a számban is komoly aranyesélye van Magyarországnak. Gyurta Gergely 4:18,64-el kiesett.

A 4 x 100 -as férfi vegyes váltó remek úszással második idővel jutott a délutáni döntőbe a favorit Oroszország mögött. Délelőtt a Balog Gábor, Horváth Dávid, Cseh László, Kozma Dominik összeállítású négyes 3:35.50-es időt úszott. Mivel a váltóknál délután még számos cserére lesz lehetőség – a magyar csapat összetétele is változik –, így ebben a versenyszámban nehéz megtippelni az érmeseket, azt, hogy lesz-e esély a majdnem teljes sorcserét végrehajtó, Bohus, Horváth, Milák, Németh magyar váltónak dobogóra állnia.

A nők 4 x 100-as vegyes váltójában, Hosszú Katinka kezdett háton – második helyen hozta a csapatot –, akit Sztankovics Anna követett mellen – harmadik –, majd Szilágyi Liliána tartotta a pozíciót. Verrasztó Evelyn gyorson végül behozta harmadik helyen a váltót (4:0392), ami összesítésben pont a 8. helyhez, de döntőhöz volt elegendő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik