Sport

Úszó-Eb: Késely Ajna szerezte az első magyar érmet

Késely Ajna ezüstérmet szerzett női 800 méteres gyorsúszásban a Glasgow-ban zajló multisport Európa-bajnokság szombati napján. A 16 éves magyar versenyző már a selejtezőn is fantasztikusan úszott, a szombat délutáni fináléban azonban túltett mindenen.

A futamon 8:21.91 perces ifjúsági Európa-csúccsal csapott célba az olasz Simona Quadarella mögött.

A rajt után a német Sarah Köhler és az olasz Simona Quadarella diktálta a tempót, de Késely szorosan mögöttük úszott. Hatszáz méter után úgy tűnt, az olaszt nem lehet megszorongatni, Késely viszont magabiztosan tartotta a második helyet. A hajrára világossá vált, hogy Quadarellát nem lehet legyőzni, de a dobogós helyre abszolút jó esélye volt a 16 éves úszónak, végül meg is tartotta az ezüstérmes pozícióját.

Volt egy pont, ahol azt éreztem, hogy nagyon fáj, és milyen jó lenne, ha már vége lenne, akkor jutott eszembe, mennyien szurkolnak nekem, ami olyan erőt adott, hogy össze tudtam szedni magamat

– mondta a verseny után Késely, aki külön megköszönte a számtalan kedves üzenetet, amit a verseny előtt kapott, különösen a lelátón helyet foglaló olimpiai bajnok Gyurta Dánielét.

A táv címvédője, Kapás Boglárka is érdekelt volt a futamban, számára nem volt ilyen eredményes az elődöntő, ugyanis a hetedik idővel jutott fináléba. Késely mögött majdnem 5 másodperccel lemaradva az ötödik helyen ért célba végül 8:26.32-es idővel.

Íme a futam hajrája:

Végeredmény – Úszó-Eb, női 800 m gyors, döntő

1. Simona Quadarella (Olaszország) 8:16.35 perc
2. KÉSELY AJNA 8:21.91
3. Anna Jegorova (Oroszország) 8:24.61
…5. KAPÁS BOGLÁRKA 8:26.32

Ajánlott videó

Olvasói sztorik