Sport

Esküt tettek olimpikonjaink

eskütétel (eskütétel, )
eskütétel (eskütétel, )

Marosi Ádám öttusázó kapta a legnagyobb tapsot a Művészetek Palotájában, a londoni olimpia és paralimpia magyar résztvevőinek ünnepélyes fogadalomtételén.

Megfogadták, hogy a hazáért küzdenek majd (Fotó: MTI)

35 nappal az ötkarikás játékok kezdete előtt gyűltek össze a kvótával rendelkező sportolóink, hogy megfogadják, mindent megtesznek azért, hogy a fair play szellemében hazánk sikereiért küzdjenek.

Az olimpikonok a fogadalomtétel előtt csapatgyűlésen vettek részt, ahol technikai értekezletet tartottak számukra. Itt adta át a Coop Zrt. a magyar szurkolók üzenetei tartalmazó szalagcsokrot Borkai Zsoltnak, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökének, és a K&H dolgozóinak díszzászlaja is már a sportolóknál van.

Az ünnepségen beszédet mondott Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Borkai Zsolt, a MOB első embere, a sportolók nevében pedig Marosi Ádám világ- és Európa-bajnok öttusázó. Ő kapta a legnagyobb tapsot, beszéde – melyet papír nélkül mondott el – valóban megindító volt: köszönetet mondott a MOB-nak, a klubvezetőknek, felkészítőknek, és szeretteinek, természetesen minden olimpikon nevében. „Legyünk vidámak, élvezzük a londoni olimpiát, mutassuk meg, milyen a magyar virtus” – fejezte be monológját, amely után kitört a vastaps.

A fogadalomtételen egyébként ott voltak a sportolók családtagjai, korábbi olimpiai legendák, a magyar sport és politikai élet képviselői. Végignézve a sorokon, többen is szemeiket törölgették a korábbi olimpikonokat bemutató videófilmen, a Szűcs Zoltán koreográfus által irányított Árnyékszínház megható bemutatóján.

A fogadalomtétel szövegét Kásás Tamás háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, Jakabos Zsuzsanna úszó, valamint Dani Gyöngyi, paralimpiai ezüstérmes kerekesszékes vívó mondta elő a jelenlévő olimpikonjainknak.

Az olimpiai eskütétel szövege

„Én, ….. a Magyar Olimpiai Csapat tagja fogadom, hogy becsületesen, töretlen akarattal, legjobb tudásom szerint, a Fair Play szellemében készülök a XXX. Londoni Nyári Olimpiai Játékokra.

Fogadom, hogy a felkészülés és a versenyek alatt magatartásomat és minden tettemet a hazám iránti szeretet és hűség hatja át.

Ígérem, igaz képviselője leszek a nemzetek közötti barátság nemes eszméjének, és mindent megteszek, hogy a világ legnagyobb seregszemléjén eredményesen képviseljem hazámat, Magyarországot.”

A Sport24 által megkérdezett sportolók meghatottan beszéltek az eskütételről.

„Eddig csak tévében, a híradóban láttam hasonlót. Vegyes érzéseim vannak, mert minden várakozásomat felülmúlta az ünnepség, meghatódtam. Ilyenkor fogja el az ember, hogy mit is csinál a mindennapokban, azt hiszem, ez az este óriási motivációt ad majd nekem a továbbiakra” – mondta Kasza Róbert öttusázó, aki azt is hozzátette, élete legjobb formáját szeretné nyújtani Londonban.

A plakett mellett állt a fogadalomtétel szövege (Fotó: DS)

„Azt gondolom, nagy megtiszteltetés, hogy ott lehetek, még mindig borsódzik a hátam. Az ünnepség alatt többször is sírtam vagy sírhatnékom volt. Ádámot a barátomnak mondhatom talán, tényleg mindent elmondott, arról, amit érzünk. Ki fog tartani egy ideig az, amit most itt kaptunk, nagyon fog segíteni a felkészülésben, amely alatt azért lesznek kemény pillanatok” – így Zwickl Dániel asztaliteniszező.

„Nagyon jó érzés itt lenni, nekem ez a második olimpiám. Megtisztelő, hogy a sportolók biztatására ilyen rangos ünnepséget rendeznek. Bő egy hónap van hátra, a fő számom augusztus 1-jén lesz, én is 24-én megyek. Az első olimpiámra 17 évesen mentem, ki, majdhogynem nyaralásnak fogtam fel az egészet. Most mást akarok elérni. Nagyon örülnék, ha összejönne egy középdöntő, de legalább az egyéni csúcs” – mondta a hátúszó Balog Gábor.

Tóth Krisztinának a londoni lesz az ötödik olimpiája. Talán ezért is hívták fel a színpadra az eskütétel előtt (a színpadon egyébként ott volt többek között Nagy Péter súlyemelő, Szász Emese párbajtőröző, Detre Diána szörfös, valamint Pálos Péter paraasztaliteniszező és Papp Gábor látássérült cselgáncsozó):

„Jó, hogy így az ünnepség végén kérdezel meg, mert most kifújhatom magam. Felemelő volt, hogy olyanok társaságában álltam a színpadon, mint Marosi Ádám vagy Ungvári Miki, akiknek a sport a mindenük, ez inspirálja az embert. Mindannyiunk gondolatait a sport hatja át, nekem most itt volt a családom, az öcsém, szüleim, ötéves unokaöcsém Bercike, akinek ez az első nagy sportos eseménye. Teljesen fel vagyok dobódva így 35 nappal az olimpia előtt. Kint, Németországban, ahol lakom, nem ér el az olimpiai láz, de amint hazaérek, és most már jórészt itthon is leszek, elér engem, lépten-nyomon” – mondta a sokszoros Európa-bajnok asztaliteniszező.

„Már a felkészülés és a munka utolsó időszakában vagyunk. Szerencsére én már átéltem ilyesmit, nekem ez a harmadik olimpiám lesz. Nem sok embernek adatik meg ez, jó érzés, hogy újra itt lehetek. Tudásom legjavát szeretném nyújtani az olimpián, semmit mást nem tudok tenni” – mondja Takács Krisztián, aki 24-én utazik az úszóküldöttséggel, hiszen a medencében igen hamar, már 28-án kezdődnek a küzdelmek Londonban. „Az én számom augusztus 2-án lesz, addig lesz időm akklimatizálódni” – tette hozzá az 50 méteres gyorsúszás specialistája.

Drávucz Rita is elment az eskütételre (Fotó: DS)

Merész András, a női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya még nem jelölte ki 13-as olimpiai keretét, így 18 lány vett részt az eskütételen:

„Itt van a kezemben egy plakett, valamint egy olimpiai összefoglaló. Ezt már senki nem veheti el tőlünk, és azoktól, akik kimaradnak majd a keretből. Azt gondolom, hogy a fiataloknak, például a 16 éves Gurissati Ritának óriási lökést adhat a sportpályafutásában az, hogy egyáltalán itt vannak egy ilyen eseményen. ma 600-700 női vízilabdázó van Magyarországon, ebből 18-as kaptak ilyen plakettet. Én ezt félig teli pohárnak érzem, cseppet sem üresnek. Boldogok vagyunk, hogy itt lehetünk.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik