Közélet

Meghalt minden idők egyik leghírhedtebb bűnözője

vonatrablós (vonatrablás, western, )
vonatrablós (vonatrablás, western, )

Ronald "Ronnie" Biggs volt a nagy angliai vonatrablás egyik főszereplője. Tizenöt társával cirka negyven millió fontot zsákmányolt.

Biggs 1963. augusztus 8-án állította meg egy tilosra váltott jelzővel a brit királyi posta Glasgow-ból Londonba tartó értékszállító szerelvényét, amelyről tizenöt társával 2,6 millió akkori fontot emelt el. A 120 postazsák tartalma mai pénzben legalább 40 millió fontot – aza cirka 14 milliárd forintot – érne.

A banda még a vonatrablás évében lebukott, és Biggs harmincévi börtönbüntetést kapott, ám nem egészen három év után megszökött a dél-londoni Wandsworth hírhedt börtönéből. Több mint 35 évi külföldi – főleg dél-amerikai bujkálás után – 2001-ben feladta magát, és visszakerült a rácsok mögé. 2009 augusztusában az akkori brit belügyminiszter hozzájárult feltételes szabadon bocsátásához Biggs rossz egészségi állapota miatt. 2011-ben könyvert írt a rablásról és abban bocsánatot kért amiért nyomorékká verték a mozdonyvezetőt.

A 84 éves bűnözőt egy londoni idősotthonban érte a halál. A rablás értelmi szerzője idén februárban hunyt el.

A szexi vonatrablók

Ronnie Biggs csak egy csavar volt a gépezetben, ő felelt a vonatvezetőt helyettesítő személyért – amúgy a bűncselekményre Biggs születésnapján került sor. A rekordrablás értelmi szerzője Bruce Reynolds volt, aki idén február 28-án halt meg.

Reynolds anyját négyévesen vesztette el, apja pedig szakszervezeti vezető volt. 14 és fél évesen otthagyta az iskolát, lótifuti volt a Daily Mailnél, majd 17 évesen egy kórházi kórboncnoki részlegen kezdett el dolgozni. Végül profi versenybiciklisták között találkozott a bűnnel, és lett bűnözővé. A lopásról így vélekedett: “Elkezdtem a lopásra mint művészetre tekinteni. Semmi sem nyújt nála több feszültséget, izgalmat és a beteljesülésérzést.”

 

A rablás után a 17 tagú bandából 13 kapott börtönbüntetést 3-tól 30 évig terjedő időtartamban. Charles Frederick Wilson 1964-ben 3 perc alatt tudott megszökni a birminghami börtönből, amire addig nem volt példa – egy háromtagú banda tört be, és szabadította ki.

Wilson két héttel később már Párizsban ült a plasztikai sebész kése alatt. Biggs 11 hónappal Wilson szökése után lépett olajra a börtönből, és őt is átoperálta egy párizsi sebész. Kívülről egy furgonból sikerült létrát leereszteni a fal túloldalára, amelyen felmászva többen is megszöktek. Végül Wilsont 1968-ban tartóztatták le (Kanadában élt, úgy bukott le, hogy sógorát meghívta Nagy-Britanniából karácsonyozni), 1978-ban szabadult, 1990-ben holtan találták Spanyolországban, vélhetően egy drogelszámolás vitája okozta a halálát. Reynolds 1978-ban, 10 év börtön után szabadult, idén álmában érte a halál 81 évesen.

A nagy lé egyébként nem lett meg, nagy része gyorsan elfogyott. Összesen 400 ezer fontot sikerült visszaszerezni, a többit el kellett költeni ügyvédekre, bűntársakra. Bár sokan máig úgy vélik, valahol még megvan a zsákmány java.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik