Nagyvilág

Meghalt a legnagyobb rablás kitervelője

Nyolcvanegy éves korában elhunyt Bruce Reynolds, a nagy angliai vonatrablás értelmi szerzője.

Reynolds rövid betegség után csütörtökön hunyt el – közölte fia, Nick Reynolds. Reynolds tagja volt annak a legalább 15 tagból álló bandának, amely 1963. augusztus 8-án a nyílt pályán megállította a Glasgowból Londonba tartó királyi postavonatot és elvitt több mint 2,63 millió fontot, mai értéken 40 millió fontot, több, mint 15 milliárd forintot ér. Ez azóta is a legnagyobb értékű rablás Nagy-Britanniában.

Az eredetileg régiségkereskedő Bruce Reynolds volt a rablás értelmi szerzője, akit öt évi bujkálás után, 1968-ban tartóztattak le és 25 évi börtönbüntetésre ítéltek. Tíz évi fegyház után szabadulhatott, azóta újságírásból és emlékiratok írásából élt.

A banda legismertebb alakjává Ronnie Biggs vált, aki 1965-ben, 15 havi raboskodás után megszökött az egyik legszigorúbban őrzött londoni börtönből. Több mint 35 évi külföldi – főleg dél-amerikai bujkálás után – 2001-ben feladta magát, és visszakerült a rácsok mögé. 2009 augusztusában az akkori brit belügyminiszter hozzájárult feltételes szabadon bocsátásához Biggs rossz egészségi állapota miatt. 2011-ben könyvert írt a rablásról és abban bocsánatot kért amiért nyomorékká verték a mozdonyvezetőt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik